De ce Franța e în flăcări și partidele conservatoare câștigă teren masiv în Europa?

Una dintre cauzele marilor tensiuni sociale din Europa este catastrofala politică imigraționistă practicată timp de decenii pe continent

Alexandru Lazescu 04.07.2023
SHARE 14

„Când au izbucnit revoltele din Franța, mă aflam la Tocqueville Conversations, o conferință despre conflictul dintre Ucraina și Rusia”, scrieAnne-Elisabeth Moutet în The Telegraph. „Acolo, est-europenii – polonezi, ucraineni, ruși emigranți, alături de britanici, francezi, americani și spanioli priveau șocați dimensiunea enormă a distrugerilor comise în acele zile într-o țară ca Franța, în timp de pace.” Au fost incendiate școli, primării, complexuri sportive, oficii poștale, clădiri de birouri, sedii ale poliției, sute de automobile, iar în paralel au avut loc jafuri pe scară largă în magazine.

 

Speriați și revoltați, cetățenii din unele regiuni afectate și-au creat grupuri de WhatsApp pentru a se avertiza între ei atunci când își fac apariția demonstranți violenți. Iar unele primării au instituit local chiar starea de asediu, între altele și sub presiunea proprietarilor de magazine. „În timp ce ceilalți participanți discutau despre costul pentru Europa al reconstrucției Ucrainei, după război, francezii începuseră deja să se îngrijoreze cu privire la costul reconstrucției unor părți întregi din Marsilia, Lens, Bordeaux sau Paris”, mai notează Moutet.

În timpul revoltelor, prilejuite de demersul de ridicare a vârstei de pensie, care au avut loc nu cu multă vreme în urmă, a trebuit să fie anulată vizita regelui Charles al Marii Britanii. Acum, Emmanuel Macron a trebuit să-și amâne o vizită oficială în Germania, una destul de mult așteptată, pentru că pe agenda discuțiilor se aflau o serie de chestiuni importante asupra cărora cele două părți doreau să se pună de acord, cum ar fi relațiile cu China.  

„Distrugerea nihilistă a fost tolerată în Franța timp de aproximativ un sfert de secol”, scrie autoarea articolului din Telegraph. „A început sub președinția lui Chirac. Când, din ce în ce mai mult, finalul demonstrațiilor și marșurilor, o veche tradiție franceză, a început să fie perturbat de jefuitori, cunoscuți sub numele de «casseurs», pentru că spărgeau vitrinele magazinelor, precum și lucrurile pe care nu le puteau fura. Pentru a evita acuzațiile de brutalitate sistemică, polițiștii, destul de prost plătiți și prost pregătiți, demoralizați, s-au implicat tot mai puțin – până când, epuizați, au ajuns să riposteze exagerat, declanșând periodic un nou ciclu de brutalitate și represiune”.

Evident, lucrurile au luat amploare și sub impactul manifestațiilor violente și al distrugerilor din Statele Unite care au urmat morții lui George Floyd. Chiar dacă putem discuta despre eventuale excese imputabile polițiștilor, a transforma în eroi doi delincvenți notorii, George Floyd, căruia i s-au făcut statui, și Nahel Merzouk, acum în Franța, și să „ceri justiție” incendiind clădiri și automobile și jefuind magazine nu e nicidecum o soluție. Problema e că astfel de manifestări sunt văzute la nivelul celei mai mari părți a elitelor occidentale dintr-un singur unghi ideologic: discriminare, rasism, opresiune, tare ale colonialismului.

Acestui cor s-a alăturat în cazul protestelor din Franța și Biroul ONU pentru drepturile omului, care a intervenit afirmând că Franța trebuie să abordeze serios „problemele de rasism și discriminare în aplicarea legii”, referindu-se la uciderea adolescentului. Numai că ar fi o eroare să te lași păcălit de astfel de denumiri instituționale pompoase, cu o falsă autoritate. În Consiliul ONU pentru drepturile omului, care cuprinde 47 de țări, se află state care sunt mari „campioane” în domeniu, precum Cuba, China, Rusia, Uzbekistanul, Eritrea sau Kirghizstanul. Biroul în sine, cu 1.300 de angajați, la Geneva și New York, și un buget de peste 200 de milioane de dolari, și Consiliul s-au arătat extrem de selectivi în pozițiile adoptate. În timp ce nu scapă niciun prilej să condamne Israelul, a refuzat să permită chiar și o dezbatere cu privire la situația uigurilor din China.

