De la presedintele jucator la presedintele onorific?

Alexandru Lazescu 26.11.2009

De același autor

Dincolo de patimi si argumente emotionale care isi au radacinile in istoria deloc glorioasa a PSD/PDSR partid fondat de Ion Iliescu prin recuperarea structurilor de cadre din fostul partid comunist ar fi interesant de discutat, la rece, ce fel de presedinte ar putea fi Mircea Geoana. Pentru asta ar trebui sa plecam de la o observatie de fond: liderul PSD nu a cistigat nici un fel de alegeri prin el insusi, nici macar in interiorul partidul sau. In cursa pentru primaria Bucurestiului a fost infrint la scor in 2004 de Traian Basescu, inca din primul tur. Iar atunci cind a ajuns presedintele PSD a profitat de o conjunctura in care mai multe factiuni din partid, in principal grupul de la Cluj in Ardeal si Viorel Hrebenciuc in Moldova, au vazut in el, din motive si cu sperante foarte diferite de altfel, o solutie de compromis pentru a bloca revenirea lui Ion Iliescu in fruntea partidului, dupa ce acesta isi epuizase al doilea mandat la Cotroceni. Daca clujenii sperau, degeaba dupa cum s-a vazut ulterior, ca el va deveni promotorul reformei interne in PSD, altii au plecat de la calcule mult mai meschine legate de blocarea unor revenirii in prim plan a unor oameni apropiati lui Ion Iliescu.

Cert este ca rezultatul final al alegerile de la congres a fost decis nu de calibrul politic si intelectual al d-lui Geoana ci de negocierile din culise. Iar de atunci incolo Mircea Geoana a ramas in frunte din nou nu datorita calitatilor sale de lider ci doar pentru ca nici una dintre factiunile din partid aflate in competie nu s-a dovedit suficient de puternica pentru a se impune. Altfel spus, dl Geoana nu a cistigat alegerile din partid ci a fost instalat de altii in fotoliul de presedinte. Iar daca va ajunge in final si presedintele Romaniei asta se va intimpla pentru ca va fi instalat, din nou, la Cotroceni de o redutabila masinarie politico-mediatica compusa din PSD – PNL – UDMR plus trusturile mass media asociate, in principal Realitatea si Antena 1, si nu datorita virtutilor sale personale. Fara un astfel de suport formidabil Mircea Geoana nu e in stare sa cistige nici macar alegerile intr-un cartier din Bucuresti. De altfel nici sustinatorii sai nu cred cine stie ce in calitatile sale personale. Nici nu mizeaza pe ele, si nici nu incearca sa le scoata in evidenta. El este “vindut” politic attit de colegii sai de partid cit si noii sai aliati liberali doar drept formula de a scapa tara de Traian Basescu, nu pentru ceea ce este el insusi.

In aceste conditii tot ce se poate astepta de la presedintele Geoana e un mandat cuminte care va avea grija sa nu deranjeze pe nimeni. Cu o foarte limitata marja de manevra. Nu trebuie sa facem mari si sofisticate analize pentru a ajunge la o astfel de concluzie. E suficient sa vedem cum s-a comportat el in fruntea PSD.  In loc de reforma am asistat, din contra, la aparitia in prim plan a unor lideri de genul Vanghele, Mazare sau Oprisan pe care, trebuie sa recunoastem Adrian Nastase ii tinea mult mai bine in friu. Concluzie la care au fost nevoiti sa subscrie si membrii asa numitul grup de la Cluj care mizasera initial ca alaturi de Mircea Geoana vor pune bazele social-democratiei moderne in Romania. Asa ca ar fi putin spus naiv sa ne imaginam  ca el va initia vreodata vreun proces de reforma. La nivelul institutiilor, al sistemului politic, a celui de justitie. Nu are nici forta politica, nici caracterul si, dupa cum s-a vazut, nici dorinta de a lupta pentru ceva care ar putea sa-i creeze chiar si minime neplaceri.

Fiind in mod fundamental produsul vizibil al unor aranjamente si angajamente de culise al caror prizonier este din start dl. Geoana nu poate juca in final decit rolul unui presedinte onorific al Romaniei. O perfecta emanatie a actualului establishment politic si de afaceri.

Iar daca tot am pomenit caracterul sa revenim asupra episodului vizitei secrete la Moscova a liderului PSD de pe 27 aprilie, extrem de relevant din acest punct de vedere. Intimplare care il descalifica din cel putin doua moitve. A fost o mostra de gafa politica greu de acceptat la cineva care aspira la cea mai inalta pozitie in stat. Mai intii ca indiferent de sfaturile si sugestiile pe care le-a primit de la Cosmin Gusa si de la alti rusofili din anturajul sau dl. Geoana trebuia sa-si imagineze ca nu poate tine “la secret” o astfel de vizita intr-un an electoral atit de incarcat. Iar daca totusi s-a aventurat sa o faca putea sa gaseasca din timp formule de a o scoate la lumina intr-o formula cit de cit periata. Maniera in care a procedat pune multe semne de intrebare in ceea ce priveste inteligenta sa politica, asta ca sa folosim un eufemism. In al doilea rind, riscurile politice pe care si le-a asumat sunt extrem de greu de acceptat la acest nivel. A te duce tu, presedintele Senatului Romaniei, sa discuti pe sest la Moscova pe cit se pare nici macar cu lideri rusi de prim rang ci doar cu oameni din anturajul acestora, creeaza obligatii enorme inacceptabile pentru viitor si e si umilitor. E o mostra de comportament fanariot foarte greu de digerat. E un semn ca dorinta sa de a ocupa fotoliul de la Cotroceni e atit de mare incit e dispus sa accepte aproape orice tip de compromisuri pentru a-si atinge scopul. Ce obtinem in final ?  O combinatie de infantilism politic si lipsa de caracter extrem de ingrijoratoare din perspectiva cuiva care are bune sanse sa devina peste doar citeva zile noul sef al statului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22