Ar putea fi Dacian Cioloș o soluție pentru PNL?

Alexandru Lazescu 08.12.2015

De același autor

E destul de plauzibil un scenariu în care Dacian Cioloș ar urma să preia conducerea PNL și, de pe această poziție, să încerce să rămână prim-ministru și după viitoarele alegeri generale, dar, de data aceasta, în fruntea unui guvern explicit politic.

 

Până acum, Dacian Cioloș a declarat în câ­teva rânduri că se vede doar ca un pre­mier de tranziție, de cursă scurtă. Unul ca­re va ieși din scenă imediat după alegerile parlamentare de la sfârșitul anului viitor. La fel cum a făcut-o Theodor Stolojan în 1992. Însă în politică, du­pă cum am văzut în atâtea rânduri, orice declarații tre­buie privite cu rezerva cu­venită. De altfel, primul mi­nistru nici nu putea spune altceva în acest moment. Nu poți veni, pe valul unor pro­teste populare care au vizat întreaga cla­să politică, în fruntea unui guvern eti­che­tat drept unul „tehnocrat“ și, la doar câteva săptămâni distanță, să spui că ai ambiții politice de viitor. În plus, o astfel de recunoaștere ar fi complicat enorm re­lația guvernului cu parlamentul.

 

Există cel puțin trei motive majore care fac destul de plauzibil un scenariu în care, du­pă metoda deja patentată cu Klaus Io­hannis, Dacian Cioloș ar urma să preia con­ducerea PNL și, de pe această poziție, să încerce să rămână prim-ministru și du­pă viitoarele alegeri generale, dar, de data aceasta, în fruntea unui guvern explicit po­litic. E un scenariu care circulă deja. Unii îl cred posibil, alții îl rejectează categoric. Însă o analiză la rece pare să favorizeze sce­nariul respectiv. Prima rațiune e de or­din personal. E pur și simplu greu de cre­zut că Dacian Cioloș și-a lăsat pur și sim­plu familia și viața de la Bruxelles doar pen­tru un interimat de 10-11 luni în frun­tea Executivului fără să aibă niciun fel de perspectivă postelectorală. Situația sa ac­tua­lă e complicată și ingrată. Nu dispune decât de o majoritate conjuncturală și nu poa­te face multe lucruri concrete într-un timp așa de scurt. Or, nu te angajezi la așa ceva dacă nu ai, totuși, în perspectivă, o viitoare carieră politică la vârf. Iar dacă, pentru o parte dintre membrii din cabinet veniți și ei de la Bruxelles, o poziție de mi­nis­tru poate fi de folos în viitor în carieră, din punctul de vedere al CV-ului, pentru el, care venea deja după una de comisar european, această miză nu avea deloc aceeași greutate.

 

Al doilea motiv are legătură cu situația PNL din acest moment. Partidul pare lip­sit de busolă. Cu o fuziune nefinalizată și cu destule ten­siuni în teritoriu, cu doi lideri lipsiți total de charis­mă și cu forțe centrifuge majore care ata­că același segment electoral, șansele li­be­ra­lilor în viitoarele alegeri se arată a fi des­tul de palide. Spre deosebire de situațiile din trecut, PNL, care nici măcar nu-și poa­te asuma postura de partid de opoziție, este văzut, la pachet cu PSD, drept parte a unei clase politice compromise. Numai că electoratul său tradițional e mult mai sen­sibil decât cel pesedist la acest gen de percepții. În plus, pentru acest tip de ale­gători, și în mod surprinzător nu doar pen­tru ei, Guvernul Ponta nu este văzut de­loc rău. Există câteva sondaje de opinie la nivel local care indică acest lucru.

 

Sigur că, pentru cercurile intelectuale, pen­tru o parte din mass-media, plagiatul, teribilismele fostului prim-ministru, pro­ble­mele sale în justiție, inclusiv asocierea cu personaje ca Dan Șova sunt păcate majore, care îl discreditează. Însă, pentru cei cărora le-a mărit salariile, pentru cei care beneficiază de pe urma eliminării pe­nalităților la datoriile către ANAF sau chiar pentru cei care apreciază faptul că mi­nistrul Teodorovici a fluidizat de­con­tă­ri­le pe fonduri europene, impresiile nu sunt nici pe departe atât de negative. Pe de altă parte, PNL este erodat de noi actori po­li­tici. ALDE extrage un sprijin din zona foș­tilor liberali radicali care nu se împacă cu fuziunea cu PDL, în timp ce Mișcarea Populară condusă de Traian Băsescu poate atrage voturi exact din segmentul PDL dezamăgit de aceeași fuziune. Așa că, pu­nând toate aceste elemente la un loc, ve­dem că perspectivele electorale ale PNL, așa cum arată el în prezent, sunt puțin spus dezamăgitoare. Or, în aceste condiții, e clar că e nevoie de un transplant spec­ta­cu­los care să schimbe masiv percepția pu­blică în ceea ce îi privește pe liberali. Aces­ta ar putea apărea în toamna viitoare, în­să, evident, succesul său depinde decisiv nu atât de performanța în sine a guver­nu­lui, pentru că într-un timp atât de scurt nu se pot face minuni, cât de percepția acestuia în opinia publică. Or, din acest punct de vedere, comunicarea și gestiunea relației cu mass-media (cu toate com­pli­cațiile văzute și nevăzute ale acesteia!) va fi esențială.

 

În fine, al treilea motiv sunt semnalele in­te­resante primite deja în acest sens. Vasile Blaga a declarat la Timișoara că s-ar bu­cu­ra dacă o parte dintre membrii cabinetului ar veni în PNL. Între timp, liberalii au adop­tat și un cod de integritate, un de­ca­log, extrem de constrângător. Mulți chiar au re­marcat ironic că, dacă chiar se aplică co­dul cu pricina, cea mai mare parte a ac­tua­li­lor lideri liberali, în frunte cu Va­si­le Bla­ga și Alina Gorghiu, ar cam trebui să ajun­gă pe tușă. Or, poate chiar ăsta este ros­tul acestor măsuri. De a forța la un mo­ment dat astfel de decizii radicale care să pre­gă­tească terenul pentru un desant al unei echipe de la guvern în fruntea par­ti­dului. Și ar mai fi și decizia lui Klaus Io­hannis de a-l delega pe Dacian Cioloș la summit-ul eu­ropean de la mijlocul lunii decembrie. Ce­ea ce îl încarcă pe acesta din urmă, la scurt timp de la preluarea po­ziției de pre­mier, cu un important capital simbolic.

 

Nu avem motive deloc să privim critic ideea ca Dacian Cioloș să rămână eventual în fruntea guvernului. Din contra, există destule elemente care să ne conducă către impresia contrară, în ciuda unor bâlbe de început, în principal menținerea minis­tru­lui Tobă după dezvăluirea plagiatului aces­tuia. Cu toate acestea, este prematur să es­ti­măm în acest moment şansele de reușită a unei eventuale operațiuni de rebranding a PNL de tipul celei discutate mai sus. Sunt multe capcane și multe necunoscute pe parcurs.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22