Dar dacă revenim la protestele din Franța, până la urmă tot ce se întâmplă acolo și în multe alte țări din Europa este produsul manierei catastrofale în care a fost gestionată în Occident imigrația atât în ceea ce privește acceptarea celei ilegale, cât și a felului în care abordarea miop „multiculturalistă” a permis agregarea unor comunități complet închise de imigranți, neintegrate, opace față de cultura și valorile locale și, de fapt, chiar ostile țărilor-gazdă. Rezultatul a fost un dezastru pentru ambele părți, cu o escaladare a resentimentelor și a ostilității reciproce.

Charles Moore, biograful oficial al doamnei Thatcher, menționează un episod povestit fostului premier britanic de președintele Francois Mitterrand. În cadrul unei vizite în Franța, regele Arabiei Saudite i-a cerut lui Mitterrand să-și dea permisiunea pentru construirea unei moschei la Paris. La care acesta i-a răspuns că va face acest lucru atunci când și Arabia Saudită va permite să fie construită o biserică creștină în Riyadh. Acum sunt peste 2.300 de moschei în Franța, alte 200-250 urmând a fi construite în perioada următoare.

Ca de obicei, mass-media, în marea lor majoritate de stânga, au împins discuția politică și sociologică pe cu totul alte direcții, convenabile din punct de vedere ideologic. Evitând să explice între altele de ce nu apar, pe ambele maluri ale Atlanticului, probleme similare în cazul imigranților proveniți din Asia. În cazul acestora, valorile familiale solide, respectul pentru educație oferă cu totul alte perspective copiilor și tinerilor din această categorie în raport cu cei pe care îi vedem implicați în astfel de revolte violente. Se merge în continuare obsesiv pe aceleași rețete politice și de discurs care s-au dovedit complet perdante, niște eșecuri, de fiecare dată. Pentru că, explică Thomas Sowell, „stânga este imună la orice elemente factuale, argumente oricât de solide, care îi contrazic viziunea grandioasă («cosmică») despre lume, despre societate”.

În aceste condiții, frustrarea acumulată constant în societate față de elitele care au ignorat iresponsabil impactul unor crize grave, precum imigrația necontrolată sau derapajele culturale neomarxiste, mișcarea woke, a dus la abandonarea de către electorat a partidelor tradiționale. În acest moment, sondajele indică faptul că Marine Le Pen ar câștiga alegerile prezidențiale în Franța, extrema stângă coagulată în jurul lui Jean Luc Melanchon fiind și ea la cote ridicate, iar în Germania AfD este la egalitate cu social-democrații aflați la guvernare la Berlin. Imigrația fiind una dintre explicații. Și jurnalistul suedez Ivar Arpi spunecă deplasarea spre dreapta a electoratului din țară, considerată de mulți drept un bastion al social-democrației, este rezultatul impactului imigrației necontrolate și al valului de violențe, crime, violuri, atacuri armate, care au însoțit-o.

Ultimele evoluții de pe vechiul continent arată o deplasare substanțială către dreapta în interiorul UE, după cum remarcă, cu vădită neplăcere, Politico. Care continuă să pună, fără nicio bază, eticheta de „extremă dreapta” Giorgiei Meloni doar pentru faptul că premierul italian apără valori tradiționale, precum familia, acuză excesele ideologiei identității de gen sau cere o gestionare rațională a imigrației. După cum notează Melanie Phillips pe fluxul său din Substack,  „pentru liberalii occidentali, fiecare parte a platformei «de centru-dreapta» de apărare a civilizației occidentale este fascism”.

