La Chișinău Vlad Plahotniuc pregătește captura definitivă a statului

Ignorată în mare măsură de presa internațională, în sine un semnal semnificativ, criza politică din Republica Moldova a ajuns într-un punct dramatic. Din punct de vedere tehnic miza aflată în joc este legată de desemnarea unui nou prim ministru, după ce timp de două luni și jumătate (pe 29 octombrie a avut loc demisia guvernului Streleț) țara s-a aflat într-o deplină derivă politică. Însă, în fond, e vorba de mult mai mult de atît. Vom afla în perioada următoare dacă a mai rămas ceva din șansele oricum extrem de firave ca Republica Moldova să rămînă, cît de cît, pe orbita pro-europeană sau vom lua act definitiv de decesul acestui demers.

Alexandru Lazescu 13.01.2016

De același autor

 

   După ce fostul premier Vlad Filat a fost practic terminat în plan personal și eliminat practic, împreună cu partidul său, și din peisajul politic, în urma arestării sale în urma unor acuze de corupție, iată că Vlad Plahotniuc, care pînă acum a preferat să-și asume rolul păpușarului din culise, s-a decis să iasă la rampă. Partidul Democrat, pe care îl controlează, l-a propus pentru poziția de prim ministru. O propunere care este sprijinită și de un amestec straniu de politicieni din Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu, formal exponenții celui mai tranșant discurs pro-românesc, plus un număr de deputați care au părăsit Partidul Comuniștilor care, la polul opus, a avut poziții virulent anti-românești.

 

    Vlad Plahotniuc nu este doar un om de afaceri potent. El deține două din cele trei acoperiri naționale de televiziune (una aparține companiei de stat TeleRadio). Pe una dintre ele emite Prime TV, de departe cea mai populară televiziune de peste Prut. În plus el mai deține și postul de știri Publika TV, înființat inițial de Sorin Ovidiu Vântu. Însă dincolo de asta la Chișinău este de notorietate faptul că Plahotniuc are tentacule solide, oameni implantați, în toate structurile de forță ale statului, inclusiv în sistemul de justiție. Cu alte cuvinte dacă el va deveni prim ministru va fi formalizată, oficializată de facto, captura definitivă a statului. Ceva nu foarte diferit de cazul Transnistriei. Mulți cred că astfel se va ajunge la o situație în care perioada Voronin să fie văzută drept una aproape rezonabilă.

 

   Desemnarea oficială a unui premier, propunere care urmează a fi votată în Parlament, trebuie făcută formal de către președintele Nicolae Timofti. Demonstranți din stradă îi cer președintelui să nu-l desemnează premier pe Vlad Plahotniuc, în ciuda faptului că acesta, utilizînd mijloace din cele mai puțin ortodoxe, și-a asigurat o majoritate parlamentară relativ confortabilă (se vorbește de peste 60 de voturi dintr-un total de 101). Chiar dacă astfel se va ajunge la alegeri anticipate. Însă situația nu este atît de simplă. O hotărîre recentă a Curții Constituționale (aproape sigur tot sub "imboldul" lui Plahotniuc) stipulează că dl Timofti este obligat să accepte o propunere de prim ministru care se bucură de susținerea unei majorități parlamentare. Însă chiar dacă s-ar ajunge la alegeri anticipate un sondaj comandat în decembrie de Institutul Republican American relevă faptul că acestea ar favoriza forțele politice explicit pro-ruse, în special Partidul Socialist al lui Igor Dodon, care doresc abandonarea proiectului pro-european și reintrarea țării în sfera de influență a Moscovei. Iar toate acestea se întîmplă într-un moment în care interesul UE, în principal al Germaniei (care anterior era preocupată de situația de la Chișinău), pentru Republica Moldova a devenit neglijabil. Datorită faptului că altele sunt astăzi preocupările dominante la Berlin, la Paris și în alte capitale importante, pentru că prevalează dorința de a "normaliza" treptat relațiile cu Moscova și, nu în ultimul rînd, din lipsă de parteneri cît de cît viabili la Chișinău.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22