De același autor
O parte exprimă îndoieli privind corectitudinea alegerilor și îngrijorări privind evoluțiile din SUA, cu un cuplu Biden-Harris la Casa Albă. De cealaltă parte îi găsim pe cei care cred că sistemul instituțional american este solid, va rejecta excesele, și, desigur, alegerile au fost în regulă. O acuză suplimentară este aceea că mai toți cei care susțin existența unor fraude nu fac decât să preia „propaganda lui Trump”. Se vede aici și poziționarea ideologică diferită a celor două tabere. Deși ultimii încearcă să se prezinte drept observatori neutri, este clar că sunt mult mai puțin deranjați de marile derapaje violente ale radicalilor de stânga, precum BLM sau Antifa sau de faptul că foști oficiali din administrația Obama întocmesc „liste negre” (a fost lansat Trump Accountability Project, al cărui obiectiv este acela ca toți cei care l-au ajutat pe Trump „să fie făcuți responsabili pentru faptele lor”), de care amintesc cel mult în treacăt decât de Trump și simpatizanții acestuia.
Dar au fost alegerile americane „free and fair”? Sunt aici două chestiuni distincte. E vorba de discuțiile legate de potențiale fraude, pe de o parte. Iar pe partea de „fair”: au creat mass-media, rețelele sociale un teren de joc relativ egal pentru cele două părți?
Strict formal, disputa Trump-Biden nu este încă tranșată, pentru că echipa primului a înaintat acțiuni în justiție, acuzând o fraudare a votului în statele în care scorul a fost extrem de apropiat, așa-numite state-balama. Însă e greu de crezut că rezultatul final mai poate fi inversat. Nu pentru că nu ar fi avut loc fraude, deși e imposibil de spus dacă pe ansamblu ele au viciat rezultatul final. Sunt însă destule dovezi de fraudă, mai ales în Pennsylvania. Ele nu sunt mediatizate de CNN, NY Times, WP etc. pentru că nu este convenabil. Dacă era invers, am fi asistat, cu siguranță, la cereri de a se merge până la capăt cu investigațiile, sute de reporteri s-ar afla deja pe teren. Or, chiar dacă e foarte greu să găsești probe concrete de fraudă în câteva zile în interiorul unui sistem administrativ controlat pe toate palierele, de zeci de ani, de Partidul Democrat, așa cum este cazul în Pennsylvania sau Wisconsin, nu poți să nu observi câteva ciudățenii, între care și faptul că avansul lui Trump din unele state la numărătoarea alegătorilor prezenți în persoană (în Pennsylvania era de 600 de mii) s-a evaporat brusc în momentul în care au apărut voturile prin corespondență, care au fost masiv în favoarea lui Biden. Acestea au venit adesea din districte în care s-au înregistrat adevărate recorduri în materie de prezență, uneori peste 90%.
Simpatizanții stângii, care au tendința să-i trateze pe ceilalți de pe o poziție de neîndoielnică superioritate morală, chiar disprețuitor, spun ironic că aceștia „nu cred în virus” și de aceea au venit în persoană la vot, în timp ce alegătorii lui Biden, mai luminați, au preferat voturile prin corespondență. În Pennsylvania, numărul acestora a crescut cu 1.159% (!) față de 2016, în Wisconsin cu 200%. E adevărat, a crescut și prin alte părți, dar nici pe departe la fel de mult: în Florida cu 40%, în Texas cu 28%, chiar în New York, un bastion democrat, cel mai afectat de pandemie, doar cu 30%. În Massachussetts chiar a scăzut cu 30%, deși acolo e o adevărată redută a democraților, unde în baza acestei logici ar trebui ca alegătorii în proporție covârșitoare să se teamă de viruși. Una dintre deosebirile dintre cele două state menționate anterior, Wisconsin și Pennsylvania, și celelalte este că ambele sunt conduse de democrați și sunt „swing states”. Nu este deloc sigur că Trump ar fi câștigat dacă nu erau atât de multe voturi prin corespondență în state-cheie. Suspiciuni (măcar) ar trebui să provoace și faptul că observatorii republicani au fost îndepărtați sau obligați să stea la distanță de locul în care se numărau voturile, încălcându-se astfel și legea statului respectiv, și un ordin judecătoresc emis între timp. În mod normal, astfel de situații ar fi trebuit să fie investigate de mass-media, urmând a fi infirmate sau confirmate. Fie și datorită faptului că o analiză bipartizană întreprinsă în Congres în 2010, despre care a scris la vremea aceea și New York Times, vedea probleme serioase în legătură cu voturile prin corespondență.
