Mișcarea Populară: rebranding cu Traian Băsescu președinte

Alexandru Lazescu 27.10.2015
SHARE 5

Revenirea explicită în politică a lui Traian Băsescu are toate șansele să provoace reverberații consistente pe scena politică românească.

 

După ce Traian Băsescu a fost votat pre­șe­dintele Mișcării Populare la congresul des­fă­șurat sâmbătă la București, au apărut, pre­vi­zibil, remarci ironice care făceau trimitere la alegerea lui Liviu Dragnea, fă­ră contracandidat, în fruntea PSD. Comparația este însă una absolut superficială. Da­că Liviu Dragnea este practic produsul politic al partidului, pen­tru că fără PSD el nu re­prezintă nimic deosebit în spa­țiul politic românesc, de par­tea cealaltă situația stă cu to­tul invers: fără Traian Bă­ses­cu, Mișcarea Populară e un actor politic ne­sem­nificativ. Este și explicația pentru care fos­tul președinte și-a asumat un rol totuși in­grat, după ce a fost timp de zece ani pre­șe­din­tele țării. A făcut-o pentru că știe că doar prin preluarea explicită de către el a con­du­cerii Mișcării Populare, forța de atracție a acesteia poate crește semnificativ. El speră ca în acest fel sprijinul de care încă se bu­cu­ră, de altfel în creștere, să se transfere în cât mai mare măsură către partid.

 

Fostul președintele a venit la congres după un tur de forță demonstrativ la Madrid, la congresul Partidului Popular European (PPE). Unde s-a întâlnit, între alții, cu doi comisari eu­ropeni, cu președintele PPE, Joseph Daul (al cărui invitat special a și fost, de altfel), cu fos­tul președinte francez Ni­colas Sarkozy, dar și cu dias­pora românească din Spania care, după cum s-a văzut la ultimele alegeri prezidențiale, poate influența indirect ale­gerile din țară. Traian Băs­es­cu a dorit să exploateze opor­tunitatea oferită de or­ga­ni­za­rea la Madrid a celui mai ma­re congres PPE de până acum, pentru a se reconecta la scena politică eu­ro­peană de vârf. Prin contrast, Klaus Iohannis a decis să rămână la București, deși fusese in­vitat și ar fi avut ocazia, de la nivelul funcției sale oficiale, să discute el cu prim-miniștri și șefi de stat de pe continent probleme precum cri­za refugiaților sau criza din Republica Moldova.

 

Traian Băsescu dispune în acest moment de un generos teren politic de joc. Pe mai multe direcții: 1) vidul de lideri politici de forță, mai ales pe segmentul de dreapta pe care îl vi­zează (aici trebuie inclus și Klaus Iohannis, ca­re se și erodează rapid), incapabili să trans­mi­tă mesaje de impact către alegători; 2) prin­ci­palele două partide, PSD și PNL, sunt puternic uzate, pe fondul dezamăgirii generalizate față de întreaga clasă politică autohtonă; 3) te­me­le de politică externă (criza migrației, co­n­flic­tul din Ucraina și amenințările Rusiei, chiar Re­publica Moldova), atacate din perspectiva unui naționalism moderat, ocupă în acest mo­ment un loc neobișnuit de important pe agen­da publică, un teren pe care fostul președinte este extrem de confortabil și mult mai com­pe­tent decât toți potențialii săi adversari; 4) chiar temele interne majore pe care le cultivă, in­fluența exagerată a serviciilor secrete și po­si­bilele derapaje din justiție, deși stârnesc des­tule controverse, nu sunt deloc artificiale și au ecou într-o parte a publicului.

 

Bineînțeles, are și vulnerabilități deloc ne­gli­ja­bi­le. Cea mai importantă fiind legătura cu Ele­na Udrea. Alături de uzura inevitabilă pentru un politician aflat atâta vreme în prim-planul vieții publice. Și are și adversari redutabili: în politică, în mass-media, în societatea civilă și, foarte probabil, în serviciile secrete. Unii din­tre aceștia au fost la originea celor două suspendări. Iar o parte dintre foștii săi aliați și susținători au devenit între timp unii dintre cei mai înverșunați critici la adresa sa. O altă problemă pe care o are este aceea că intră pe un teren relativ delicat prin poziționarea sa pe un culoar naționalist, critic față de Bru­xelles, Angela Merkel & co. Pentru că trebuie să facă asta, fără a lăsa să escaladeze emoțional ma­siv, la nivelul publicului, retorica antioccidentală.

