Alegeri, mize si note de plata

Alexandru Lazescu 05.12.2009

De același autor

Cu cinci ani in urma era greu de imaginat ca vom avea din nou niste alegeri prezidentiale atit de “incarcate” emotional. Pe care multi le percep intr-un registru mult mai grav decit cel obisnuit al alegerilor ciclice care caracterizeaza indeobste o democratie. Daca militantii partidelor, sprijinitorii principalilor candidati traiesc intens alegerile, de regula electoratul in ansamblu e mult mai detasat, chiar daca are simpatii si antipatii politice, asa cum e si firesc. Miza pare enorma pentru multa lume, de unde si pasiunile supralicitate. Citeodata, ca instrument de lupta electorala sunt aruncate pe piata si mize false. De exemplu activului PNL i se spune ca daca cistiga Basescu partidul risca sa dispara. Afirmatie care daca e adevarata s-ar putea aplica cel mult actualei conduceri a partidului.

Avem pe de o parte un candidat viu dar controversat, un candidat care stirneste puternice pasiuni pro si contra, care are in spate istoria unui mandat de cinci ani cu bune si cu rele. De cealalta parte il avem pe Mircea Geoana, un candidat mediocru, inodor si incolor, dopat pina la satietate de o armata de consultanti. Intr-un adevarat meci in doi Mircea Geoana ar avea sanse zero. El beneficiaza insa nu doar de cea mai peformanta masinarie de partid din Romania, e vorba de structurile activului PSD, ci si de cea mai formidabila logistica media de sprijin care s-a vazut in Romania din 1992 incoace. Frontul care il sustine grupeaza o colectie eterogena de partide, persoane si grupuri aparent greu de coagulat. De la PNL la George Becali, de la PRM-ul lui Vadim Tudor la UDMR, de la Realitatea TV la Antene si TVR, de la Dinu Patriciu la Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vantu.

Dar de ce sunt atit de “montati” adversarii presedintelui ? Daca eliminam ipotezele fanteziste privind  pericolul instaurarii dictaturii o asemenea coalizare politico-mediatica ar trebui sa li se para chiar si celor care il antipatizeaza pe Traian Basescu destul de suspecta. Ar fi extrem de naiv sa credem ca  simtul civic sau un acces brusc de responsabilitate constituie liantul acestei largi coalitii. Mai degraba o convergenta a intereselor si partial si frustrarile acumulate sunt motivele reale. Iar in acesta devalmasie de interese principiile, valorile, experientele din trecut pur si simplu s-au evaporat. De pilda, chiar si privita prin logica unei campanii electorale “dragostea politica” PNL – PSD declarata deschis consumata in vazul tuturor  te lasa perplex. In aceste conditii nu e de mirare ca Mircea Geoana lauda ieri entuziasmat   “modul in care s-a comportat domnul Crin Antonescu, cu care am fost in multe judete, toti conducatorii liberali, publicul, sustinatorii;  ca si cum erau in echipa noastra de 100 de ani”.

Principalul atu al candidatului PSD e ca pe 6 decembrie doar foarte putini dintre cei care se vor prezenta la urne vor vota cu adevarat pentru Mircea Geoana. Cei mai multi vor vota pentru sau impotriva lui Traian Basescu. E drept de multe ori se intimpla asa la alegeri: sa votezi impotriva a ceva. insa arareori intr-o asemenea proportie. Cu alte cuvinte dl. Geoana nu e nimic altceva decit un produs politic cu o unica valoare de intrebuintare: aceea de a-l inlocui pe Traian Basescu la Cotroceni. De aceea sprijinitorii sai nici nu se jeneaza cu el, oricit de jalnica ar fi prestatia sa publica. Ba chiar considera asta un avantaj. Un influent lider liberal marturisea de altfel zilele trecute ca nu e important cum arata presedintele, important e sa asculte de noi. Problema e ca noi e insa un termen atit de cuprinzator incit s-ar putea ca un viitor presedinte Geoana sa aiba mari dificultati in a-si onora puzderia de promisiuni pe care le-a impartit cu darnicie in toate partile. De aceea la un eventual festin post-electoral care va celebra victoria lui Mircea Geoana va fi multa inghesuiala. Multi dintre participanti vor veni insa si cu note de plata destul de piparate.

Dar cum ar putea arata Romania cu Mircea Geoana la Cotroceni ? Una din certitudini e aceea ca influenta  lui  Dinu Patriciu si a lui Sorin Ovidiu Vantu va fi enorma. Multi se vor fi intrebat probabil de ce ambii s-au expus public in ultimele doua saptamini chiar cu riscul de a-l incurca, ca imagine, pe candidatul Geoana. Pe de o parte Dinu Patriciu, care e un tip umoral, nu s-a putut abtine sa nu-i transmita lui Traian Basescu mesajul ca el este cel care il executa public. Pe de alta insa cei doi au facut si calcule mult mai pragmatice: au dorit sa incaseze in avans cel putin o parte din dividendele campaniei anti-Basescu. Cind arati la lumina reflectoarelor ca esti in stare sa dobori un presedinte in functie si sa instalezi in locul sau un personaj mediocru care de unul singur nu ar fi avut nici o sansa in confruntarea electorala ce institutie dintr-o Romanie post-Basescu ar indrazni sa-ti faca ceva sau sa-ti refuze ceva in viitor?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22