Fraudarea alegerilor, privită în sens larg, a fost în realitate una mult mai amplă și de mai lungă durată. Nu e vorba doar de momentul exprimării voturilor și a numărării acestora. Mass-media, în cvasitotalitatea ei (93% din presă și-a exprimat deschis sprijinul față de Biden), și rețelele sociale, în totalitate, i-au fost profund ostile lui Trump. Apoi, Biden plus o puzderie de politicieni și oameni de televiziune l-au făcut direct responsabil pe Trump de morții din pandemie, manipulând convenabil cifrele și spunând că criza pandemică din America este printre cele mai grave din lume, deși situația pandemiei din Statele Unite este în mare asemănătoare cu cea din Europa. E suficient să aduni corect cifrele. De exemplu recent au fost în aceași zi 60 mii infectări în Franța, cu o populație de peste 5 ori mai mică ca a Americii, și 120 de mii în Statele Unite, deci ponderat de 3 ori mai puține.
Pentru a-l ataca pe Trump, mass-media a inoculat în capul oamenilor ideea că situația din SUA e unică în Occident ca gravitate. În realitate, indiferent de culoarea guvernelor din Vest, niciunul nu a avut o rețetă magică împotriva pandemiei. Din nou părtinitor, Trump a fost acuzat de gestiunea dezastruoasă a pandemiei dar nu și Andrew Cuomo, guvernatorul Democrat din New York, unde s-au înregistrat cam un sfert din decese. Însă propaganda și-a făcut treaba și astăzi fără să se uite la astfel de detalii oamenii cred în interpretarea care li s-a livrat mediatic.
Mass-media americane nu mai sunt de o bună bucată de vreme un observator independent, ci o tribună activă anti-republicană, mai ales anti-Trump, de susținere pe față a Partidului Democrat. Cîteodată acest partizanat este de-a dreptul flagrant. Jurnalistul și istoricul Jon Meacham a comentat la postul de televiziune MSNBC luările de poziție ale lui Joe Biden în timp ce îi scria discursurile. Iar alți trei „analiști”, nelipsiți din studiourilor aceleași televiziuni în timpul campaniei electorale tocmai au anunțat că vor face parte din echipa de tranziție a președintelui ales. Astfel de lucruri trimit în derizoriu celebra misiune de „watch dog”, de „câine de pază” care supraveghează puterea, pe care jurnaliștii și-o arogă cu mândrie și despre care se vorbește cu însuflețire în școlile de jurnalism. //
Comentarii 8
toma necredinciosu' - 12-01-2020
Daca, care cumva, se va dovedi vreodata( dar nu se va dovedi pentru ca asa ceva nu ar fost extrem de improbabil) ca Biden i-a furat presedintia lui Trump, progresistii, liberalii, conservatorii si toti cei care iubesc democratia liberala- singura democratie adevarata-atunci chipul lui Biden va fi batut in Mount Rushmoore in cursul acestui secol, asa cum chipul lui Lincoln este acolo pentru ca a trecut abolirea sclavagismului cu ajutorul unor masinatii nu tocmei koshere din punct de vedere al procedurilor democratice. Cei care se vaicaresc astazi si se vor vaicarii si miine sint reactionarii, iar de reactionari, dupa cum ne demonstreaza domnul Lazescu, Neamtu, Papahagi, Traian Ungureanu si trei sferturi din Academia Romana, nu ducem lipsa. Desigur, eu pot sa gresesc, domnul Lazescu poate sa fie un democrat liberal pur si sincer si eu sa nu fi inteles nimic din filosofia politica la care el adera. Atunci, il rog mult sa ne explice si noua dece era asa de dorit ca Trump sa ramina la Casa Alba. Poate stie domnul Lazescu de vreun program de guvernare care noua se ne fi ramas ascuns. As avea eu citeva banuieli. Sa mi le confirme domnul "analist" Lazescu sau sa mi le infirme, de la caz la caz. 1. Trump vrea sa inabuse economia Chinei si influenta mondiala a acestei dictaturi. Primesc! El urzeste la sabotarea Chinei prin aliante cu Kim Jong Un, Duterte, Bolsonaro, Putin si Erdogan si ignorindu-si vechii aliati din old Europe. What a "stable genius"! 2. Trump vrea sa MAGA distrugind planeta prin distrugerea sistematica a acordului de la Paris cu privire la incalzirea globala, mizind pe carbune impotriva energiilor regenarabile si in asa fel transformind America intr-un muzeu al tecnologiei secolului XX. A "stable genius" indeed. 3. El vrea sa-i salveze pe uitatii Americii luindu-le asigurarile de boala, acum in plina pandemie. What "a stable genius"! 4. I-a salvat deja pe "deplorables" va spune domnul Lazescu. Cum? Reducind impozitele miliardarilor. De la un geniu ma asteptam la mai mult. Daca impozitele sint problema, atunci sa le aboleasca in totalitate. 5. A numit judecatori conservatori. Se vede ca trebuia sa numeasca judecatori reactionari, ca astia conservatori i-au cam aratat degetul mijlociu. ...si lista continua. De ce nu initiaza domnul Lazescu un congres al reactiunii mioritice, care sa desluseaca tilcurile ascunse ale strategiei lui Trump, ca noi astialalti sintem fericiti ca sleepy Biden a reusit sa-i fure Casa Alba lui "Stable Genius"
RăspundeJoaquin Murieta - 11-29-2020
Biden are deja 6,3 milioane de voturi in plus. Dupa cum am mai spus voturile sunt acum pe hartie toate nu ca-n 2016 deci pot fi numarate shi re-numarate manual sau automat. Diferentza e foarte mare atat la votul popular cat shi pe state deci nu mai poate fi intorsa de judecatori ca in 2 000 cand au fost doar 300 de voturi doar in Florida. Alegatorii s-au mobilizat anti-Trump shi nu au mai votat pentru divershi candidatzi ca Jill Stein shi Gary Johnson ca in 2016. Sub 1% au votat acum cu altzi candidatzi decat Biden shi Trump fatsa de 5% in 2016.
