De același autor
Duminică s-a pus punct final la Rio de Janeiro, în Brazilia, uneia dintre cele mai controversate ediții postbelice ale Jocurilor Olimpice. Cu doar o lună și jumătate în urmă, pe fondul crizei politice majore din țară (președinta Dilma Rouseff fiind suspendată din funcție), multă lume încă se întreba, cu emoție, dacă arenele și toate celelalte facilități olimpice vor fi gata înaintea începerii competiției. Până la urmă, cu chiu cu vai, lucrările s-au terminat la timp, cu prețul unor improvizații și al unor execuții precare din punctul de vedere al calității. Plus multe întrebări privind poluarea severă în zone în care s-au desfășurat competiții sportive pe ocean. Într-un oraș în care violența de stradă atinge cote uriașe, brazilienii au fost nevoiți să mobilizeze o întreagă armată, 85.000 de oameni, pentru a asigura securitatea Jocurilor Olimpice. Cu toate acestea, au fost destule incidente, chiar șeful securității Jocurilor fiind la un moment implicat într-o tentativă de jaf armat, în timp ce un ministru portughez a fost amenințat cu cuțitul și răpit pentru scurtă vreme.
Dar, dacă unele dintre aceste chestiuni nu sunt chiar singulare (au fost probleme și în cazul altor olimpiade legate de finalizarea la timp a facilităților sportive și de costul exorbitant al acestora), scandalul de doping din acest an este fără precedent. Așa s-a ajuns ca întregii echipe de atletism a Federației Ruse să i se interzică participarea la Olimpiadă. Și lucrurile puteau arăta și mai rău pentru Moscova, dacă și alte federații sportive internaționale ar fi fost la fel de intransigente. Sigur, rușii s-au grăbit să spună că la mijloc sunt jocuri politice, însă există destule dovezi solide care justifică decizia de suspendare. Ceea ce diferențiază acest caz de dopaj față de altele similare care au dus la destule suspendări și retrageri de medalii (unele, la haltere, chiar cu puțin timp înainte de competiția de la Rio) este faptul că, de data aceasta, nu e vorba de o inițiativă individuală, ci de un întreg sistem de fraudă pus la punct de instituții ale statului, inclusiv de serviciile secrete rusești. Ceea ce ne readuce în minte rețeta est-germană, practicată înainte de 1989, care a dus nu doar la o fraudă sportivă de proporții uriașe, dar care a schimonosit fizic generații întregi de sportivi din partea comunistă a Germaniei.
Ajungem astfel la o întrebare de fond: ce a mai rămas din spiritul olimpic, atât de des invocat în discursurile oficiale și ilustrat atât de frumos de Chariots of Fire, un film de Oscar, cu muzica lui Vangelis pe fundal? Răspunsul descurajant, dar corect este: mai nimic. Și nu e vorba doar de scandalul de dopaj rusesc, ci de maniera în care este abordată competiția de o serie întreagă de țări, pentru care Olimpiada a devenit doar un prilej de propagandă. Ceea ce a făcut Rusia e doar una dintre formule. Iată, în China s-a pus pe picioare o întreagă mașinărie de stat de produs sportivi de performanță pe bandă rulantă. Pentru Beijing, olimpiadele sunt în primul rând încă un teren de joc pentru confruntarea geopolitică cu Vestul, în special cu SUA. Pe de altă parte, au luat amploare tot felul de alte formule de „fraudare legalizată“ a competiției, precum importul de sportivi de performanță, prin „naturalizare artificială“. Vedem, de pildă, cum alergători de fond și semifond kenieni și etiopieni aterizează în curtea unor federații naționale, concurând pentru noile țări de adopție. Și nu e vorba doar de cazuri izolate, ci de o întreagă pleiadă de sportivi. În unele cazuri s-a ajuns la situații aberante: Qatarul și-a „cumpărat“ practic o întreagă națională de handbal în care, alături de sârbi, croați, spanioli, cubanezi etc., abia dacă există doi-trei localnici. Așa a ajuns o țară în care, nu cu mult timp în urmă, nu prea știa nimeni cum se joacă handbalul să devină o adevărată forță mondială în domeniu. Vedem astfel cum calculele politice, disputele ideologice și pasiunile naționaliste se amestecă într-un creuzet care tinde să afecteze tot mai serios imaginea Olimpiadei de competiție sportivă mondială de referință.
Sigur, multe dintre disputele sportive în sine la care am asistat la Rio au fost pasionante, unele chiar memorabile. Însă, dincolo de asta, ideea de fair play, în sens larg, din perspectiva manierei în care sunt abordate Jocurile Olimpice, e sever erodată. Dopajul, importul de sportivi, acuzele de corupție legate de lucrările de construcție a arenelor și facilităților sportive (inclusiv la Tokyo, pentru Jocurile din 2020!) sunt tot atâtea motive. De unde și interesul în scădere pentru organizarea olimpiadelor, văzute nu cu mult timp în urmă drept evenimente de mare prestigiu pentru țările gazdă. De pildă, mai multe orașe au renunțat la intenția inițială de a intra în competiția pentru organizarea Olimpiadei de Iarnă din 2022. A rămas până la urmă să o facă Beijingul, o formulă la care puțini s-ar fi gândit, având în vedere faptul că orașul nu are niciun fel de tradiții din perspectiva sporturilor de iarnă. Iar anul acesta, lucru fără precedent, brazilienii au azvârlit cu pietre asupra simbolicei ștafete a torței olimpice. Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, a dorit ca acestea să devină un prilej periodic de celebrare a spiritului de armonie universală. Istoria l-a contrazis imediat, cel mai flagrant exemplu fiind Olimpiada de la Berlin, din perioada interbelică. Însă chiar astăzi, în mod paradoxal, ceea ce ține în viață Jocurile Olimpice nu este nici pe departe spiritul olimpic, ci, mai degrabă, așa după cum notează și Foreign Policy, „instinctul fundamental global pentru tribalism“, care devine tot mai prevalent și în spațiul politic.