După Italia, Suedia, Finlanda, Grecia, va urma aproape sigur Spania, unde coaliția dintre socialiștii premierului Sanchez și partidul de extremă stângă Podemos se îndreaptă către un eșec masiv. Asistăm mai peste tot în Europa la o realiniere politică amplă. După ce Giorgia Meloni câștigase alegerile din Italia în fruntea unei coaliții conservatoare, se întrevedea tot mai clar că viitoarele confruntări electorale se vor desfășura în cheie preponderent culturală, chiar dacă oamenii vor rămâne în continuare preocupați de starea economiei, de inflație și nivelul de trai.

Explicația, crede sociologul Matthew Goodwin, de la Universitatea Kent, este aceea că o clasă conducătoare globalizată și din ce în ce mai radicalizată ideologic a pierdut contactul cu milioane de oameni care consideră că vocea și valorile sale sunt ignorate. Astăzi, în toate democrațiile occidentale există o „nouă elită” dominantă. Practic, toate instituțiile, notează profesorul britanic, nu doar cele politice, ci și mass-media, industriile creative, instituțiile culturale, universitățile, școlile sunt acum sub controlul membrilor acestei noi elite care, spune el „are valori care sunt foarte diferite de cele ale majorității conaționalilor lor”.

De pildă, în Spania, scăderea masivă a sprijinului pentru guvernul Sanchez se datorează în bună măsură controverselor legate de adoptarea, în februarie anul trecut, a unuia dintre cele mai avansate proiecte de lege din lume privind drepturile persoanelor transsexuale, care permite oricărei persoane cu vârsta de peste 16 ani să își schimbe identitatea de gen în registrul civil fără a urma un tratament hormonal de doi ani sau a obține un diagnostic de disforie de gen. Proiect pe care chiar un fost vicepremier socialist l-a descris drept un afront adus mișcării feministe.

Previzibil, elitele de stânga privesc cu îngrijorare fenomenul pe care adesea îl descriu drept un „atac la democrație”. Este un laitmotiv al discursului public, pe ambele maluri ale Atlanticului. Chiar rezistența la globalism este asimilată cu un atac la democrație. Ceea ce este interesant e că membrii acestei elite par să caute explicații pentru ascensiunea populismului oriunde, în afară de propria lor ogradă. //

Comentarii 10

Florin - 07-16-2023

Domnule Lăzescu, Familia nu este o "valoare tradițională", cum spune lumea, ci o valoare normală. Cei ce folosesc prima sintagmă sugerează că orice tradiție poate dispărea, e veșnică. Familia e normală și punct. E vorba aici familia existentă de când e lumea, cu soț, soție și copii, pe care se clădește civilizația. Așa că eu vă rog să scrieți de acum încolo "valoare normală" când vă referiți la familie.

Răspunde

Alin - 07-12-2023

Una din puținele voci lucide de la 22, care nu confundă realitatea cu ideologia. Adevărul e că huliganii algerieni sunt viitorii jihadiști. Rebeliunea nu e socială ci culturală. algerienii cântă Nique la France Urăsc Franța, urăsc Europa. Sunt islamiști fervenți și o să vină după progresiștii idioți când o să le fie lumea mai dragă. Nu vă iubesc, nu vă vor fi recunoscători.

Răspunde

LevSt. - 07-08-2023

"...politica imigrationista..."___---___ de acord, plus:„…Ucraina „nu va adera la NATO”la…"///2-”Scindare în rândul aliaților înainte de summitul de la Vilnius. Franța blochează deschiderea biroului NATO în Japonia.(…)///3-Președintele francez Emmanuel Macron a fost puternic criticat după ce a sugerat că guvernul ar putea avea nevoie de capacitatea de a bloca accesul la rețelele sociale …Franța merge pe calea regimurilor autoritare. ___––____Se intoarce Franta la duplicitarismul lui de Gaulle, din 1966? Asa pare, acest macron vrea sa protejeze China si Rusia, sa nu fie prinse intre 2 focuri ale NATO….Ceva ani in urma, a fost un proces care avea ca subiect ca prima doamana a Frantei(sotia lui macron), ar fi transgender(personal nu am crezut si nu cred), dar daca- in extremis- chiar asa este, inseamna ca macron nu s-a insurat cu o baba ci cu un mos plin de testosteron… Altfel, un alt palavragiu la carma Frantei, la inceput tuna si fulgera ca va reduce numarul parlamentarilor, pana la urma povara fiscala a fost marita tot pe umerii poporului, prin crestrea varstei de pensionare, si inca trecuta pe sest, acea lege…/// -II– marcel ciolacu cere destituirea…”____–-____ asta este praf in ochi, oricum ii roteste pe alte posturi, trebuie ordonata trimiterea lor in judecata in regim de urgenta, inclusv a fierii pamantului si sor’sa…