 

Revenirea explicită în politică a lui Traian Bă­ses­cu are toate șansele să provoace re­ver­be­rații consistente pe scena politică româ­neas­că. La ambele sale capete. În segmentul de vârf, el va dori să profite de pe urma di­vi­ziu­nilor majore din interiorul PNL, care rămâne în realitate o construcție încă neînchegată, cu doi poli, vechiul PNL și fostul PDL, aflați în mul­te locuri din țară în situații conflictuale. E adevărat, există și un inhibant puternic: într-un „partid mare“, cel puțin pe moment, șan­se­le accesului la funcții în administrație, la ni­vel local și central, sunt evident mai mari. În­să, deși Vasile Blaga se arată încrezător că nu vor fi defecțiuni în interiorul aripii pe­de­lis­te din PNL, nu aș subestima forța de atracție a lui Traian Băsescu printre foștii săi colegi, pe ca­re i-a condus spre victorii în alegeri în re­pe­ta­te rânduri. De partea cealaltă, șansele reale ale micilor partide constituite recent de a trece pra­gul electoral sunt minimale, așa că vor fi ne­voite să intre într-un anumit aran­ja­ment po­litic, sau doar electoral, cu Mișcarea Populară.

 

Mulți tind să trimită în derizoriu demersul po­li­tic al fostului președinte. Printre argumente fi­ind și acela că în sondajele de opinie cota sa de încredere este sub 20 de procente. Ce se ui­tă însă e că, deocamdată, Traian Băsescu nu-și propune să câștige alegerile, ci doar să-și poziționeze partidul drept al treilea ju­cător politic ca importanță pe eșicherul ro­mâ­nesc. Iar o formațiune politică de 10-12% va conta substanțial în ecuația politică din Ro­mânia.

Comentarii 5

ronea - 10-28-2015

Nu cred ca Baescu va mai putea veni in prim plan, dar nici nu cred ca e necesar sau ca ar fi obiectivul lui. Un partid "balama" precum astazi UNPR sau mai inainte UDMR poate avea o influenta politica importanta.Acesta mi se pare un obiectiv rezonabil. Sa nu uitam votul diasporei in ecuatia viitoarelor alegeri, slabiciunea actualeleor partide. Ceea ce este grav este ca nu prea sint alte resurse politice in Romania. Nu este normal sa nu mai fie nimeni de talia lui Basescu in politica, si sa vina tot el sa lupte...Ar fi deci important ca in MPR sa formeze de urgenta politicieni noi...

Răspunde

Gheorghe Popescu - 10-27-2015

Tind sa-I dau dreptate autorului, cu citeva foarte mici corectii insa. In ce priveste dusmanii lui Traian Basescu, cei mai importanti sint cei din categoria Securitate (altoiti cu presa, care fac parte din aceeasi categorie). In rest, PSD nu mai e (cel putin pe moment) ce a fost, Ponta e cal mort, Dragnea nu cred ca vrea sau are timp sa se ia de piept cu Basescu acum, Iar Antonescu e oale si ulcele. Nu prea vad cine sa mai faca mobilizartile, cine sa mai adune oamenii pe stadioane, cine sa mai dea sacosele cu ulei si zahar (Poate Blaga, cine stie). Securistii da, aia sint mobilizati sa puna mina pe tara oricum si lucreaza 3 schimburi. Vezi reinvierea Ionilor si Dumitrilor (toate numele mici care exprimau adeziuni pentru binele natiei pe vremea jupinului Voiculescu), sau noile acuze impotriva Elenei Udrea, doar doar o intelege ciuperca. Intrebarea e ce mai cauta Basescu in Politica. Nu ca n-ar fi bun, si nici gogorita ca fara politica merge la mitititca. Personal cred ca nu poate trai fara, ca se simte inca in putere. Mie mi-ar fi scirba sa ma invirt printre Mitici di Doreli, sa-mi las numele terfelit de pocituri gen Andreea Pora sau ticalosi gen Tapalaga. Si tot parerea mea e poporul asta nu merita, ca democratia in Romania e un fel de mortaciune careia incerci sa-I faci respiratie gura la gura fara sa-ti pese ca o sa-ti miroasa gura. Si, presupunind ca reuseste, ca introduce partidul in grupa celor mari, atunci ce? Ce garantii are Basescu ca odata PMP ajuns in parlament, nu va fi inundat de traseisti, de veleitari, da subrete gen Oana Zavoranu, sau cum le-o mai chema pe toate curvele deraiate de pe centura si ajunse in parlament (Gorghiu si Firea incluse). Eu personal nu cred ca tara asta merita efortul. Nu tara in sine, care e frumoasa, ci populatia. In ce priveste tinta, Europa Unita, aia arata din ce in ce mai mult ca o cloaca prosovietica. Sa te zbati 25 de ani sa ajungi de unde ai plecat, mi se pare prea masochist, chiar si pentru Basescu.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 10-27-2015

