Lista lui Dughin, Kremlinul și barilul

Alexandru Lazescu 09.12.2014
SHARE 3

De același autor

Masiva ofensivă propagandistică rusească găsește Occidentul total nepregătit, mai ales în Europa de Est.

 

A circulat săptămâna trecută în spațiul online o listă (care ar fi fost extrasă din computerul lui Alexandr Dughin de către hackeri ucrai­neni) cu persoane considerate a fi vectori de influență pro-Rusia în spațiul politic, intelectual și mediatic românesc. Sigur, auten­ti­ci­ta­tea ei e departe de a fi ga­rantată. În plus, nu știm dacă persoanele menționate au acceptat acest gen de statut sau sunt doar ținte po­ten­țiale. Cert este că mulți din­tre ei au recunoscut că au avut contacte directe cu Du­ghin. Însă faptul că există astfel de liste și că rușii, pe canale formale sau informale, au o strategie clară pe această direcție e o certitudine.

 

Moscova a excelat dintotdeauna în recrutarea unor agenți de influență în spațiile lor de in­te­res. A făcut asta cu mare succes în perioada sovietică și o face și acum. Într-un document privitor la strategia de soft-power a Rusiei în Balcani, întocmit la cererea lui Putin de think-tankul Council for Foreign Relations din Moscova, se spune că: „În această regiune care este legată în mod tradițional de Rusia nu ne putem limita doar la a investi în com­panii. Trebuie să cheltuim bani pe in­fra­struc­tură și în oamenii de acolo care văd în Rusia o alternativă la puterile occidentale”.

 

E adevărat, Federația Rusă se confruntă în acest moment cu probleme economice serioase. De­și s-a spus adesea despre sancțiunile impuse de occidentali că sunt „fără dinți”, impactul acestora, mai ales efectele co­­laterale de natură psihologică, s-au dovedit a fi în final sub­stanțiale: investițiile au fost suspendate, rubla s-a de­va­lo­rizat dramatic, banii au plecat masiv în afară (exodul de capital de la începutul acestui an este evaluat la circa 100 de miliarde de dolari). Peste as­ta s-a suprapus un alt ele­ment cu potențial desta­bi­li­zator mult mai mare: scăderea dramatică a prețului barilului de petrol până la un nivel mai mic de 70 de dolari. O veste foarte proas­tă pentru Putin, în condițiile în care jumătate din încasările bugetare și 70 de procente din exporturile Rusiei se bazează pe energie. Iar bugetul pe 2015 este calculat la un preț al ba­rilului de 105 dolari!

 

Dar această realitate economică deloc roz ris­că să creeze false impresii. Faptul că Rusia e slăbită nu înseamnă nicidecum că va deveni mai puțin agresivă. În obișnuitul său discurs de sfârșit de an rostit joia trecută, Putin nu a dat niciun semn că ar fi dispus să schimbe în vreun fel cursul politicii sale externe sau să tem­pereze retorica agresivă la adresa Occi­dentului. Iar dacă constrângerile economice îl vor forța până la urmă să mai renunțe la o se­rie de proiecte megalomanice, aproape sigur efortul de propagandă externă nu va fi afec­tat. Pentru liderul rus este o armă strategică esențială, relativ ieftină, în confruntarea geo­politică cu lumea occidentală.

 

De altfel, Dmitri Kiseliov, șeful principalei ma­șini de propagandă externă a Kremlinului, con­glomeratul care cuprinde televiziunea RT (fostul Russia Today) și agenția de presă RIA No­vosti tocmai a anunțat, la începutul lunii noiembrie, un ambițios plan de expansiune ex­ternă a organizației pe care o conduce. RT, postul TV „a cărui misiune principală este ace­ea de a livra știri negative despre duș­manii Rusiei și știri pozitive despre aliații ei”, după cum observă ironic The New York Times, emite deja la nivel global. Dar asta nu pare să fie suficient. RT vrea să lanseze un ca­nal special dedicat exclusiv Marii Britanii, iar unul în germană urmează să înceapă să emi­tă în 2015. În spațiul german mai funcționează deja o agenție de știri video, Ruptly, aflată sub bagheta Margaritei Simonian, mâna dreap­tă a lui Kiseliov în plan editorial. Noul proiect este însă mult mai grandios. Cel puțin ca ex­tindere geografică. Sputnik, parte din RIA No­vosti, va fi în final o rețea globală prezentă în 34 de țări, cu peste 1.000 de angajați, care va produce în limbile locale programe de ra­dio, știri online și conținut pentru rețele sociale. The New York Times scrie că struc­tura rețelei, care se întinde pe cinci con­ti­nen­te acoperind toate punctele de interes pentru efortul de propagandă al Kremlinului (numai la Kiev vor fi 100 de angajați!), este asemănă­toare ca formulă de operare cu Radio Europa Liberă.