RăspundeJoaquin Murieta - 11-20-2020
Dupa ce a eshuat sa convinga inclusiv republicanii ca alegerile au fost falsificate mai nou Trump ii acuza pe republicani ca falsifica alegerile in statele pe care ei shi el le-a cashtigat: Texas, Florida, Utah, Mississipi, Wyoming, etc. Teoretic mutarea Texasului sau Floridei de la Trump la Biden ar fi cica o dovada ca alegerile au fost falsificate shi ar justifica anularea alegerilor in totalitate urmata de asumarea postului de "fuhrer" de catre nazistul German Trump.
RăspundeGogutza Constantin - 11-20-2020
Cititi articolul lui Cornea ca sa intelegeti de ce Lazascu vede lumea prin ochelarii lui Trump.
RăspundeJoaquin Murieta - 11-17-2020
Alegerile din 2016 in SUA au fost falsificate de Trump care le-a pierdut ( daca voturile ar fi fost numarate cinstit ). Nu toate statele au falsificat alegerile in 2016 unele: CA, NY, NJ, etc. au organizat alegeri cinstite shi atunci shi recent. Pensylvania a falsificat alegerile in 2016 dar in 2020 a luat masuri ca ele sa nu mai poata fi falsificate. Shi in 2016 shi in 2020 au aparut in Pensylvania shi alte state divershi "Proud Boys" republicani inarmatzi cica sa pazeasca centrele de votare. In NY, CA, NJ, etc. ei au fost imediat arestatzi shi li s-au confiscat armele. Stiind ca vor veni "Proud Boys" shi vor speria alegatorii democratzi Pensylvania a extins votul prin poshta. Proud Boys au venit cu pushtile lor mitraliera dar nu au putut speria pe nimeni caci democratzii au votat prin poshta shi au cashtigat statul Pensylvania shi alegerile.
RăspundeMihail Lungu - 11-17-2020
Cine scrie de "marile derapaje violente ale radicalilor de stânga" fără să pomenească nici un cuvânt de derapajele lui Donald Trump şi ale echipei sale din timpul campaniei electorale, se descalifică singur. Poate ar trebui ca Revista 22 să reconsidere colaborarea cu un astfel de autor, ale cărui opinii tendenţioase par mai degrabă potrivite pentru ÎLD sau Sputnik.
RăspundeJoaquin Murieta - 11-17-2020
Am votat in New Jersey cu Biden-Harris, Corry Booker, etc. totzi democratzi. Toate voturile au fost prin poshta. Guvernatorul a spus innainte de alegeri. Datorita epidemiei nu ne permitem sa riscam sanatatea alegatorilor shi lucratorilor electorali. Toate voturile vor fi prin poshta. Daca un alegator vine la centrul de votare unde a votat la alegerile precedente nu va fi primit inauntru ci i se va primi doar votul intr-o cutie speciala sterila. Cei care nu au primit deja votul prin poshta vor primi atunci alt vot pe care il pot completa shi depune in cutia sterila. Votul poate fi urmarit pe internet shi activitatea de numarare a voturilor este shi ea afishata in direct pe internet. Cei care nu au primit un vot pentru ca nu aveau dreptul sa voteze se pot inregistra pe internet shi vor primi un vot prin poshta sau personal de la centrele de votare in caz ca aveau dreptul sa voteze shi neglijasera sa ceara acest drept anterior. Nu va fi tolerat votul multiplu sau al personelor decedate la data votului. Rezultatul a fost cam identic cu alyte rezultate cand shi atunci au cashtigat democratzii in NJ dar prezentza la vot a fost mult mai mare datorita votului prin poshta mult mai comod. El era disponibil shi in trecut dar acum a devenit obligatoriu pentru totzi. Au fost tiparite multe voturi suficiente pentru fiecare. Surplusul a fost ars nu voturile pentru Trump cum mincinos pretind republicanii.
RăspundeAltul - 11-17-2020
Cam cât e tariful duneavoastră de adulator al trumpului și de analist liber cugetător "echilibrat" ? Mai slăbiți nițel goarna răgușită a victoriei bufonului căci nu ajută nimănui. Nici chiar celui pe care chipurile îl apărați.
Răspunde