Daca Basescu va avea inteligenta sa-i invete pe altii din MP cum se poarta un mesaj politic, care sunt dedesupturile de care trebuie sa tina cont, care sunt momentele prielnice unei anumite pozitionari .. revenirea lui are un rost. Dar daca va dori sa ramana lider ... va fi o pierdere de vreme. Cat despre taieri de salarii ... asta trebuie intrebati cei care si-au bagat in buzunare milioane de euro pe afaceri gen Microsoft. Sa vedem ce va mai da Udrea din casa ...fiindca acolo-i rahatul mare de tot.

Răspunde

Ion - 10-27-2015

Devine supra, suprarealista, mergand catre irealista, insistenta cu care persoane aparent inteligente, oricat de pline de partizanat ideologic, de loialitati si orbiri personale, tin sa vad o revenire imposibila a lui Traian Basescu in prim-planul politic!....Eu inteleg ca, cei mai de-o varsta, s-au invatat cu stilul lui de a zice verde-n fata si de a excita 12 din 24 de ore in fata ecranului, e bun la asta, mult prea bun pentru binele lui. Dar o ciorba rasuflata nu merge incalzita a doua oara. Traian Basescu se rateaza moral facand-o pe candidatul la primaria Bucalelor, eventual la sector, sau poate doar Buftea, dupa ce ai fost presedinte, chiar si presedinte de Romania - e absurd si e impotriva regulilor nescrise ale politicii! Basescu e omul care nu intelesc ca, in politica, un lider isi creste si succesori (nu vreau sa cred ca, incuscrindu-se cu printul Paul, bastardul lui Carol al II-lea si-a inchipuit ca fiica Eba ii face o dinastie, deja a facut-o!). La ora actuala si pe viitor, basismul e o miscare "vadimista" orfana, caci la umbra lui Traian Basescu, in zece ani de zile, nu a crescut nici macar un lider politic, in schimb Iliescu se poate lauda macar ca a creat succesori politici dotati (buni, rai, alta discutie). Asta e, falimentul incapatanarii ultrapresidentiale, a PDismului FSN, a udrismului, a stupizeniei, desi nu neg ca unele chestii promovate mai mult sau mai putin coerent dar mai bine decat altii sunt de toata lauda (anticoruptia, unirea cu RM, de pilda).

Răspunde

Dumitru - 10-27-2015

Dl. Presedinte Traian Basescu nu are nicio sansa sa revina in prim planul politic. Taierea pensiilor si salariilor, Legea pensiilor din 2010 au facut si fac cel mai mare rau cetatenilor de rand ai acestei tari. Sa nu uitam de vesnicile dispute si certuri intre institutiile supreme ale Statului. Si lupta cu baronii a fost un esec, daca imi aduc bine aminte doar vicele de la Cluj a fost condamnat. In 2016 sansele scad si mai mult odata cu plecarea lui Ponta, nemaiavand cu cine sa se certe. Atunci care sunt "atuurile" PMP. Poate doar vesnicile "victorii" politice rezultate din "voturile negative" date partidelor de la putere, dar si in 2016 "opozitiei" de fatada a PNL.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22