De același autor
Dincolo de obiectivul evident de a prezerva influența rusească la Damasc, intervenția Moscovei în Siria are rolul de a livra o demonstrație de forță, intimidantă, la adresa Occidentului.
Cine a avut curiozitatea să urmărească ultima etapă de Formula 1, desfășurată duminică la Soci, a avut posibilitatea să-l vadă pe Vladimir Putin salutându-i și îmbrățișându-i la final, în culise, pe câștigători. A fost prezent chiar și pe podium la premierea acestora. Sigur, nu a fost probabil încântat de faptul că a trebuit să asculte intonate atât imnul britanic, God Save the Queen (cursa a fost câștigată de Lewis Hamilton), cât și pe cel german (pentru echipa Mercedes, din care acesta face parte). Telespectatorii au mai putut vedea cum un imens spațiu de refugiu din zona tribunei principale era vopsit în culorile drapelului rus. Cu alte prilejuri nu am asistat la întâmplări similare. Nu l-am văzut, de pildă, pe Matteo Renzi, premierul Italiei, la Monza și cu siguranță nu-l vom vedea nici pe Barack Obama, la Austin (aici va avea loc pe 25 octombrie Marele Premiu al Statelor Unite), făcând același lucru. Iar ca să întregim tabloul, cu câteva zile în urmă, liderul de la Kremlin a participat, de ziua sa, la un meci de hochei pe gheață unde a marcat, surpriză, nu mai puțin de şapte goluri!
Toate acestea spun ceva. Putin are nevoie de acest gen de expuneri pentru a-și hrăni un ego supradimensionat. Și dincolo de partea anecdotică, s-ar putea să fie chiar consecințe geopolitice. „Putin nu se mulțumește deloc să trăiască în izolare, acceptând rolul de lider al unui stat paria“, spune analistul Alexander Baunov, citat într-o analiză AFP. În ciuda virulentului discurs antioccidental livrat constant de mașina de propagandă a Kremlinului, liderul rus dorește să cultive relațiile cu omologii săi occidentali și a fost afectat de excluderea din G8. Din discursul său de la ONU, din numeroasele sale declarații, din gesturile și deciziile sale, ultimele referitoare la Siria, răzbate foarte clar ideea că el se consideră conducătorul unei puteri globale, capabile să-și pună amprenta asupra peisajului geopolitic în aceeași măsură ca America sau principalele puteri europene.
Obiceiul său de a întârzia programat, câteodată zeci de minute, la întâlnirile cu șefi de stat sau de guvern, inclusiv la Vatican, ține probabil de același imens orgoliu de lider al unei țări cu statut special. În aceeași cheie poate fi citită și declarația lui Jean-Claude Juncker, făcută zilele trecute la Passau, care l-a criticat pe președintele Obama pentru că s-ar fi referit la Rusia ca la o putere regională. „Trebuie, o spun deschis, să îi tratăm pe ruși corect. Știu din conversațiile mele cu Putin că nu acceptă fraze precum cea în care Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce vrea să însemna asta! Nu vorbim așa de Rusia!“
Din acest punct de vedere, intervenția Moscovei în Siria are la bază, dincolo de obiectivul evident de a prezerva influența rusească la Damasc, prin salvarea regimului Assad, și rolul de a livra o demonstrație de forță, intimidantă, la adresa Occidentului. „Disputa de acolo este în jurul unui principiu global, înainte de a fi una în principal legată de Siria sau de ISIS“, crede Matthew Rojansky, directorul Institutului Kenan din Washington. „A depășit stadiul manevrelor diplomatice și al presiunilor economice. A ajuns la acela în care utilizezi resurse militare pentru a-ți demonstra punctul de vedere.“
Foarte probabil, acesta este motivul pentru care au fost expediate, din Marea Caspică, și cele 26 de rachete de croazieră împotriva unor ținte din Siria. Mai toți experții în materie sunt de părere că, din perspectivă strict militară, a fost un gest mai degrabă gratuit. Ceea ce s-a luat în calcul a fost însă efectul său simbolic. Acela de a demonstra, pe viu, că rușii dispun de instrumente militare comparabile cu cele ale Statelor Unite. „Ne-am arătat astfel forța“, este de părere analistul politic rus Grigori Melamedov. „Cui? Islamiștilor? Nu, în primul rând americanilor.“
Există chiar păreri că, și ca urmare a intensei propagande agresiv antioccidentale promovate timp de ani la rând, publicul rus ar fi mult mai dispus să accepte sacrificii pe altarul unei confruntări cu Vestul decât din perspectiva unei bătălii anti-ISIS sau pro-Assad. E adevărat că, oricum, spre deosebire de liderii occidentali, Vladimir Putin nu trebuie să-și facă prea multe griji legate de părerile exprimate de opinia publică, de criticile opoziției politice sau orice alte criterii de această natură. Nu trebui nici să-și facă griji în privința victimelor colaterale sau a sprijinului său pentru un regim responsabil pentru uciderea a peste 200.000 de oameni.