 

Până acum, rușii au avut succes cu RT. Și pro­babil vor avea succes și cu Sputnik. Nick Co­hen notează în The Guardian că ei se adre­sea­ză unei părți din audiența occidentală, deloc neglijabilă, care este convinsă că „drepturile omu­lui sunt o păcăleală și că democrația este doar o formă de manipulare”. E suficient să urmărești intervențiile de pe listele de dis­cuții asociate articolelor apărute în prin­ci­pa­lele publicații occidentale ca să-i dai drep­tate.

 

Masiva ofensivă propagandistică rusească gă­sește Occidentul total nepregătit, mai ales în Europa de Est. E un teren pe care Vestul l-a părăsit, considerând (excesiv de optimist) că partida democrației, statului de drept, li­ber­tății de expresie este definitiv câștigată. În Ro­mânia, mass-media care nu sunt controlate de moguli implicați direct sau mascat în spa­țiul politic, de tipul lui Voiculescu, Ghiță, Ma­zăre, Duicu și alte astfel de personaje mai pu­țin notorii din afara Bucureștiului, abia su­pra­viețuiește. Acest context oferă Moscovei ex­ce­lente oportunități de infiltrare și influențare în spațiul public autohton, mai ales că un regim autocratic poate disponibiliza resurse mult mai ușor decât o pot face democrațiile occi­dentale. În cazul României, mediul nu este în acest moment favorabil rușilor, din punctul de vedere al percepției din societate. Însă, du­pă cum a dovedit exemplul Antenei 3, o pro­pa­gandă profesionistă, administrată tenace, constant, pe principiul picăturii chinezești, poa­te face în timp minuni.

 

Comentarii 3

Eugen Chirovici - 12-14-2014

Este cert ca valul sanctiunilor occidentale incepe sa clatine stabilitatea Rusiei lui Putin, dar e departe de a avea efectul scontat, as spune ca este mai degraba o clipoceala decat un tsunami devastator. Desigur, cumulat in timp, declinul rublei (ca urmare a "asezarii" pretului petrolului la cote de cosmar pentru genialoidul exportator de la Moscova) si tot lantul de consecinte economico-sociale din aval ar putea duce negresit la prabusirea acestui aventurier intarziat care retraieste fantasmele ineptei utopii bolsevice cu Kremlinul in centrul Universului, de data asta intr-un decor de economie de piata si rudimente de stat civilizat (democrat), o combinatie de butaforie de tipul satelor lui Potemkin si conduita de tip gangsteresc. In fine, problema pe care mi-o pun este daca timpul, vorba lui Marin Preda, are rabdare cu lumea civilizata - si mi-e teama ca nu! Demonii care-l stapanesc pe Putin il vor impinge, exact ca in romanul dostoievskian (si ca in elucubratiile lui Dughin), sa puna mana pe cutit. Opinia mea este ca Putin nu va fi spectator la disparitia lui de pe scena, ci va monta spectacolul populist al Maicii Rusii asediate de occidentali si va initia iresponsabilul festival national rusesc "Murim, luptam / si Patria ne-o aparam!" Aceasta va fi faza acuta a delirului; deocamdata asistam la faza de debut, cu balalaika propagandei (foarte bine ilustrata in articolul dlui Lazescu) si cantecele de sirena catre China si, mai nou, India, cu febra ucrainiana si cu accesele de tuse aviatica in spatiul nord-atlantic. Sa dea bunul Dumnezeu sa ma insel...

