De același autor
Lideri ca Marine Le Pen în Franța, dar și alții de pe continent au știut să exploateze frustrările populare, ocupând un teritoriu de pe care se retrăsese dreapta tradițională.
Într-un discurs ținut în Parlamentul Ungariei, pe 16 noiembrie, imediat după atentatele de la Paris, Viktor Orbán a criticat dur nu doar politica europeană în materie de migrație, ci și retorica adoptată, în ansamblu, de establishmentul politic occidental tradițional. „Nu e politic corect să discuți astfel de lucruri - în lumea occidentală aceste elemente factuale sunt dezmințite în public, însă asta e realitatea. În acele locuri din Europa cu un număr mare de emigranți, criminalitatea a crescut semnificativ și securitatea publică s-a deteriorat. Aceste lucruri există, indiferent dacă vorbim sau nu despre ele. În plus, o deplasare în masă a unui mare număr de oameni veniți de pe alte continente, din alte culturi pune în pericol cultura noastră, stilul nostru de viață, obiceiurile și tradițiile noastre.“
La Bruxelles, în principalele capitale de pe continent, într-o bună parte din mass-media, premierul maghiar este considerat una dintre oile negre ale Europei. Nu doar pentru opoziția sa față de primirea refugiaților, ci și pentru poziții și decizii care au fost încadrate în categoria „democrației iliberale“. La nivelul străzii, lucrurile nu stau însă la fel. Astfel de declarații sunt cu siguranță bine prizate de simpatizanții Frontului Național din Franța care, conform ultimelor alegeri regionale, reprezintă cam o treime din electorat. Iar, mai nou, ele stârnesc ecouri favorabile, la nivel oficial, și la Varșovia, după ce noul guvern al Partidului Lege și Justiție a preluat puterea. Un fapt îngrijorător, crede The Economist într-un articol intitulat semnificativ Noua durere de cap a Europei, incriminând viziunea neliberală a noului cabinet polonez în domeniile relațiilor externe și al politicilor culturale. Săptămânalul britanic se face ecoul temerilor că, de acum înainte, Varșovia va merge și ea pe linia premierului Viktor Orbán, marcată de accente eurosceptice și de o rejectare a ceea ce se consideră a fi o dominație franco-germană care, ca în cazul crizei refugiaților, vrea să impună soluții obligatorii peste capul celorlalte state din UE.
Într-un interviu acordat jurnalistei Kasie Madera de la BBC, președintele polonez Andrzej Duda a ținut să descrie noua viziune drept una „euro-realistă“ mai degrabă decât una „euro-sceptică“. Însă e deja limpede diferența fundamentală de abordare pe care o vom vedea de acum înainte la Varșovia atât în zona relațiilor cu Berlinul, care vor deveni în mod cert mai tensionate, cât și prin rejectarea, la nivel ideologic, a unor elemente de bază care definesc filosofia politică prevalentă în lumea occidentală de astăzi, promovată în principal de „stânga progresistă“, dar adoptată în mare parte și de partidele de centru-dreapta, cu larg sprijin în mass-media.
Acest tip de fractură ideologică, exprimată oficial în Ungaria sau Polonia, este însă mai extinsă. O găsim, în ansamblu, la nivelul întregii societăți de pe vechiul continent. Iată, recent, în Slovenia - probabil cea mai liberală țară din Est –, au fost respinse prin referendum, cu largă majoritate, căsătoriile gay. Avem de a face cu o rejectare a unor idei considerate până de curând sacrosante. Legate, între altele, de identitatea națională, care ar trebui inhibată pentru a permite crearea unui spațiu „multicultural“, de marginalizarea tradițiilor și „rădăcinilor creștine“, de chestiunea migrației și a relației cu Islamul și chiar de amploarea politicilor referitoare la problematica gay. A pune în discuție acest gen de aspecte era o adevărată blasfemie din perspectiva a ceea ce a căpătat denumirea de „corectitudine politică“. Și nu era de joacă. Cine încălca astfel de reguli risca campanii extrem de dure de condamnări în mass-media și chiar decizii administrative punitive.
Se pare că s-a atins totuși un punct critic. În bună parte, sunt responsabile sentimentele acute de insecuritate – fizică, economică, psihică – alimentate de recenta criză economică, de impactul migrației și eșecul evident al integrării musulmanilor în Europa de Vest, de tot mai numeroasele atentate teroriste de inspirație islamică. Iar lideri ca Marine Le Pen în Franța, dar și alții de pe continent au știut să exploateze frustrările populare, ocupând un teritoriu de pe care se retrăsese dreapta tradițională.
Elitele politice și intelectuale occidentale nu par să realizeze sau nu vor să accepte amploarea acestor mutații care pun în discuție o parte importantă din ideile, mai degrabă „dogmele ideologice“, pe care credeau că le-au implantat definitiv în textura societății. Problema e că potențialii beneficiari ai noului val populist vin la pachet și cu destule lucruri nefrecventabile, de la cultivarea unor politici economice primitive până la admirația față de Rusia lui Putin.
Există toate șansele ca această fractură ideologică să se accentueze în 2016. Ceea ce agravează climatul politic general din Europa, deja sever deteriorat de crize ca migrația sau datoriile Greciei, și amplifică riscurile de securitate de pe continent. Amiralul James Stavridis, care a fost până în 2013 comandantul forțelor NATO, în prezent decan la Fletcher School de la Universitatea Tufts, este de părere că „marele eveniment geopolitic al anului 2016“ va fi „criza existențială pe care o parcurge Uniunea Europeană“. Din punctul său de vedere, felul în care Europa va reuși să gestioneze provocările majore cu care se confruntă „va fi mai critic, pe plan mondial, decât Siria, Ucraina sau disputele din Marea Chinei de Sud“.