Avioane ruseşti Su-25 decolând de pe aeroportul Hmeimim din Siria (octombrie 2015)
Din această perspectivă, Casa Albă se află la polul opus. Este complet defazată și confuză. Ignoră cu totul impactul simbolic masiv al percepțiilor legate de jocul de putere global. Într-un articol din Washington Post, Richard Cohen scrie că uneori Obama pare că vorbește „ca o candidată la titlul de Miss America care promite că, dacă va câștiga, va lupta pentru pacea mondială“. În aceste condiții, credința președintelui că în curând Putin se va împotmoli în „coșmarul conflictului din Siria“ este lipsită de obiect. Moscova nu-și propune defel să rezolve problema siriană și nici să distrugă ISIS, obiecitve cu adevărat complicate și costisitoare. Își propune doar, în afară de a-l menține pe Assad la putere, de a-i umili pe occidentali, de a le crea în continuare probleme cu migrația spre Europa (din acest punct de vedere, perpetuarea conflictului și existența ISIS sunt chiar folositoare) și de a schimba raporturile de forță din Orientul Mijlociu, prin crearea unei coaliții de facto cu Iranul, Siria și Irakul, partenariatul cu Bagdadul fiind o palmă în plus dată Washingtonului. De altfel, acțiunile la care asistăm în momentul de față (implicarea militară rapidă a Rusiei prin lovituri aeriene coordonate la sol de agenți aflați în teren, avantaj în materie de informații despre ținte primite direct de la fața locului, de care americanii nu dispun) și amplificarea sprijinului terestru a Iranului, și direct, și prin gruparea Hezbolah, au fost se pare puse la punct în cursul unor întâlniri între ruși și iranieni desfășurate în vară la Moscova. Prilej cu care se mai infirmă încă una dintre așteptările naive ale Casei Albe: aceea că, prin semnarea acordului cu Iranul, comportamentul acestuia va deveni unul mai moderat.
Efectul final este eroziunea severă a influenței Statelor Unite. Și nu doar în regiunea Orientului Mijlociu. Pe cât de determinat pare Vladimir Putin să-și apere aliatul din Siria, pe atât de dispuși par americanii dacă nu să-i abandoneze, cel puțin să se detașeze de aliații lor din regiune. Între cei afectați direct fiind și rebelii, pe care au încercat, trebuie să recunoaștem, fără prea mare succes, să-i antreneze și să-i înarmeze. În aceste condiții, nu e de mirare că și Bagdadul, un beneficiar direct al sprijinului militar și logistic american, declară că e dispus să ia parte la coaliția împotriva ISIS alături de Rusia, Iran și Siria. E drept, foarte probabil, sub presiunea Teheranului. Deocamdată, Irakul a aderat la rețeaua de schimb de informații cu statele menționate mai sus, toate adversare declarate ale Statelor Unite. O decizie care, din nou, a luat cu totul prin surprindere Washingtonul, punându-l în fața unei situații stânjenitoare.
Cel puțin ca percepție generală, în timp ce Vladimir Putin pare puternic și hotărât, americanii par cu totul debusolați și confuzi. De unde și tonul extrem de critic adoptat chiar de către presa cu simpatii tradițional democrate. Într-un editorial asumat de către cotidianul Washington Post, se spune că ceea ce se întâmplă în Siria, în general în regiune, va influența raportul de putere pe plan mondial sau cel puțin percepția asupra acestuia. „Miza sunt respectul și influența pe scena internațională. China, Coreea de Nord, Iranul privesc și își calculează viitoarele mișcări agresive.“ Declarațiile belicoase făcute la Phenian cu prilejul uriașelor parăzi prilejuite de sărbătorirea a 70 de ani de la înființarea Republicii Democratice Coreene și mai ales prezența vizibilă și demonstrativă în tribuna oficială a unui înalt demnitar chinez nu fac decât să confirme analiza de mai sus. Până acum, Administrația americană nu a făcut decât să exprime îngrijorări și să lanseze avertismente de care nu pare să se mai sinchisească nimeni. Și, cu atât mai puțin, Vladimir Putin. „Indecizia și slăbiciunile lui Obama sunt vizibile pentru toți. Este dureros și umilitor să le privești și vor face ca în viitor să ne confruntăm cu provocări mult mai serioase și mai dificile.“