De același autor
Zilele trecute, PSD l-a instalat pe Victor Ciorbea în funcția de avocat al poporului. Faptul în sine exprimă nefericit de plastic impasul moral major în care a ajuns România la un sfert de veac de la căderea regimului Ceaușescu.
În 1996, premierul Victor Ciorbea reprezenta, împreună cu Emil Constantinescu, simbolul desprinderii depline de comunism. Astăzi el a ajuns o figură jalnică, o marionetă pilotată de Victor Ponta și colegii săi. De la Corneliu Coposu în barca unora ca Dragnea, Mazăre sau Oprișan e un drum lung. Pe care însă fostul premier l-a parcurs dezinvolt, fără să acuze niciun fel de crampe morale. În timp ce oameni ca Victor Ciorbea își fac loc cu coatele pentru a ajunge cât mai în față, alții precum Mircea Cărtărescu sau Horia-Roman Patapievici părăsesc discret, dezamăgiți, scena publică.
Mulți dintre cei îngrijorați de derapajele politice și instituționale din România, al căror punct culminant au fost evenimentele din vara anului 2012, dau vina pe electoratul rural, care în majoritate votează orbește după indicațiile primarilor, pe cel clientelar din mediul urban (angajații regiilor locale, asistații sociali) sau pe toleranța extinsă la corupție din societatea românească. Cum toate aceste segmente sunt controlate autoritar de către PSD, care deține un număr impresionant de primari, consilieri locali și județeni, președinți de consilii județene, iar electoratul „mai sofisticat“ pare puțin dispus să meargă în proporție importantă la vot, sunt puține speranțe ca în perioada următoare, începînd din 2015, să poată fi împiedicată acapararea cvasitotală a statului de către actuala putere, după modelul Viktor Orbán din Ungaria.
Ideea că justiția, în particular DNA și Înalta Curte de Casație și Justiție, vor rezista și după ce Traian Băsescu va pleca de la Cotroceni, iar în locul său ar veni cineva ca Victor Ponta e pură naivitate. Prin modificarea legilor, schimbarea unor oameni-cheie din sistem, acapararea totală a CSM și decuplarea SRI din sfera luptei anticorupție, se va ajunge probabil destul de repede, în cursul lui 2015, la „liniștea“ mult visată de Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Oprișan, Mircea Cozma sau Liviu Dragnea. Mai mult, nu e deloc exclus ca puterea să se răzbune pe cei pe care ei îi văd responsabili pentru necazurile lor de astăzi, descriși drept exponenți ai „regimului Băsescu“.
Atunci când vorbim despre responsabilități și despre mecanismele care asigură baza de susținere electorală a actualei puteri, de cele mai multe ori uităm să menționăm rolul elitelor - oameni de cultură, personalități din societatea civilă sau jurnaliști cunoscuți. O parte deloc neglijabilă dintre aceștia cauționează, din oportunism și uneori din cauza unor frustrări personale, derapaje instituționale jenante ale puterii, încălcări grosolane ale unor principii de comportament sau de etică profesională. Din păcate, România are o tradiție bogată din acest punct de vedere. Avem o lungă listă de scriitori sau oameni de știință de mare valoare, de la Mihail Sadoveanu și Tudor Arghezi până la C.I. Parhon, care s-au aliniat, câteodată cu entuziasm, de partea noii „puteri populare“ instaurate de tancurile sovietice. Nu întâmplător, spre deosebire de alte țări precum Polonia, Cehia, Ungaria sau chiar Rusia sovietică, în România fenomenul disidenței anticomuniste a fost unul marginal.
Poate nu poți reproșa mare lucru unui om simplu, care nu înțelege clar ideea de furt intelectual, dar era de așteptat ca plagiatul indubitabil al lui Victor Ponta să stârnească un val de indignare colectivă printre universitari și elitele intelectuale. Nu a fost deloc așa. Mulți l-au ignorat tactic, în timp ce alții, și nu vorbim aici de politruci precum Liviu Pop, care a ajuns să întrerupă curentul electric pentru a împiedica comisia care analiza plagiatul premierului să-și redacteze concluziile, s-au grăbit chiar să ofere justificări jenante. În CNA avem membri care au lucrat anterior în instituții media prestigioase, dar care acum se prostituează intelectual apărând Antena 3 cu argumente care sfidează norme elementare de etică profesională. În fine, am văzut o listă întreagă de nume, între care unele de o valoare intelectuală reală, asumându-și o scrisoare deschisă în care susțineau că tot ceea ce s-a întâmplat în vara anului 2012, stârnind o unanimă îngrijorare în exterior, este în regulă.
Am mai văzut apoi, chiar recent, cum unele nume grele de pe scena publică se arată dezgustate de „războiul declarațiilor dintre cele două palate“, condamnându-i în egală măsură pe ambii combatanți. Dar oare chiar poți pune în mod onest semnul egal între un președinte, căruia i se pot fără îndoială reproșa destule expresii nepotrivite, și un prim-ministru care, până una, alta, dincolo de plagiat, de seria nesfârșită de minciuni publice, de faptul că nu pare în stare să guverneze cu adevărat, îi atacă constant pe procurori, se declară solidar cu baronii PSD anchetați de DNA și ține să-și subordoneze direct serviciile secrete din MAI și din Ministerul Apărării plus STS? Cu acest gen de sofisme e greu de văzut cum vom reuși să impunem în societate un număr minim de repere morale și de valoare, fără de care nu se poate construi nimic viabil într-o țară, pe termen lung. //