De același autor
Demolarea sistematică și generalizată a încrederii, a reperelor morale și intelectuale transformă România într-o țară puțin frecventabilă în exterior și face aproape imposibilă atât coagularea valorilor, cât și orice construcție instituțională viabilă pe plan intern.
Într-un interviu acordat anul trecut publicației britanice International Affairs, Hans-Dietrich Genscher, fost ministru german de Externe al Germaniei Federale și una dintre figurile marcante ale arenei politice internaționale postbelice, spunea că, deși pe plan internațional relațiile personale sunt importante, pentru că ușurează dialogul, e nevoie de încă un ingredient esențial: încrederea. El menționa o conversație pe care a avut-o la debutul carierei sale cu Günther van Well, un veteran al diplomaţiei germane din acel moment, conversație care ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe toți liderii politici români. „Domnule ministru, mi-a spus van Well, ține minte un lucru important: niciodată să nu faci vreo promisiune pe care nu o poți onora. Cercul miniștrilor de Externe din lume care contează cu adevărat este unul restrâns. De aceea, reputația de care te bucuri printre aceștia este importantă pentru țara noastră.“
E greu de crezut că astfel de sfaturi ar avea vreun ecou semnificativ în România. Și nu doar printre politicieni, ci și la nivelul elitelor intelectuale sau printre „formatorii de opinie“ care se perindă conștiincios, de la prânz până seara târziu, pe micile ecrane ale televiziunilor de știri. Aproape nimeni nu pare să pună mare preț pe reputație. Altfel, e greu de înțeles cum oameni cu o biografie academică consistentă pot relativiza cu atâta ușurință ideea de plagiat sau pot găsi justificări ridicole pentru derapajele USL în materie de stat de drept, din vara trecută. După cum ar fi la fel de greu de înțeles de ce nume cunoscute din politică, din spațiul intelectual sau din mass-media au găsit cu cuviință să se asocieze fără rezerve cu personaje ca Dan Voiculescu. Pentru mulți dintre aceștia, justificarea e legată de pozițiile comune anti-Băsescu. Ceea ce e ridicol. Faptul că nu-ți place Traian Băsescu, chiar și doar din rațiuni personale, nu e un motiv să aplauzi sau să justifici declarațiile agresiv antioccidentale ale lui Crin Antonescu, de exemplu. Poți să nu îmbrățișezi opiniile politice ale lui Mircea Cărtărescu sau Gabriel Liiceanu, dar e jenant ca din acest motiv să le trimiți în derizoriu opera sau dimensiunea intelectuală.
Dacă, pentru propaganda dură de tip Antena 3, nuanțele nu mai contează de mult, barierele etice și deontologice fiind definitiv spulberate, formatorii de opinie mai sofisticați, mai ales din zona mass-media, utilizează o șmecherie de discurs aproape infailibilă: relativizarea. Da, e adevărat că i se pot imputa multe lui Andrei Marga, dar, la urma urmei, și Patapievici a fost pus în fruntea ICR tot politic. Plecând de la acest tip de sofistică, faptul că X sau Y au fost puși politic în fruntea unor instituții publice deviază din start discuția de la problemele de fond. Sigur că și Horia-Roman Patapievici, ca să luăm un același exemplu, a fost numit în fruntea ICR în baza unui sprijin politic, la fel ca Andrei Marga. Altă modalitate nici nu există. Nu doar la noi, ci și în alte părți. În Marea Britanie, ministrul Culturii face numirile în așa-numitul Board of Governors, care supervizează BBC. Ceea ce e de discutat e calitatea numirilor și maniera în care cei numiți se comportă după ce ocupă acele poziții. Or, dacă comparăm ceea ce a lăsat în urmă Horia Patapievici la ICR, calitatea oamenilor pe care i-a inclus în echipa sa, comparația cu mandatul lui Marga de până acum e șocantă.
Acest tip de generalizare abilă, toți sunt la fel!, e extrem de nocivă, din cel puțin două motive. În primul rând, pentru că împiedică o analiză cât de cât obiectivă a manierei în care se comportă instituțiile publice sub un anumit mandat și acumularea unei memorii instituționale pe termen lung. În al doilea rând, pentru că descurajează oamenii de valoare şi de bună-credință să accepte astfel de poziții. Riscul ca în final să fie terfeliți public și să fie trecuți la grămadă în categoria celor cărora li s-a dat un os politic de ros e atât de mare, încât nu merită să te expui. Pe aceeași linie de discurs, o televiziune ca B1 TV e considerată a fi Antena 3 pe invers, asimilând un anumit tip de partizanat cu linșajul mediatic al personajelor incomode, gen Danileț, iar Teodor Baconschi, acuzat fără nici o dovadă concretă că ar fi furat voturi la Ambasada română de la Paris, e așezat bine mersi lângă Relu Fenechiu, care are un dosar în instanță.
În această manieră abilă, reputația tuturor e terfelită uniform. Un demers eficient într-o societate în care, oricum, ideea de onoare e luată mai degrabă în râs atunci când în joc sunt interese personale concrete. Problema e că această demolare sistematică și generalizată a încrederii, a reperelor morale și intelectuale transformă România într-o țară puțin frecventabilă în exterior și face aproape imposibilă atât coagularea valorilor, cât și orice construcție instituțională viabilă pe plan intern. //