Răspunde

Marius - 12-10-2014

Doua observatii: 1) ˝s-a spus adesea despre sancțiunile impuse de occidentali că sunt „fără dinți”˝. Legile economice sunt legi obiective. Nu pot fi modificate/ anulate de om. Ele actioneaza implacabil. Omul poate doar sa le influenteze prin parghii economice. 2) ˝E un teren pe care Vestul l-a părăsit, considerând (excesiv de optimist) că partida democrației, statului de drept, li­ber­tății de expresie este definitiv câștigată.˝ Poate ar trebui reinfiintate Radio Europa Libera etc.

Răspunde

Ioan Vlad Nicolau - 12-09-2014

A face propaganda este una din specialitatile rusesti inceputa de guvernul communist instalat illegal in Rusia dupa “Marea Rivoliuţiuiu”, urmata consegvent de dictatorii care s-au succedat la putere în lunga perioadă care a inceput cu Lenin si s-a sfirşit cu Gorbaciov si apoi cu success continuata de noua dictatura reinstalata fest, dupa o scurta bulibaseala politica la cirma unei Rusii care dupa ce bulibaseala a trecut, seamana ca doua picaturi de apa cu Rusia tarista, apoi cu Rusia comunista. Aceasta “propaganda” se numeste minciuna crasa! Sunt maestri în materie! Mai sunt ei maestri si in alte domenii care de fapt tin de penal, dar aici…., nu-I bate nimeni. Este unicul domeniu din viata publica in care rusii sunt intr-adevar campioni mondiali! Celelalte domenii in care rusii au fost, sunt si probabil vor mai fi declarati sau acceptati campioni mondiali sunt…… propaganda pura. Un om normal, cu intelectul intact, chiar nedepasind un coeficient mediu, s-ar putea întreba dece cheltuie rusii bani de pomana dracului si nu numai o caruta, ci un vapor de bani, fiindca se stie ca pe cineva ai putea sa-l minti toata viata fara ca asta să sesizeze ca e mintit. O grupare de oameni poti s-o minti citava vreme fara ca adevarul sa iasa la suprafata. Dar sa minti toata lumea, tot timpul, pina la sfirsit, fara ca adevarul sa se afle, este imposibil! Da! Asta-i valabil, pentru indivizii de la gradul de oarecum “mintoşi” în sus. Dar daca cei mintiti aflati ca intelect sub acest barem minim, cetateni cu un numar limitat de neuroni inca in stare functionala si ca atare cu posibilitati de perceptie, analiza si sinteza, extrem de reduse, acestia vor putea fi mintiti in masa si foarte multa vreme, pina cind mincinosul propagandist isi va atinge scopul. Chiar si astia vor afla adevarul, dar cind va fi mult prea tirziu! Un bun exemplu ar putea fi in zilele noastre locuitorii Crimeii care cu pieptul umflat de mindrie ca sunt rusi, au crezut ca Mama Rasii luindu-i la piept, le va da oua, unt, brinzica şi carnica, iar la marginea trotuarelor, cite vor fi avind ei acolo-n Crimeia, va curge de acum si pina la judecata de apoi lapte si miere. Au crezut! Acuma schiorlaie ca niste potai tamponate de tramway, tremura de frig, pensile le sunt in pom, prin magazine bate vintul si matele le chioraie de foame ca contrabasu’. Acuma ar vrea inapoi! Cind va veti pupa ceafa baieti! In privinta propagandei, din pacate tot excrocii au dreptate si numai naivii isi imagineaza ca propagandistii arunca banii la canal. Nu! Ii arunca şi ii seamana cu folos, fiindca coeficientul decerebratilor devine din ce in ce mai mare, iar de semanatori nu duc lipsa. Nu numai la noi sau in Crimeia. Peste tot in lume coeficientul celor dispuşi să hapaie chioftelele aruncate de excroci este in masiva crestere. În cea ce priveste teama autorului ca excrocheriile propagandistice practicate de Rusia vor prinde mai mult în ţările care deja au fo

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22