De același autor
Poate e doar o întâmplare, dar acest ultim și nefericit derapaj al lui Nicolae Breban vine pe fondul unui demers generalizat de restaurație. Eliminarea „rămășițelor băsiste“ din justiție și, iată, din cultură, foarte probabil cu acordul tacit al liberalilor și al Cotrocenilor, pare să fie imperativul momentului pentru un Victor Ponta și un PSD tot mai agresivi și mai siguri pe ei.
Incidentul legat de declarațiile lui Nicolae Breban, dacă incident poate fi numită dorința cuiva, întâmplător membru al Academiei Române, de a-i vedea „împușcați“ pe unii dintre confrații săi intelectuali, a intrat în faza în care „zgomotul“ din spațiul public tinde să acopere fondul chestiunii. Eugen Simion, președintele secției de Filologie și Literatură a înaltului for academic, susține că nici vorbă să se fi spus așa ceva în incinta instituției. Motiv pentru care, iritat, l-a invitat pe Gabriel Liiceanu (care între timp a trimis președintelui Academiei o scrisoare deschisă cu titlul mai mult decât sugestiv Nu sunt de acord să fiu împușcat) „să-și găsească alt subiect pentru propaganda lui“. E adevărat, recunoaște d-l Simion, Nicolae Breban a spus ceva în acest sens la Antena 3, cu câteva zile în urmă, dar la ședința secției nici vorbă de astfel de declarații.
Din păcate pentru el, îl contrazice chiar împricinatul, într-o declarație pentru Mediafax: „La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3, dar asta cu împușcatul este o variantă din ce am spus (...) am spus că, dacă omul ăsta, Patapievici, ar fi fost în Polonia și ar fi murdărit și înjurat istoria poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împușcat, nu eu“. În plus, Nicolae Breban a mai ținut să facă o corecție importantă: de împușcat, „polonezii“ nu ar fi trebuit să-l împuște decât pe Patapievici, nu și pe Gabriel Liiceanu, despre care el, unul, nu a pomenit nimic. Așa că, dacă ar fi să facem o sinteză, pentru Eugen Simion important nu este ceea ce a declarat Nicolae Breban, ci locul în care a făcut-o, iar pentru acesta din urmă, faptul că responsabilitatea împușcatului a fost, în fapt, externalizată către polonezi și că, oricum, Gabriel Liiceanu nu ar fi pe listă.
Nicolae Breban tocmai fusese numit la începutul lunii mai președinte onorific al Consiliului Consultativ al ICR de către Radu Boroianu, noul președinte al ICR. Precaut, d-l Boroianu, a cărui alegere în fruntea ICR a stârnit și ea destule controverse la momentul respectiv, s-a grăbit să anunțe, într-o scrisoare deschisă, că își retrage propunerea referitoare la cel pe care continuă să îl numească „marele romancier și cărturar Nicolae Breban“. Motiv pentru care Theodor Paleologu a ținut să-l felicite public pentru „delimitarea neechivocă de scandaloasele declarații ale lui Nicolae Breban din ultima vreme“. Însă mirarea și dezămăgirile d-lui Boroianu sunt oarecum surprinzătoare. Doar cu trei săptămâni în urmă, chiar în conferința de presă în care conducerea ICR anunța numirea unui președinte onorific al Consiliului Consultativ al ICR, Nicolae Breban se lansa într-o serie de diatribe care amintesc de obsesiile antisorosiste cultivate virulent la începutul anilor ’90 de către Vadim Tudor și România Mare, spunând lucruri extrem de jignitoare atât la adresa lui H.-R. Patapievici, cât și a lui Gabriel Liiceanu. Primul era acuzat că „a înjurat ca o haimana ordinară toată istoria acestui popor“, iar ultimul („care promitea să fie filosof și între timp i s-a stricat căruța pe drum“) că „s-a dus la Paris să spună că poporul român nu este apt pentru democrație, consonând cu o altă haimana și ticălos al politicii românești, Brucan“.
Presa s-a grăbit să vorbească despre un scandal între academicieni. Sau despre unul între scriitori. Cam același gen de caracterizări pe care le-am auzit în trecut în situații asemănătoare. De pildă, atunci când, cu mai bine de un an în urmă, au avut loc proteste publice față de linșajul mediatic la care a fost supus Andrei Pleșu la Antena 3. Ceea ce dă impresia că la mijloc nu e nimic altceva decât un soi de gâlceavă între două tabere. Ca regulă generală, una fiind cea „ghedesistă“. E posibil ca mulți să vadă „tărășenia“ în cheia în care se uită și la scandalurile mondene relatate pe larg de televiziuni sau de tabloide precum Click! sau Cancan. Ceea ce riscă să ne ducă pe o pistă cu totul falsă.
În fond, problema nu e neapărat aceea că există oameni care fac acest gen de declarații. Nu este o noutate. Îngrijorător e că li se oferă poziții privilegiate în instituții care prin definiție ar trebui să cultive un alt tip de retorică și o altă filosofie de acțiune. Este și cazul propunerii de numire a lui Nicolae Breban în fruntea Consiliului Consultativ al ICR. Cum să-ți imaginezi că un om al cărui discurs public a rămas și astăzi cantonat în primitivismul agresiv al anilor ’90, un om care vede în Soros și „acoliții“ acestuia o amenințare la adresa statului poate fi în vreun fel de folos la promovarea culturii noastre în străinătate. Și mai gravă e lipsa de reacție a unei instituții de referință pentru orice stat, precum Academia Română, în fața unor derapaje inadmisibile precum cel la care am asistat recent. E regretabil, dar nu ar trebui să ne mirăm. Academia nu a avut nici în trecut, chiar în situații limită pentru societatea românească, începând cu mineriada de acum 25 de ani, niciun fel de reacții. Probabil că nu vom avea parte de ele nici acum, deși este implicat direct un membru al Academiei Române și chiar statutul instituției ar impune asta.
Poate e doar o întâmplare, dar acest ultim și nefericit derapaj al lui Nicolae Breban vine pe fondul unui demers generalizat de restaurație. Eliminarea „rămășițelor băsiste“ din justiție și, iată, din cultură, foarte probabil cu acordul tacit al liberalilor și al Cotrocenilor, pare să fie imperativul momentului pentru un Victor Ponta și un PSD tot mai agresivi și mai siguri pe ei.