De același autor
„Ceea ce s-a întâmplat duminică noaptea va rămâne în memorie drept spectacolul din St. Louis: o bătălie care a avut loc în mijlocul unei serii sordide de evenimente care l-au lăsat pe Trump izolat și sfidător, Partidul Republican în război intern și națiunea prizonieră unei campanii care nu a mai lăsat loc pentru idei și o dezbatere cât de cât civilizată.“ Acest pasaj din Washington Post sintetizează perfect, într-o singură frază, esența celei de-a doua confruntări electorale dintre Donald Trump și Hillary Clinton. Pentru că schimbul de acuzații și insulte a acoperit total discuțiile, teoretic mai importante, despre sistemul de asigurări de sănătate american sau despre tragedia din Alep, în Siria.
Cine a câștigat? Un sondaj CNN/ORC efectuat la finalul dezbaterii (limitat la cei care au urmărit confruntarea) o dădea câștigătoare, cu 57 la 43 procente, pe Hillary Clinton. Dar în realitate lucrurile sunt mai nuanțate pentru că, în același timp, conform aceluiași sondaj, peste două treimi din cei intervievați spuneau că Donald Trump s-a prezentat mai bine decât se așteptau. Ceea ce e foarte important pentru el, după ce a fost supus unei explozii de critici după difuzarea unui clip, din 2005, cu remarci vulgare și insultătoare la adresa femeilor. Ceea ce a determinat un număr semnificativ de personalități de prim rang din Partidul Republican, între care John McCain și Condoleezza Rice, să anunțe public că nu au cum să voteze cu Trump. Ultima i-a cerut chiar să se retragă din cursă. Ei bine, din acest punct de vedere, mulți observatori sunt de părere că Trump, mai activ și mai coerent ca în prima dezbatere, pare să fi reușit să oprească hemoragia și să pună punct speculațiilor privind o posibilă retragere din cursa prezidențială.
Oricum, ceea ce s-a întâmplat duminică e puțin probabil să aibă efecte semnificative în plan electoral, avansul de 4-5 puncte în favoarea lui Hillary Clinton fiind până la urmă unul destul de fragil. Și asta deși Donald Trump a mai marcat o premieră: este prima oară în care un candidat îl amenință pe celălalt cu închisoarea în cazul în care va câștiga alegerile. Ceva ce te aștepți să auzi doar în cazul unor regimuri dictatoriale. Însă e puțin probabil ca asta să-l afecteze în vreun fel pe candidatul republican. Ba chiar baza sa radicalizată trebuie să fi aplaudat entuziast perspectiva, așa cum a făcut-o în repetate rânduri în timpul mitingurilor lui Trump. O altă observație importantă, care ne interesează direct, este că și de această dată el s-a ferit să critice Rusia, în ciuda atacurilor barbare de la Alep. Până acolo, încât s-a distanțat explicit de propriul candidat la funcția de vicepreședinte, care recent a criticat sever comportamentul Moscovei în Siria. Ceea ce l-a făcut pe unul dintre comentatori să remarce că „Trump l-a preferat pe Putin lui Pence“.
Multă lume se întreabă, perplexă, de ce Donald Trump nu pare să fie afectat semnificativ de niciunul dintre scandalurile care, în trecut, ar fi ruinat de mult cariera politică a unui alt candidat. Un posibil răspuns îl putem afla dacă parcurgem reacțiile care au însoțit postarea de pe Facebook a Condoleezzei Rice sau altele similare, făcute, atenție, nu de democrați, nu de suporterii lui Hillary Clinton, ci de personalități republicane de prim rang, din elita politică și intelectuală conservatoare. Pentru mulți dintre simpatizanţii lui Trump nu există nimic, dar literalmente nimic care să-i descurajeze să-l voteze. Când Trump a spus că, și dacă l-ar vedea împușcând oameni pe stradă în New York, tot ar continua să-l sprijine, avea dreptate. Ceea ce vedem în multe cazuri e un soi de exaltare irațională, ca în cazul unor secte religioase când adepții au o încredere oarbă în abilitățile miraculoase ale „liderului spiritual“, Donald Trump, în cazul de față, de a le oferi oferi „paradisul pe pământ“.
Interesant e că, dincolo de această categorie, a oamenilor cu școală puțină care „cumpără“ naiv mesajele populiste ale candidatului republican, care le promite o nețărmurită prosperitate dacă va câștiga alegerile, găsim o alta, destul de extinsă și ea, care înțelege foarte bine cine e Trump. O doamnă respectabilă declara, intervievată fiind de BBC, că nu e neapărat surprinsă de ultimele remarci ale lui, că nu e niciun secret că el se poartă „ca un porc“ cu femeile, dar că, în ciuda acestor lucruri, Trump e de preferat lui Hillary Clinton. Iar altcineva comenta pe Facebook că „exact lucrurile de care Trump este acuzat sunt cele pentru care noi îl apreciem (!)“.
Toate acestea ne duc la concluzia că aceste alegeri sunt fundamental diferite față de cele din trecut: nu mai avem de a face cu o bătălie între doi candidați, cu convingeri ideologice diferite, fiecare cu defectele și calitățile sale, cu propuneri electorale mai bune sau mai rele. E până la urmă o bătălie între un candidat tradițional, perceput de mulți drept unul antipatic, în mod normal, e vorba de Hillary Clinton, și o stare de spirit al cărei purtător de mesaj a devenit Donald Trump. Or, cu o stare de spirit nu te poți bate cu argumente raționale. De aceea, orice face sau spune Trump nu contează. El este doar vehiculul pe care se așază toate aceste frustrări, nemulțumiri, resentimente. Iar mulți cred că, pentru a schimba sistemul pe care îl detestă, în parte justificat, e nevoie de un fel de racket politic, ca Trump, și sunt dispuși să riște totul pe această carte. //