Integrare prin monitorizare

Alexandru Lazescu 08.06.2004

De același autor

In plina campanie electorala a transpirat de la Bruxelles informatia ca, in toamna, Comisia Europeana va anunta introducerea unui mecanism de monitorizare pentru Romania si Bulgaria, mecanism asociat procesului de integrare a tarilor in cauza in Uniunea Europeana. Explicatiile oferite in culise de oficialii europeni, citati de BBC, sunt cat se poate de transante: "Facem un pariu pe termen lung si singurul mod de a ne mentine un control, o parghie politica asupra Romaniei si Bulgariei, este printr-un asemenea mecanism de monitorizare". O dovada vie a totalei lipse de incredere fata de promisiunile facute generos de cabinetul condus de Adrian Nastase.

Preocupat in principal de campania pentru alegerile locale, in care a si impins aproape fortat doi ministri din sectoare cheie pentru procesul de aderare, e vorba de Mircea Geoana si mai ales de Ioan Rus, guvernul nu a putut sa furnizeze prin Vasile Puscas, negociatorul sef cu UE, decat un fel de reactie crispata in care descria drept "benefica" o astfel de monitorizare, considerand-o "un feed-back permanent in ceea ce priveste conformarea actiunilor noastre cu cerintele europene".

Subiectul e unul extrem de sensibil la Bucuresti. Dovada ca presedintele Ion Iliescu a sarit ca ars dupa ce Ion Tiriac a avansat, in Ziarul Financiar, ideea ca aderarea Romaniei in 2007 ar fi dezavantajoasa pentru economia tarii, declarand ca orice supozitii privind o eventuala modificare a calendarului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana ar fi "lipsite de întelepciune si de întelegere". Desi e inca neclar cat de tare ar fi afectat in plan electoral partidul de guvernamant daca negocierile de aderare nu vor fi incheiate in 2004, e limpede ca opozitia ar obtine astfel importante munitii in timpul campaniei pentru alegerile parlamentare de la sfarsitul anului. In mod ironic, un recent sondaj CURS indica faptul ca 53% dintre romani cred ca guvernul a luat toate masurile necesare pentru integrarea in UE. Si asta in timp ce doar 11% se declara multumiti de felul in care evolueaza lupta impotriva coruptiei. Semn ca oamenii par sa nu realizeze decat in mica masura ca dificultatile din procesul de aderare vin din interior, din ceea ce face si mai ales ce nu face in tara Executivul condus de Adrian Nastase, mai degraba decat din felul in care se gestioneaza dosarele de negocire.

In privinta evolutiilor legate de procesul de integrare europeana, suntem in totala confuzie. Nu numai la Bucuresti, ci si la Bruxelles. Din multe motive. Primul, si cel mai important, e acela ca aproape nimeni, nici la nivelul Comisiei Europene si nici prin cancelariile occidentale, nu crede in mod serios ca Romania e compatibila cu Uniunea Europeana nu numai din punct de vedere economic, ci si politic. Coruptia, problemele din justitie, serioasele derapaje democratice, mai ales pe plan local, confiscarea statului de catre PSD nu sunt totusi lucruri peste care se poate trece usor. Chiar daca pe la reuniunile internationale Adrian Nastase a primit probabil destule asigurari generale de sprijin de la liderii europeni.

Cum nu se poate trece usor peste faptul ca Romania e singura tara din randul celor care au aderat sau urmeaza sa se alature UE in care, de trei ani la rand, mass-media e incadrata de cunoscuta organizatie Freedom House in categoria "partial libera".

Pe de alta parte insa, multe dintre tarile membre doresc sa finalizeze intr-un fel procesul inceput in decembrie 1999 la Helsinki. Ca si Comisia Europeana, presata de faptul ca ii expira mandatul la sfarsitul acestui an. Pentru comisarul Gunther Verheugen, responsabil cu extinderea, e probabil chiar o chestiune de orgoliu personal. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, deocamdata nu se stie foarte clar cum va fi gestionata UE in noua formula cu 25 de membri si cum va functiona de fapt noul Executiv al Uniunii. Iar daca viitoarea reuniune europeana la varf de la mijlocul anului nu va rezolva divergentele interne pe tema noii Constitutii Europene, problemele s-ar agrava si mai mult. Deocamdata, desi exista inca suficienta vointa politica la Bruxelles pentru a avansa in continuare 2007 ca anul aderarii Romaniei, dificultatile de proces si situatia concreta de la Bucuresti introduc obstacole atat de serioase, incat se cauta solutii non-standard pentru iesirea din impas.

Formula "monitorizarii" pare sa se incadreze in aceasta categorie. Pentru ca ideea in sine de monitorizare nu e totul. Important, pana la urma, e cum vor fi folosite rezultatele acesteia. Raspunsul primit de la sursa, chiar daca tot pe canale neoficiale, ofera indicii destul de clare in acest sens. Mecanismul de monitorizare va fi introdus in tratatul de aderare, ceea ce va transforma integrarea europeana a Romaniei intr-una conditionata. Aceasta parghie ar permite Comisiei Europene sa amane o perioada intrarea tarii in Uniune, in conditiile in care angajamentele asumate nu sunt respectate. E vorba, asadar, de inventarea unei formule de compromis care sa consfinteasca in principiu aderarea la UE, lasand insa la Bruxelles destul loc de manevra pentru a decala momentul propriu-zis al validarii ca membru. Asa ca anul 2010, despre care vorbea Ion Tiriac la un moment dat, nu ar mai trebui exclus cu atata usurinta.

Pana la urma, astfel de inventii incearca sa multumeasca pe toata lumea, cel putin la nivelul declaratiilor oficiale. Nu ar fi o noutate. Sa ne reamintim faimoasa disputa semantica din toamna anului trecut pe marginea statutului de economie de piata functionala. Cu putina imaginatie, premierul Nastase si presedintele Ion Iliescu vor prezenta chiar formula drept un imens succes al Bucurestiului. Singurul element care ar putea sa mai incurce oarecum lucrurile ar fi neincheierea negocierilor in acest an. Insa din nou, cu ajutorul nepretuit al televiziunilor, si acest obstacol poate fi pana la urma trecut. In rest, raman doar niste chestiuni de detaliu. De exemplu, cum schimbam felul in care este guvernata Romania, cum asiguram o democratie autohtona functionala si o justitie independenta, adica cum facem, pana la urma, tara compatibila cu spatiul european. Pentru ca astfel de deziderate ar trebui sa fie de fapt produsul final al unei monitorizari de succes. Asa ca un bun indemn electoral pentru alegerile din toamna ar putea fi: "O integrare europeana de succes prin monitorizare".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22