De același autor
Primarul Sibiului pare cu atât mai atrăgător din punct de vedere electoral, cu cât e ținut mai departe de lumina reflectoarelor.
Despre Klaus Johannis se discută mult, dar se știe puțin. Din punct de vedere oficial, el este cel care a determinat ruperea USL și ieșirea liberalilor de la guvernare. În mare măsură a fost vorba doar de un pretext, dar agitația politică intensă din acel moment l-a propulsat pe primarul Sibiului în prim-planul politicii. Chiar dacă, teoretic, Crin Antonescu rămâne candidatul oficial al PNL la alegerile prezidențiale, mulți dintre cei care se tem de acapararea totală a statului de către PSD văd în Klaus Johannis soluția care ar face posibilă coagularea a ceea ce numim „dreapta“ în jurul unei propuneri comune pentru Cotroceni.
Premizele de la care se pleacă nu sunt lipsite de substanță. Prima: este neamț. Chiar dacă sunt și destule voci care susțin că românii nu vor alege niciodată un „străin“, nostalgia pentru un tip de ordine nemțească într-o societate în care încălcarea regulilor a devenit normă și arbitrariul un loc comun nu trebuie subestimată. Legăturile sale speciale cu Germania sunt un alt atu solid, lucru important în aceste vremuri tulburi. În fine, deși Klaus Johannis nu stârnește valuri de entuziasm aproape nicăieri în „zona dreptei“ (nici măcar printre liberali!), el are totuși un mare avantaj: nici nu este rejectat masiv de către electoratul din cele câteva bazine electorale componente ale acesteia. Or, acesta este un aspect esențial în economia bătăliei prezidențiale din acest an. Dintre celelalte nume prezidențiabile vehiculate în prezent doar M.R. Ungureanu mai are acest atu. Emil Boc, Crin Antonescu sau Elena Udrea se lovesc de antipatii accentuate pe anumite segmente consistente din zona dreptei, ceea ce face aproape imposibilă o coagulare a alegătorilor în jurul lor.
Dar, dincolo de astfel de analize abstracte, de fapt, știm destul de puține lucruri despre d-l Johannis. Iar, pe zi ce trece, în ceea ce îl privește, pățim ca în cazul tablourilor: văzute de departe arată mai bine. Primarul Sibiului pare cu atât mai atrăgător din punct de vedere electoral, cu cât e ținut mai departe de lumina reflectoarelor. Statutul de mare speranță, enigmatică, aproape providențială îl prinde cel mai bine.
Dar această strategie a mers până acum. Nu mai poți juca la fel dacă te decizi să-l scoți în arenă, în chip oficial, pe candidatul prezidențial Klaus Johannis. Profilul acestuia trebuie să capete, și încă repede, o identitate mult mai bine conturată. Un prieten îmi spunea recent că pentru el e neclar cum să interpreteze declarațiile sale publice atât de „economicoase“. Ca pe o dovadă că avem în față un om serios, care preferă să facă mai degrabă decât să vorbească sau, dimpotrivă, pe cineva care de fapt nu are mare lucru de spus. Apoi, cât de dispus este Klaus Johannis să se bată cu mașinăria PSD. Este poate punctul cel mai important din fișa postului de candidat din perspectiva alegătorilor pe care se bazează. Nu trebuie să o facă neapărat ca Traian Băsescu, ale cărui derapaje din anumite declarații publice nu sunt neapărat bune de dat exemplu, dar nici nu se poate ascunde în spatele unor „tăceri“ evazive.
Dacă ne luăm după prestația liderului liberal la prima sa apariție publică semnificativă din acest an (la B1 TV), semnalele nu sunt tocmai încurajatoare. O primă problemă este aceea că nu a fost dispus să se distanțeze de evenimentele din vara lui 2012 care au provocat reacții negative severe, inclusiv în spațiul politic și mediatic german de care primarul Sibiului este atât de legat. Putea să o facă fără probleme. Spre deosebire de Crin Antonescu, el nu a fost implicat în desantul asupra statului de drept. Faptul că a decis să cauționeze și el explicit demersul USL nu poate să fie privit decât cu multă suspiciune într-o parte a societății fără suportul căreia nu are nici o șansă să devină președinte.
În al doilea rând, d-l Johannis s-a arătat convins că nu vor fi niciun fel de probleme legate de corectitudinea alegerilor. Or, ca să spui așa ceva trebuie să fii fie ipocrit, fie de-a dreptul naiv. Nu mai e un secret pentru nimeni cum arată în realitate lucrurile din acest punct de vedere, mai ales în zonele rurale din județele „roșii“. O minimă îngrijorare și o trimitere la inițiativa care deja există, aceea a unei alianțe a opoziției pentru alegeri corecte, ar fi fost cu siguranță un răspuns mai inteligent.
În fine, la fel de neinspirată a fost și detașarea cu care a vorbit, într-o manieră tehnică, despre alegerile din toamnă ca despre o competiție a partidelor care doresc să utilizeze cursa prezidențială pentru a-și spori suportul electoral, ceea ce înseamnă, concluziona Klaus Johannis, că șansele ca „dreapta“ să prezinte un front comun în cursa prezidențială sunt extrem de mici. Din nou, nu este deloc ceea ce ar fi dorit să audă o bună parte dintre potențialii săi susținători, pentru că asta înseamnă o victorie aproape sigură a PSD, un pas decisiv către acapararea totală a statului de către partidul lui Victor Ponta.
Dacă suntem îngăduitori, putem pune astfel de declarații nefericite pe seama lipsei de experiență politică la nivel național. Însă un astfel de bagaj cu poziții discutabile și îndoieli serioase privind capacitatea sa de a performa în dezbateri electorale directe, decisive pentru o cursă prezidențială ridică tot mai multe semne de întrebare în legătură cu viabilitatea soluției Klaus Johannis drept contrapondere solidă la Victor Ponta pentru Cotroceni. //