Americanii, reforma statului și PSD

Alexandru Lazescu 20.05.2014

De același autor

Americanii și-au declarat în repetate rânduri sprijinul față de independența justiției. Însă capacitatea lor de influență depinde în mod explicit de existența unui centru de putere independent în plan intern.

După război, românii i-au așteptat pe ame­ricani să-i scape de ruși. Acum, ei se aș­teaptă ca americanii să-i apere de ruși și, la pachet, să-i scape și de corupție. De fapt, nu chiar toată lumea e în­cântată. O postare de pe Face­book ne readuce amin­te o declarație de acum doi ani a unui deputat PSD de Bârlad, Adrian Solomon: „Păi noi am pierdut Ră­z­boiul Rece, dragii mei. Și ci­ne a câștigat? L-au câș­tigat americanii, care au ve­nit și ne-au împuiat ca­pul cu reforma instituțională, cu reforma statului, cu reforma dracu’ să-i ia“.

Antiamericanismul e de altfel bine prizat în întreaga organizație de partid locală. Du­mitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, e un mare admirator al lui Hugo Chavez, la a cărui înmormântare a și ținut să par­ti­cipe. Sigur, deputatul Adrian Solomon, ca­re se consideră un comunist luminat, este un personaj exotic. El este și cel care l-a amenințat pe M.R. Ungureanu că va avea soarta lui Aldo Moro, fostul premier ita­lian asasinat în 1978. Și până la urmă, pro­blema nu e dacă celor doi le plac sau nu ame­ricanii. E dreptul lor să simpatizeze sau să antipatizeze pe cine cred de cuviință.

Gravă este alergia cumplită a deputatului PSD față de ideile de reformare a statului, de independență a justiției sau de libertate a presei. Dar Solomon este departe de a fi un caz izolat. El spune explicit ceea ce mulți dintre liderii PSD se feresc să afirme deschis. Nu pentru că ar fi realmente ant­i­americani din rațiuni ideologice sau din alte motive, spre deosebire de Solomon și Buzatu, care chiar nutresc astfel de con­vingeri. De altfel, Victor Pon­ta a fost vara trecută în vacanță la Miami. Ei sunt însă puternic deranjați de in­tervențiile externe, de la Bru­xelles și de la Washing­ton, care i-au împiedicat pâ­nă acum să înlăture ame­nințările pe care un sistem judiciar in­de­pendent, sprijinit în cazurile de corupție de SRI, le exercită asupra lor.

Ofensiva masivă de cultivare a Chinei, de­clanșată de actuala putere în 2013, avea în vedere tocmai contracararea presiunilor oc­cidentale, mai ales în plan financiar, du­pă modelul patentat de premierul maghiar Viktor Orbán. Înainte de declanșarea cri­zei din Ucraina, primul ministru declara că 2014 va fi anul în care vor fi relansate relațiile cu Rusia. În noile condiții, acest de­mers este bineînțeles compromis. Sfă­tu­it de consilierii săi electorali, Victor Pon­ta a sărit chiar la polul opus într-o dispută cu vicepremierul Dmitri Rogozin. Nu pu­tea să rateze prilejul de a le arăta ale­gă­torilor că acuzele la adresa sa, acelea că ar dori să reorienteze țara către Est, nu au niciun fel de acoperire.

Tot acest joc de-a Estul și Vestul e de altfel înșelător. Nici Ponta, nici Șova sau Ghiță nu sunt probabil mari fani ai lui Vladimir Putin și ai Rusiei, din rațiuni ideologice sau pentru că și-ar dori mutații geo­po­litice în defavoarea Occidentului. Chiar da­că rușii au o prezență economică sem­ni­fi­cativă în România, dependența țării față de Moscova este totuși limitată. Lucrurile stau cu totul altfel în Bulgaria sau Serbia. Săptămânalul german Der Spiegel relata recent despre influența directă majoră pe care o exercită rușii asupra guvernului de la Sofia. Se pare că formulările dintr-un act legislativ referitoare la statutul con­duc­tei South Stream (prin care acest segment era scos practic de sub incidența re­gle­men­tărilor UE) au fost dictate direct de către Gazprom. Cât despre Serbia, acolo pre­șe­dintele Tomislav Nikolic a declarat în re­pe­tate rânduri că, în afara Serbiei, nu iu­beș­te nimic mai mult pe lume decât Rusia.

În România situația e diferită. Din punct de vedere istoric, există resentimente larg răspândite în populație la adresa Mos­co­vei. Iar situația din Ucraina, apropierea de Republica Moldova nu au făcut decât să le întărească. Iată de ce noul context geo­po­litic din regiune limitează spațiul de ma­nevră al echipei guvernamentale de la Bu­curești, din acest punct de vedere. La rân­dul lor, americanii, conștienți de punctele slabe de pe flancul de sud-est al NATO (un­de nici Bulgaria, nici Turcia și nici Gre­cia nu sunt în fapt redute solide), văd în România singurul pion de încredere în confruntarea cu Rusia. De aici și suita de vizite ale unor înalți oficiali de la Wa­shing­ton. Prezența vicepreședintelui Joe Biden și a șefului Pentagonului, Chuck Hagel, transmite un puternic semnal simbolic, dincolo de o serie de aranjamente prac­ti­ce.

 

Plecând de aici, comentatori sau oameni din societatea civilă trag concluzia că sta­tul de drept, instituții cheie precum sis­temul de justiție sunt în acest fel protejate în fața asaltului actualei puteri. Așteptările lor ar putea să fie însă mult exagerate. Sigur, americanii și-au declarat în re­pe­tate rânduri sprijinul față de independența justiției, știind foarte bine că o consolidare a unor structuri de putere oligarhice co­rupte e calea sigură de a mina statul din temelii, așa cum s-a întâmplat la Kiev. DNA și Codruța Kövesi personal au primit repetate și solide semnale în acest sens. Însă capacitatea lor de influență depinde în mod explicit de existența unui centru de putere independent în plan intern. Pâ­nă în toamnă, Traian Băsescu mai poate în­deplini acest rol. După aceea însă, dacă PSD preia și controlul asupra Palatului Co­troceni, peisajul se va schimba radical. Ori­cât ne-ar „împuia americanii capul cu reforma statului“, ca să-l cităm pe Adrian Solomon, puterea de la București va putea rezista cu brio în fața asaltului de la Washington sau de la Bruxelles. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22