De același autor
Cu o săptămînă în urmă Danut Tiberius Epure, rectorul Universitatii Ovidius din Constanta, a fost arestat de DNA după ce a fost prins în flagrant delict primind mită pentru a facilita accesul unor studenți pe locurile "fără taxă" de la Medicină. Dănuț Epure mai ocupa în același timp și pozițiile de vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor și al Comisiei de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor, comisie de specialitate a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Între timp el a fost suspendat temporar, pe durata efectuării cercetării penale, din toate cele trei funcții.
Evenimentul în sine, descris pe scurt mai sus, merită însă sigur o discuție mai largă. Sub cel puțin trei aspecte: gravitatea în sine a faptelor, contextul specific locului (Constanța) și ecourile stîrnite în presă. Un profesor universitar din Iași îmi spunea zilele trecute că e greu de imaginat ceva mai grav decît ca rectorul unei universități să vicieze un examen livrînd personal subiecte, "la cheie", unor candidați pentru a le permite acestora să prindă locurile "fără taxă". În plus, Dănuț Epure deșinea o poziție cheie și în organismul care validează diplomele și certificatele universitare, bine primenit în perioada guvernării Ponta.
Scandalul, în ansamblul său, ilustrează gradul de promiscuitate la care s-a ajuns în învățămîntul românesc atît la nivelul liceului, după cum s-a văzut recent cu prilejul bacalauratului, cît și în spațiul universitar. Iar faptul că în ultimii douăzeci de ani au fost practic inventate universități de stat prin toate colțurile țării doar pentru a satisface ambițiile și interesele unor lideri politici locali a fost cu siguranță unul favorizant. Mai adăugați și puzderia de universități private, între care majoritatea nu sunt nimic altceva decît niște simple fabrici de diplome, și aveți imaginea derivei de sistem la care asistăm în prezent. În fond ceea ce se întîmplă pe scară largă în învățămîntul nostru, liceal si universitar, este și cauza dar si rezultatul climatului general din societate, golit de valori și de repere morale.
A doua observație importantă este aceea că reținerea lui Dănuț Epure a fost făcută de către o echipă DNA din București. Semn că în feuda administrativ-politică controlată de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu instituțiile statului sunt în mare măsură confiscate de un clan dominat de cele două personaje. E o definiție de manual pentru un teritoriu de tip mafiot, Constanța fiind departe de a fi un caz singular chiar dacă este cel mai notoriu. În acest punct trebuie spus că atunci cînd a organizat la Constanța lucrările Consiliului Național al Rectorilor Dănuț Epure i-a invitat să participe atît pe primarul Mazăre cît și pe Nicușor Constatinescu, președintele CJ Constanța. Cei doi nu au venit pînă la urmă, au trimis doi înlocuitori, dar e greu de înțeles ce legătură puteau ei să aibă cu o întrunire de lucru a Consiliului Național al Rectorilor. Nicușor Constantinescu, să ne reamintim, este cel care a adormit la volan, beat fiind, în mijlocul unei intersecții din Constanța. Dar mai șocant decît acest lucru e faptul că ajunsă la fața locului poliția rutieră nu îndrăznea să-l trezească. Am readus în memorie această întîmplare pentru a înțelege de ce a fost nevoie să vină la Universitatea Ovidius o echipă DNA din București pentru a reține unul dintre personajele din clanul local. Un personaj care de altfel a fost, nota bene, extrem de eficient în a "gestiona", așa cum numai PSD-ul știe să o facă, alegerile pentru Consiliul Național al Rectorilor, organism dominat cu autoritate, de ani buni, de Ecaterina Andronescu.
În fine, ultima observație ține de impactul mediatic al subiectului. El a fost, surprinzător, destul de restrîns. Poate si pentru că e o perioadă de concedii. Cert este că toate canalele media din zona de influență USL au tratat lapidar scandalul și în general nu am văzut dezbateri pe această temă, așa cum s-a întîmplat, de pildă, în cazul celui de la bacalaureat. Cazul Dănuț Epure este însă semnificativ pentru problemele majore care grevează învățămîntul autohton, la toate nivelele. Tot felul de personaje mediocre dar abile și-au creat, clientelar, căi de acces către pozitii administrative importante din sistemul de educatie. Nu sunt putini. Pe lunga listă cu vicepreședinti ai Consiliului Național al Rectorilor se află, de exemplu, alături de rectorul suspendat de la Constanța și Corina Dumitrescu, acuzată că și-ar fi "coafat" CV-ul academic, care a fost foarte aproape să ajungă ministru în primul guvern Ponta. Iar fostul ministru al Educație Nationale, Ioan Mang, obligat să demisioneze cu un an în urmă din cauza unei scandal de plagiat, la fel ca și sotia sa, Erica Mang, și ea acuzată ulterior de plagiat au rămas, bine mersi, cadre didactice în Universitatea Oradea. De altfel, Ioan Mang, reales recent președinte al PSD Oradea, l-a însotit la sfîrșitul lunii mai pe ministrul Remus Pricopie în cursul vizitei acestuia la universitatea din localitate.
Personaje precum Dănuț Epure, Mang sau Corina Dumitrescu nu sunt cazuri izolate. Ei ocupă, într-un număr relativ important, importante pozitii administrative sau de influență informală în interiorul sistemului universitar românesc. Această falangă bine organizată a avut în ultima vreme adesea cîștig de cauză. Fie că e vorba de renuntarea la o parte din exigentele academice introduse de ministrul Daniel Funeriu fie că e vorba de renuntarea la sistemul de clasificare a universitătilor, care făcea o ierarhizare a acestora introducînd o diferentiere formală între institutii academice precum cele din Iași, Cluj sau București și a altora precum universitătile din Reșita sau Oradea. Avem astfel imaginea de ansamblu a unui sistem extrem de greu de reformat pentru că în interiorul acestuia există un corpus anti-reformist redutabil, bine conectat la decidentii politici. Așa că deși educatia este un factor cheie pentru succesul oricărei natiuni și în ciuda unei puzderii de declaratii formale de bune intentii e greu de văzut cum se poate ieși din acest impas fundamental.