De același autor
Episodul Teodor Atanasiu la pachet cu reactiile pe care le-a generat poate fi citit in mai multe registre. Primul face in mod evident trimitere la de acum traditionalul conflict dintre cele doua palate. Presedintele era cu siguranta constient ca decizia sa de a-l suspenda pe ministrul liberal al Apararii va starni o reactie virulenta din partea liderilor PNL. Ceea ce s-a si intamplat. Se stie din culise ca o parte dintre liderii partidului doreau de fapt un comunicat mult mai dur decat cel dat publicitatii pana la urma si l-au acuzat chiar din aceasta cauza pe premier ca ar fi prea impaciuitor. In compensatie, am avut insa parte de declaratii, "in nume personal", cat se poate de agresive din partea obisnuitelor varfuri de lance ale atacurilor impotriva lui Traian Basescu, precum Crin Antonescu.
Dar a vrut cu adevarat seful statului sa escaladeze confruntarile dintre liberali si democrati? Comportamentul sau din ultimul timp si faptul ca nu mai e, se pare, foarte decis sa forteze anul viitor alegerile anticipate tind sa infirme faptul ca asta a fost intentia sa. Nu prea a avut insa de ales. Dupa ce generalul Badalan a fost fortat sa se retraga, pastrarea lui Teodor Atanasiu in functia de ministru ar fi fost pentru armata o umilinta deloc usor de suportat. Cu atat mai mult, cu cat ministrul in cauza pare sa fie de-a dreptul dispretuit de majoritatea ofiterilor din structurile de comanda. In al doilea rand, el avea datoria sa transmita public un semnal clar ca incercarile de a amesteca armata in diferite jocuri politice trebuie in mod neechivoc descurajate.
Numirea lui Teodor Atanasiu in functia de ministru al Apararii a fost de la inceput o eroare de fond. Indiferent de constrangerile impuse de raportul de putere dintre diferitele tabere si de jocurile politice interne obisnuite in orice partid politic, exista totusi un anumit prag de responsabilitate care ar trebui sa impiedice din start nominalizarea unor personaje mediocre, total necalificate, in fruntea unor institutii cheie din stat, precum Ministerul Apararii. Cu atat mai mult cu cat, datorita apartenentei la NATO, functia are si o importanta componenta de reprezentare. Ignorand cu desavarsire astfel de reguli elementare, PNL a intrat intr-o dubla dificultate. Datorita faptului ca disputa il aduce, prin forta lucrurilor, la lumina rampei, multi au ajuns sa se intrebe cum a fost posibil ca un om ca Teodor Atanasiu sa fie desemnat din start drept ministru al Apararii. Pe de alta, sansele sale de a castiga puncte in disputa sa cu presedintele si, deci, de a obtine in final un minim capital electoral pentru formatiunea sa sunt aproape nule. Cine a urmarit ultima sa conferinta de presa intelege foarte bine rostul acestor observatii.
De altfel, parte din aceasta cauza, parte din alte motive, unii lideri liberali proeminenti au preferat sa adopte un ton mult mai retinut in cursul ultimului conflict. Chiar Calin Popescu Tariceanu s-a aratat mai prudent in declaratii, fiind constient ca, daca e usor sa declari emotional ca rupi relatiile cu PD si mergi cu un candidat propriu la urmatoarele alegeri prezidentiale, la confruntarea cu realitatea lucrurile se complica serios. PNL a reusit, pe drept sau pe nedrept, sa irite cateva categorii electorale importante: medicii, profesorii, militarii. In plus, declaratiile lui Adrian Iorgulescu au provocat multe nemultumiri si in randul ierarhilor Bisericii Ortodoxe. Or, cu acest pasiv si fara nici un vector politic popular, dupa eliminarea Monei Musca si probabil apropiata excludere a lui Theodor Stolojan, liberalii ar putea avea dificultati majore la urmatoarele alegeri. Asa ca nu e exclus sa asistam tot mai mult la delimitari si nuantari la varful partidului, care pana acum s-a aratat destul de omogen ca atitudine generala. E foarte posibil ca agenda tinerilor, care il vad pe Bogdan Olteanu un posibil candidat al PNL la viitoarele alegeri prezidentiale, sa inceapa sa intre in coliziune cu cea a altor lideri, care se tem sa se lanseze in initiative cu grad mare de risc. Mai ales ca nici sondajele nu arata prea bine, ultimul credita PD cu un procent dublu fata de liberali, iar perspectivele unor aranjamente cu Dan Voiculescu si partidul sau de buzunar nu entuziasmeaza pe nimeni. Reactiile nuantate la decizia presedintelui de a-l suspenda pe Teodor Atanasiu si agitatia in crestere din unele filiale din tara sunt semne ale unor posibile evolutii nu tocmai linistite in interiorul PNL, chiar in viitorul nu tocmai indepartat.