Driblinguri politice la Palatul Victoria

Alexandru Lazescu 16.02.2007

De același autor

 Premierul Tariceanu face de cateva zile un adevarat joc pe sarma. Pe de o parte, ar vrea fie sa scape de tot de Traian Basescu, ceea ce stie si el ca e greu de realizat, fie sa-l imobilizeze si sa-l izoleze politic. Pe de alta parte, ar vrea ca sa obtina acest premiu fara a se murdari pe maini, adica fara sa lase impresia ca atat el, cat si PNL ar fi implicati in vreun fel in incercarea trioului PSD-PRM-PC de a obtine suspendarea sau chiar demiterea sefului statului. Asa se explica de ce, desi primul ministru si-a nuantat brusc discursul pe cateva subiecte critice pe care parea sa se inteleaga cat se poate de bine cu, teoretic, "adversarii" din opozitie; si asta, desi liberalii au votat cot la cot cu cei din urma  Legea referendumului, intr-o formulare cat mai incomoda pentru Traian Basescu; desi Norica Nicolai a avut mare grija ca in Comisia juridica a Senatului sa fie eliminate din Legea CNSAS prevederi extrem de deranjante pentru fostii lideri comunisti, in particular pentru Ion Iliescu; si desi in discutiile din culise liderii PNL l-au asigurat pe Dan Voiculescu de tot sprijinul lor in incercarea acestuia de a scapa de Monica Macovei, nu mai departe de acum o saptamana, Secretariatul General al Guvernului a organizat o dezbatere menita nu doar sa o atace pe aceasta din urma pe tema Ordonantei DIICOT, ci si sa coaguleze impotriva ei un front al unor ONG-uri, exploatand cu abilitate o serie de conflicte personale care divizeaza societatea civila.

Ultimul punct e de fapt cel mai sensibil in acest moment. Pentru ca, in mod evident, prin ultimele sale declaratii, in care sustine ca, si daca motiunea indreptata impotriva ministrului Monica Macovei ar avea succes, el nu ii va cere acesteia sa demisioneze, Calin Popescu Tariceanu nu doar contrazice ceea ce spunea doar cu putin timp in urma, ci intra in coliziune directa cu tabara apropiata de Dinu Patriciu din conducerea partidului, o grupare care a devenit si mai influenta dupa ultimul congres. Sigur, e foarte posibil sa fie vorba doar de o miscare tactica, si nu de un conflict real, iar daca votul va fi secret e foarte probabil ca o buna parte din parlamentarii liberali sa sprijine la vot motiunea impotriva ministrului Justitiei. E greu de crezut, de altfel, ca seful Executivului ar fi revenit peste noapte la sentimente mai bune fata de Monica Macovei, cu care a si avut altercatii deloc amabile de cateva ori in trecut. Din contra, plecarea acesteia din guvern i-ar conveni, fie si datorita faptului ca ar elimina astfel una dintre redutele importante pe care se sprijina Traian Basescu.

 Si atunci, cum se explica replierea recenta a premierului, cel putin la nivelul declaratiilor publice, atat in chestiunea demiterii d-nei Macovei, cat si in aceea a suspendarii presedintelui? Asistam in mod clar la o schimbare de ultima ora, pentru ca, doar cu cateva zile in urma, surse din apropierea primului ministru vorbeau despre iminenta plecare din guvern a actualului ministru al Justitiei. Motivele trebuie cautate atat in interiorul, cat si in exteriorul tarii. In ciuda declaratiilor adesea isterice si fara nici o legatura cu realitatea de pe teren a unor europarlamentari ca Daniela Buruiana de la PRM, la nivelul  Uniunii Europene exista un sprijin extrem de solid pentru Monica Macovei. Ea este perceputa ca o garantie ca lupta impotriva coruptiei va continua. Criticile acerbe vehiculate impotriva sa tocmai de cei care se straduiesc din rasputeri sa faca cat mai inoperanta Legea ANI nu numai ca nu au nici un ecou la Bruxelles si in alte capitale occcidentale importante, ci ilustreaza perfect amploarea frontului care se opune continuarii reformelor din Justitie. Sigur ca, fiind acum membru in UE, Bucurestiul poate privi cu mult mai multa detasare criticile venite pe aceasta filiera. Dar sa nu uitam ca exista o clauza de salvgardare care, daca i se da curs, poate crea dificultati de imagine majore Executivului in ansamblu si mai ales sefului acestuia si partidului sau, exact in preajma alegerilor europarlamentare.

 Pe de alta parte, demiterea Monicai Macovei ar duce aproape sigur la iesirea PD de la guvernare si destramarea Aliantei D.A. Ar fi un motiv solid si popular care ar lasa aproape integral povara raspunderii in contul liberalilor si ar legitima politic in mod substantial PLD ca alternativa la PNL. Asa ca, oricat de mult si-ar dori liderii PNL sa scape si de Traian Basescu, si de Monica Macovei, cel putin o parte dintre ei, probabil cei din zona de influenta Tariceanu-Olteanu, isi dau seama cat de mari sunt riscurile electorale carora li se expun. Daca pentru PSD si PRM, ca sa nu mai vorbim de PC, care e doar un actor minor pe scena politica autohtona, costurile politice ale demersului sunt neglijabile si se intrevad chiar si unele beneficii legate mai ales de energizarea activului de partid, pentru PNL acest joc poate fi fatal. Din multe puncte de vedere  Apelul intelectualilor a fost un adevarat dus rece. Riscurile de decuplare definitiva de liderii de opinie care au sprijinit constant partidul din 1990 incoace, si nu e vorba doar de cei proeminenti care apar pe micul ecran sau semneaza in ziare, ci si de cei din tara care creeaza curente de opinie in jurul lor, au devenit ingrijoratoare, in ciuda unor declaratii contrare de fatada. Alaturarea PNL si a lui Calin Popescu Tariceanu personal de Ion Iliescu si de Vadim Tudor face ravagii din acest punct de vedere si ii indeparteaza chiar si pe cei care nu sunt neaparat mari admiratori ai presedintelui.

 Numai ca s-ar putea ca ultima repliere tactica sa aduca mai multe ponoase decat foloase echipei Tariceanu. E greu de crezut ca multi vor crede in sinceritatea schimbarii de macaz, mai ales ca e putin probabil ca grupul dur din conducerea PNL apropiat de Dinu Patriciu sa opreasca atacurile la adresa lui Traian Basescu sau a Monicai Macovei. De partea cealalta, PSD se va simti tradat si s-ar putea intoarce impotriva fostului aliat din umbra. Declaratiile de luni ale lui Victor Ponta, care il acuza pe primul ministru ca practica un gen de  "smecherie de Dambovita", sunt deja un semnal in acest sens. Cu alte cuvinte, desi in ultimul timp liderii PNL in frunte cu seful Executivului se comporta ca unii aflati "pe cai mari", care pot in sfarsit sa se rafuiasca in voie cu marele lor dusman de la Cotroceni, se prea poate ca viitorul sa le rezerve surprize dintre cele mai neplacute. Atunci cand incepi sa te incurci in propriile driblinguri, risti ca publicul din tribuna sa-ti ceara insistent sa pleci la vestiare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22