De același autor
În opinia analistului Dorel Șandor, campaniile electorale seamănă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune generoasă, conform unei normalități accesibile și benefice. Optimism pe pâine.“ În realitate, actuala campanie electorală este departe de a se încadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar realiza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral. Sigur, mai vedem candidați apărând în programe de televiziune, în cea mai mare parte a cazurilor cu audiențe neglijabile, dar pentru prima dată din 1990 încoace lipsesc elementele vizuale, panourile, bannerele, campaniile de presă substanțiale, care să dea impresia că se întâmplă ceva semnificativ în plan politic. Ceea ce îi face pe unii candidați și analiști să creadă că acest lucru va influența negativ prezența la vot. O evaluare care trebuie luată în calcul, deși, evident, sunt și alte elemente semnificative care ar putea duce, într-adevăr, la o prezență scăzută la urne pe 5 iunie.
Inerţiile din percepţia alegătorilor
A doua observație majoră este aceea că votul într-un singur tur în mod clar favorizează PSD. Liviu Dragnea spunea recent, cu vădită satisfacție, într-o emisiune de televiziune, că nu vede cum partidul său ar putea pierde vreo primărie în reședințele de județ din Moldova și, probabil, și din sudul țării. Adăugând că PSD va avea tot atâția președinți de consilii județene cât a luat USL în 2012. De altfel, vom asista probabil pentru prima dată din 1990 încoace la o victorie la primăria generală a Capitalei a unui candidat asumat explicit de PSD. Pentru că, din punct de vedere formal, Sorin Oprescu a câștigat în trecut ca independent, chiar dacă a beneficiat în realitate de sprijinul activ al PSD.
Meciul PNL- Nicușor Dan |
---|
Ultimul sondaj a încins spiritele. Principala acuză a PNL este aceea că Nicuşor Dan ar face jocul PSD, urmând a primi la schimb funcția de viceprimar, variantă avansată de altfel chiar de Firea. Un avantaj suplimentar pentru PSD ar fi acela că ar avea astfel șanse să obțină, împreună cu USB, ALDE și UNPR, majoritatea în Consiliul General. |
O campanie atât de anemică și un bazin de candidaturi previzibil (chiar și acolo unde avem, ca la Baia Mare, un primar în funcție, e vorba de Cătălin Cherecheș, care ar putea candida din pușcărie, și încă cu bune șanse de câștig!) nu poate decât să favorizeze PSD, care este creditat, în mare, cu circa 35-36 procente la nivel național, în raport cu cele 30 de procente pentru PNL. Îl ajută și divizarea electoratului anti-PSD, mai ales că, în momentul de față, sunt greu de identificat, în fond, diferențe ideologice semnificative. Discutăm, mai degrabă, de inerții în percepția alegătorilor. În plus, partidul condus de Liviu Dragnea are un electorat mai disciplinat și rețele locale mai bine organizate în raport cu celelalte formațiuni. Or, asta va conta enorm, mai ales dacă participarea la vot va fi redusă, ceea ce înseamnă că influența „armatei de activiști“ va fi decisivă. Oricum, după toate probabilitățile, doar cinci partide au șanse să depășească pragul de 5 procente, atunci când se cumulează voturile la nivel național: PSD, PNL, PMP, ALDE şi UDMR.
Lipseşte componenta emoţională
Sociologul Barbu Mateescu identifică și un alt fenomen semnificativ, specific acestei runde de alegeri. „Cu toate că avem două partide mari, PSD și PNL, nu există nici măcar în cazul acestora un mesaj național bine definit care să arate că există, așa cum s-a întâmplat în trecut, un conflict major între ele. Lipsește, deci, acea componentă emoțională care se suprapunea peste alegerile locale în trecut. De pildă, în 2004, când Alianța D.A. se poziționa drept un opozant activ față de o guvernare dominată autoritar de guvernul PSD condus de Adrian Năstase.“ Altfel spus, nu avem de această dată sentimentul că asistăm la o competiție politică reală, care să prefigureze parlamentarele din toamnă. Avem de a face cu o competiție masiv atomizată, pe componente mici, chiar dacă nu lipsesc unele bătălii intense, mai ales în orașele mari, pigmentate eventual de scandaluri locale.
Unde sunt figurile proeminente?
Dincolo de asta, observă tot Barbu Mateescu, „lipsește susținerea din partea unor figuri naționale proeminente și influente“, mai ales în cazul celor două partide mari. Explicația e însă destul de simplă: astfel de figuri practic nu mai există nici la PSD, nici la PNL. După cum observă de altfel și alți analiști, lipsesc în general personajele principale. Nu mai avem nici teme majore naționale în coliziune, pentru că, în condițiile unei guvernări tehnocrate, nu mai avem, în mod explicit, o putere și o opoziție. Uneori nu mai avem, în urma intervențiilor DNA, nici măcar primari în funcție. E adevărat, în zona partidelor mai mici, PMP și ALDE, liderii naționali, fostul președinte Traian Băsescu și Călin Popescu-Tăriceanu, sunt destul de activi. Explicabil, din moment ce ei reprezintă pentru formațiunile respective principala ancoră electorală.
