Acasa la “burghezul socialist”

Alexandru Lazescu 08.03.2006

De același autor

A fost o saptamana a pasilor gresiti pentru Adrian Nastase. Desi fostul premier s-ar putea sa creada inca altceva. In ultimele zile el a incercat doua lovituri de imagine menite sa repare cat de cat deficitul de credibilitate datorat scandalurilor “matusa Tamara” si “blocul din strada Zambaccian”: obtinerea unei motiuni de sprijin din partea propriului partid si modificarea curentului de opinie din presa si din opinia publica in chestiunea perchezitiei.

Mai intai, a initiat o dezbatere si un vot, cu usile deschise, in grupul parlamentar PSD, sperand sa rezolve doua probleme majore cu care se confrunta: un sprijin moral inaintea votului din plenul Camerei, in care se va decide daca se aproba sau nu cererea de perchezitie formulata de procurori si etichetarea intregii anchete penale drept o vendeta politica declansata de tandemul Monica Macovei-Daniel Morar, la instigarea lui Traian Basescu. Adrian Nastase si probabil cel putin o parte dintre liderii PSD au sperat ca, prin intermediul mass media, evident prezenta masiv la eveniment, vor reusi sa convinga opinia publica ca totul nu este nimic altceva decat o inscenare menita sa loveasca politic principalul partid de opozitie.

Calculul s-a dovedit gresit si nu a facut decat sa incarce si mai mult pasivul partidului. Perceptia dominanta nu a fost deloc cea sperata de fostul premier si de colegii sai, ci aceea ca PSD se solidarizeaza cu Adrian Nastase pentru a-l proteja in fata acuzatiilor de coruptie. Asa ca, desi d-l Nastase a obtinut un covarsitor vot de sprijin, care ramane de vazut cat de folositor ii va fi la votul din plen, pe ansamblu, partidul a pierdut puncte electorale dintr-o zestre totala si asa precara. Votul din grupul parlamentar e insa unul inselator. Cei prezenti nu au votat cum au votat din simpatie pentru fostul lor presedinte, ci din ingrijorare pentru propria lor soarta, din teama de a nu crea precedente inconfortabile. Iar dezicerile de Nastase din exterior, mai ales din zona colegilor din Internationala Socialista, combinate cu frustrarile din interiorul partidului acumulate in timp vor atinge foarte curand un prag critic.

Nici a doua idee, aceea de a invita sambata trecuta in apartamentul din str. Zambaccian redactori-sefi si editori de varf din presa romaneasca nu a fost probabil o initiativa mai fericita. Reportajele de presa care au urmat au starnit reactii covarsitor negative. “As fi tare curios ce zic acum toate toapele si toti pensionarii dupa aceasta incursiune in casa celui care ii apara pe «cei multi si necajiti din tara asta»! Traiasca SOCIAL-DEMOCRATIA, TOVARASI, unii investesc in tablouri, case, conturi, altii in intretinere si hrana!!!!”

Mesajul de mai sus, intitulat sugestiv Burghezul socialist, postat pe forumul paginii de Internet a Evenimentului Zilei, sintetizeaza tonul general al reactiilor starnite de imaginile televizate transmise din interiorul apartamentului presedintelui Camerei Deputatilor, ilustrand o stare de spirit generalizata la nivelul strazii, cu siguranta si printre cei mai multi pesedisti obisnuiti. E o adevarata piatra de moara pentru fostul prim-ministru, care are toate sansele sa ii spulbere si ultimele urme de autoritate in propriul partid si sa ii puna intre paranteze cel putin cariera politica, daca nu chiar mai mult.

E destul de limpede ca cele doua actiuni, dezbaterea din grupul parlamentar PSD si invitarea unor oameni din conducerea presei romanesti, sambata, in apartamentul din str. Zambaccian, au fost gandite la pachet. Rostul celei de-a doua initiative era acela de a transmite mesajul ca opozitia fostului prim-ministru fata de perchezitie este doar o chestiune de principiu si ca el personal nu are nimic de ascuns. Din nou, un calcul gresit. Telespectatorii nu au fost marcati in primul rand de astfel de observatii fine, ci de ceea ce au vazut in apartamentul lui Adrian si Dana Nastase. Fata de tipul de confort existent in apartamentele romanilor de conditie medie, ca sa nu mergem mai jos pe scara sociala, duplexul apartinand familiei unui lider social-democrat de prim rang parea, justificat sau nu, de o opulenta iesita din comun. E posibil ca si o parte dintre jurnalisti sa vada lucrurile in aceeasi lumina, in ciuda eforturilor evidente ale gazdei de a umaniza intreaga intamplare. In plus, oamenii au avut ocazia sa o vada “live” si bine mersi prin casa si pe Dana Nastase, dupa ce aceasta se internase de urgenta doar cu doua zile in urma, exact in ziua in care era chemata la Parchet. Lucru care, fara a intra in nici un fel de speculatii pe aceasta tema, nu a adus deloc un plus de simpatie pentru cei doi soti, ba dimpotriva.

Intr-un fel, distanta dintre ceea ce a sperat Adrian Nastase ca obtine prin deschiderea apartamentului sau pentru ochii presei si rezultatul contrar obtinut in final ilustreaza ruptura masiva dintre o buna parte a elitelor politice si restul populatiei. Izolati intr-o lume artificiala, multi dintre ei pur si simplu nu realizeaza, dincolo de datele statistice, realitatea strazii. Faptul ca in Romania e inca multa saracie, iar reziduurile egalitarismului cultivat in perioada comunista sunt inca extrem de consistente creeaza o combinatie potential exploziva nu doar pentru d-l Nastase, ci si pentru clasa politica in ansamblu. De aceea, toate intamplarile la care suntem spectatori, in ultimele luni, avalansa cazurilor de coruptie la varf vor avea foarte probabil efecte masive asupra intregului sistem politic autohton. Vor bulversa din temelii mai toate partidele, care, pur si simplu, nu par inca sa realizeze cat de mult s-a schimbat contextul din jur si ca regulile dupa care au fost obisnuiti sa functioneze pana acum nu mai sunt valabile. Nota de plata va veni insa, inevitabil, la urmatoarele alegeri si va fi una extrem de incarcata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22