Răspunde

mike - 07-07-2023

Multumim! N-am ce sa mai adaug, decat ca va doresc sanatate multa si sa scrieti in continuare pentru a face un pic de lumina in lumea aceasta cu iz marxist. Nu am sperante mari, insa sunt convins ca acesta este ultimul an in care aceste politici stangiste mai sunt tolerate de catre noi toti. La fel ca si comunismul, noile politici si ideologii "progresiste", "woke", "verzi" sau de "gen" sunt experimente sociale la scara larga, destinate destabilizarii lumii occidentale bazate pe valorile traditionale, o lume care a inceput sa se destrame in ultimii 20 de ani. Depinde de noi sa salvam aceasta lume.

Răspunde

Emilia Dinu - 07-05-2023

Domnule esop, aveti perfecta dreptate. "Cifrele fluctueaza functie de fakeurile aparute prin presa sau functie de diferitele evenimente nesemnificative dar fortat transformate in „ capete de tara ”.tot de imaginile aparute la TV, ce asa cum fac de obicei ,exagereaza ". Realitatea este in realitate roza, cerul e verde si femeile pot deveni barbati peste noapte, vitavercea fiind concomitent valabila. Hai mult succes in lupta contra populismului, singurul vinovat de radicalizarea cetatenilor care mai cred in valorile traditionale!

Răspunde

Maria Barbu - 07-05-2023

Care sunt "diferitele evenimente nesemnificative dar fortat transformate in „ capete de tara ”? Hai la concret, domnule esop.

Răspunde

peso - 07-05-2023

Tovarase, esop, haideti monser, lasati filosofismele, domnul Lazescu scrie la obiect, dta ii dai cu generalitati politic corecte. Care sunt "fake-urile"? Hai, concret! Care sunt "fake-urile"? Astept.

Răspunde

Andronache Sorin - 07-05-2023

Domnule Alexandru Lăzescu, cum ați remarcat că polițiștii din Franța sunt prost pregătiți? Și chiar toți?

Răspunde

cititor - 07-05-2023

Daca stanga este imuna la realitate nu este din ignoranta. Dupa cum David Horowitz explica, stanga minte intotdeauna. De ce? Pentru ca daca ar declara pe fata ceea ce crede si ce planuri are, nimeni nu ar urma aceasta cale.

Răspunde

esop - 07-04-2023

Populismul are si el limitele lui .Cifrele fluctueaza functie de fakeurile aparute prin presa sau functie de diferitele evenimente nesemnificative dar fortat transformate in „ capete de tara ”.tot de imaginile aparute la TV, ce asa cum fac de obicei ,exagereaza .Populismul nu are substanta spre a rezista timpului .Populismul apare si dispare fara a lasa urme in societate .Cea mai mare eroare este a te impotrivi lui . Abia atunci gresesti .Abia atunci „dai apa la moara ”unor populisti de carton ce mint cetateanul de dimineata pina de cu seara .Populismul isi atinge limita de sus si apoi speriat parca de responsabilitatile ce il inconjoara se retrage in marja lui de idiotenie .Majoritatea cetatenilor nu pot fi pacaliti .O anumita categorie a cetatenilor poate cadea temporar in capcana populismului .Apoi , ca un facut , vraja populismuluii dispare o data cu cei care au incercat sa profite de pe urma lui .

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22