De ce nu s-a născut un pol politic alternativ?
Paradoxul anticorupţiei |
---|
Deși DNA e în topul încrederii românilor cu aproximativ 60%, ceea ce face instituția are în fapt un impact minimal în alegeri. Primari anchetați sau chiar arestați conduc masiv în preferințele electoratului într-o mulțime de localități. Vanghelie, Cherecheș, George Scripcaru, Olguța Vasilescu sunt doar câteva dintre exemplele notorii. |
Evenimentele care au urmat tragediei din Clubul Colectiv, suita de demonstrații, unele substanțiale, în București și în țară, îi făceau pe mulți să creadă, mai ales după ce Victor Ponta a demisionat și a fost instalat un guvern tehnocrat, că vom asista la nașterea unei alternative la cele două mari grupări politice actuale, PSD și PNL. Nu s-a întâmplat deloc așa. Din două motive: 1) cum se întâmplă de obicei în astfel de situații, orgoliile, idiosincraziile au prevalat, împiedicând coagularea unui pol alternativ bine conturat; 2) multe dintre grupurile entuziaste și în general bine intenționate, inclusiv o mișcare care părea relativ bine profilată, ca M10, nu au realizat dificultățile de care te lovești atunci când, plecând de la un grup de inițiativă, trebuie să construiești rețele de activiști dintre care puțini sunt dispuși să acționeze după aceeași logică, ci vor să afle la ce avantaje concrete se pot aștepta în plan personal.
Cu toate acestea, Barbu Mateescu este ceva mai optimist. „Cred că existența unor astfel de alternative depinde și de nivelul de dezvoltare a localităților respective, de modul în care oamenii de acolo se văd pe ei înșiși, privesc economia, privesc România. Judecând de o manieră oarecum simplistă, cu cât este mai mare localitatea, cu atât și forța reală a unor astfel de alternative este mai mare.“ În plus, adaugă el, „în multe cazuri e vorba de oameni care nu au mai făcut politică, e primul lor test electoral, și e foarte greu să ai performanțe bune într-un domeniu complet nou“. Sunt, totuși, unele motive de optimism. „Cred că vor fi și niște surprize plăcute. Nu neapărat victorii sau scoruri impresionante în alegeri. Însă alegerile din 2016 vor marca ascensiunea unor figuri la nivel local, din afara PNL și PSD, de care vom mai auzi în anii următori.“
Localele, preludiul parlamentarelor
Un aspect important, discutat intens, este care va fi efectul alegerilor locale asupra celor generale. Impactul va fi unul decisiv, conform unor analize extinse, detaliate, așa cum este cea făcută de Expert Forum. Iar principalul beneficar pare să fie deja cunoscut. Este vorba de PSD, care, în baza formulei de vot la primari, își va adjudeca controlul asupra unui număr mare de localități. Exact asta este și convingerea lui Liviu Dragnea, care declara recent, la Slobozia, că „alegerile locale vor reprezenta un pas important pentru alegerile parlamentare, pe care PSD le va câștiga, și împreună cu ALDE și UNPR va forma o majoritate guvernamentală“. Din acest punct de vedere, principalul barometru după locale va fi scorul obținut de partide la alegerile pentru consiliile județene. Barbu Mateescu explică și de ce acestea sunt cele mai relevante. „Avem, practic, pe 5 iunie trei tipuri de alegeri: 1) alegerile pentru primari, unde contează mai puțin culoarea politică, contează în primul rând personalitatea și notorietatea candidaților; 2) alegerile pentru consiliile locale, vot pe listă, însă și acolo, mai ales în mediul rural, votezi vecinii, rudele mai apropiate sau mai îndepărtate, cunoscuții, pe cei recomandați de primar, așa că nu e foarte importantă culoarea politică; 3) componenta de vot pentru consiliile județene, unde începe cu adevărat să se creioneze care este starea de spirit, preferințele politice înainte de parlamentare.“
Însă tot el atrage atenția că, dacă privim retrospectiv la ceea ce s-a întâmplat în toate ciclurile electorale de până acum, de regulă, partidele mari obțin scoruri mai bune la generale decât la votul pentru consiliile județene. Din cauza existenței unor personalități locale care, ajungând la un moment să reprezinte formațiuni minore, pot influența semnificativ rezultatul final al votului.