De același autor
Pentru un observator din afară, faptul că se vorbește atât de mult despre alegerile prezidențiale americane, care vor avea loc, totuși, abia peste un an, pare oarecum neobișnuit. Până acum au avut loc deja două dezbateri la republicani și una la democrați, iar sondajele de opinie, la nivel național, dar și pentru diferite state, se fac pe bandă rulantă, cu toate că alegerile preliminare (primaries), cele care urmează să desemneze candidații celor două mari partide, Republican și Democrat, urmează să înceapă efectiv abia în februarie anul viitor.
Alegerile prezidențiale americane sunt complicate, durează mult și costă și mai mult. De pildă, o rețea de peste 200 de donatori conservatori, coordonată de frații Koch, și-a propus să cheltuiască 900 de milioane de dolari pentru alegerile din 2016 (nu doar cele prezidențiale, ci și cele pentru Senat, Camera Reprezentanților și guvernatori). O sumă comparabilă va fi foarte probabil strânsă și de democrați. Adăugați la acești bani sumele colectate individual de fiecare candidat în parte, care sunt și ele consistente.
Republicanii Donald Trump şi Ben Carson şi democraţii Hillary Clinton şi Bernie Sanders sunt candidaţii cu cele mai mari şanse la fotoliul de preşedinte al SUA în acest moment.
Nivelul donațiilor colectate este important, pentru că în fond exprimă nivelul de încredere în șansele de reușită ale diferiților candidați. Iar fără sprijin financiar, campaniile electorale practic se blochează. Cu toate acestea, doar accesul la sume importante de bani pentru campanie nu este neapărat o garanție a succesului. Este cazul lui Jeb Bush, care la un moment dat era privit drept „candidatul inevitabil“ al republicanilor, dar care pare în acest moment „înghețat“, cu un sprijin modest în sondajele de opinie.
Cel puțin pe moment, alegerile în curs au o dinamică absolut surprinzătoare. Dacă, la democrați, ascensiunea lui Bernie Sanders, care se apropiase mult de Hillary Clinton, s-a temperat oarecum după excelenta prestație a acesteia din urmă la ultima dezbatere, la republicani, trei din primele patru locuri sunt ocupate, în toate sondajele de opinie, de outsiders: Donald Trump, Ben Carson şi Carly Fiorina (cu Marco Rubio practic la egalitate cu Fiorina). În revista Time, Ian Bremmer încearcă să explice această situație destul de neobișnuită, făcând trimitere la o schimbare substanțială a motivațiilor dominante din rândul electoratului. Dacă, cu doar șase luni în urmă, 50% dintre alegători preferau experiența, în timp ce 43% puneau preț pe ideile noi, pe o schimbare de abordare, cifrele s-au modificat radical în prezent: într-un raport de 55% la 37%, alegătorii sunt în favoarea ideilor noi în dauna experienței. Iată de ce au urcat spectaculos în preferințele electoratului Donald Trump, Ben Carson, Carly Fiorina și Bernie Sanders. În realitate, nu atât ideile noi par să conteze, ci mai degrabă faptul că nu sunt văzuți ca parte a establishmentului de la Washington.
În acest moment, două sunt marile necunoscute: 1. Va intra sau nu vicepreședintele Joe Biden în cursa electorală? 2. Se va consemna aceeași volatilitate în rândul simpatiei alegătorilor, cu schimbări bruște în ceea ce privește prioritățile dominante? Sau protestul se va tempera în parte, pe măsură ce ne apropiem efectiv de debutul alegerilor preliminare? Am putea ajunge oare din nou în situația în care experiența va deveni din nou decisivă? În plus, trebuie spus că uneori cifrele sunt înșelătoare. De pildă, cine câștigă alegerile preliminare din Florida își adjudecă toți cei 99 de electori la Convenția Republicană, adică mai mulți decât s-ar putea câștiga în alte 9-10 state mai mici, unde alocarea electorilor se face proporțional, după scorul obținut.
În ceea ce privește intrarea lui Joe Biden în cursă, probabil vom avea o decizie în următoarele câteva zile. Prestația lui Hillary Clinton de la dezbatere a complicat situația din acest punct de vedere, dar se pare că varianta candidaturii vicepreședintelui rămâne încă în picioare. Din punctul de vedere al României, și Hillary Clinton, și Joe Biden sunt variante favorabile. Ambii au o experiență semnificativă de politică externă și vor adopta probabil o linie mai hotărâtă decât Obama în relația cu Rusia. Nu același lucru e valabil și în ceea ce îl privește pe Bernie Sanders, care se consideră un „democrat socialist“, un fel de Jeremy Corbyn (noul lider al laburiștilor britanici) de peste Ocean, dar ceva mai moderat. În ceea ce privește politica externă, Sanders ar fi probabil serios mai retractil chiar în raport cu Administrația Obama. Spre liniștea noastră, trebuie spus că șansele sale de a ajunge la Casa Albă sunt totuși extrem de reduse.
De partea cealaltă, la republicani, situația e mult mai confuză. Deși Donald Trump conduce, chiar detașat, în sondajele de opinie, mulți sunt rezervați în ceea ce privește șansele sale de a obține în final nominalizarea la Convenția Republicană. Între altele, pentru că prin maniera în care și-a antagonizat populația hispanică, adoptând o linie extrem de agresivă în chestiunea imigrației, și-a anulat practic șansele în disputa finală cu candidatul democrat. Așa că, dincolo de entuziasmul pro-Trump din debutul campaniei, opțiunea finală ar putea merge către Marco Rubio (cu un sprijin în creștere în establishmentul republican), Jeb Bush sau poate Carly Fiorina (caz în care am putea avea o situație inedită cu o finală exclusiv feminină). Or, în toate aceste cazuri este de așteptat să avem o linie de politică externă a Americii mai robustă decât cea din prezent. Există, desigur, și varianta de coșmar: o finală Trump-Sanders. Dar să sperăm că electoratul american ne va scuti de o asemenea experiență extremă.