O dezbatere cu schimburi de insulte și rezultat final incert

În SUA e o bătălie între Hillary Clinton, un candidat tradițional, perceput de mulți drept antipatic, și o stare de spirit al cărei purtător de mesaj a devenit Donald Trump. Or, cu o stare de spirit nu te poți bate cu argumente raționale.

Alexandru Lazescu 10.10.2016
SHARE 7

 

„Ceea ce s-a întâmplat duminică noaptea va rămâne în memorie drept spectacolul din St. Louis: o bătălie care a avut loc în mij­locul unei serii sordide de evenimente ca­re l-au lăsat pe Trump izo­lat și sfidător, Partidul Republican în război in­tern și națiunea prizonieră unei campanii care nu a mai lăsat loc pentru idei și o dezbatere cât de cât ci­vi­lizată.“ Acest pasaj din Wa­shington Post sintetizează perfect, într-o singură fra­ză, esența celei de-a doua confruntări electorale din­tre Donald Trump și Hillary Clinton. Pen­tru că schimbul de acuzații și insulte a aco­perit total discuțiile, teoretic mai im­por­tante, despre sistemul de asigurări de să­nătate american sau despre tragedia din Alep, în Siria.

 

Cine a câștigat? Un sondaj CNN/ORC efec­tuat la finalul dezbaterii (limitat la cei ca­re au urmărit confruntarea) o dădea câști­gă­toare, cu 57 la 43 procente, pe Hillary Clin­ton. Dar în realitate lucrurile sunt mai nuanțate pentru că, în același timp, con­form aceluiași sondaj, peste două treimi din cei intervievați spuneau că Donald Trump s-a prezentat mai bine decât se aș­teptau. Ceea ce e foarte important pentru el, după ce a fost supus unei explozii de critici după difuzarea unui clip, din 2005, cu remarci vulgare și insultătoare la adre­sa femeilor. Ceea ce a determinat un nu­măr semnificativ de personalități de prim rang din Partidul Republican, între care John Mc­Cain și Condoleezza Rice, să anun­țe public că nu au cum să voteze cu Trump. Ultima i-a cerut chiar să se retragă din cursă. Ei bi­ne, din acest punct de vedere, mulți ob­servatori sunt de părere că Trump, mai ac­tiv și mai coerent ca în pri­ma dezbatere, pare să fi re­u­șit să oprească he­mo­ra­gia și să pună punct spe­cu­la­ții­lor privind o posibilă re­tra­ge­re din cursa prezi­den­țială.

 

Oricum, ceea ce s-a în­tâm­plat duminică e puțin pro­ba­bil să aibă efecte sem­ni­fi­ca­tive în plan electoral, avan­­sul de 4-5 puncte în fa­voarea lui Hillary Clinton fiind până la ur­mă unul destul de fragil. Și asta deși Do­nald Trump a mai marcat o premieră: este prima oară în care un can­didat îl ame­nin­ță pe celălalt cu închisoarea în cazul în ca­re va câștiga alegerile. Ceva ce te aștepți să auzi doar în cazul unor re­gimuri dic­ta­to­riale. Însă e puțin probabil ca asta să-l afecteze în vreun fel pe can­di­datul re­pu­blican. Ba chiar baza sa radi­ca­li­zată tre­buie să fi aplaudat entuziast pers­pec­tiva, așa cum a făcut-o în repetate rân­duri în tim­pul mitingurilor lui Trump. O altă ob­servație importantă, care ne intere­sează di­rect, este că și de această dată el s-a fe­rit să critice Rusia, în ciuda atacu­ri­lor bar­ba­re de la Alep. Până acolo, încât s-a dis­tan­țat explicit de propriul candidat la func­ția de vicepreședinte, care recent a cri­ticat sever comportamentul Moscovei în Siria. Ceea ce l-a făcut pe unul dintre co­­mentatori să remarce că „Trump l-a pre­­ferat pe Putin lui Pence“.

 

Multă lume se întreabă, perplexă, de ce Do­nald Trump nu pare să fie afectat sem­nificativ de niciunul dintre scandalurile care, în trecut, ar fi ruinat de mult cariera politică a unui alt candidat. Un posibil răspuns îl putem afla dacă parcurgem re­ac­țiile care au însoțit postarea de pe Fa­ce­book a Condoleezzei Rice sau altele si­mi­la­re, făcute, atenție, nu de democrați, nu de suporterii lui Hillary Clinton, ci de per­so­nalități republicane de prim rang, din eli­ta politică și intelectuală conservatoare. Pentru mulți dintre simpatizanţii lui Trump nu există nimic, dar literalmente nimic ca­re să-i descurajeze să-l voteze. Când Trump a spus că, și dacă l-ar vedea împușcând oa­meni pe stradă în New York, tot ar con­tinua să-l sprijine, avea dreptate. Ceea ce vedem în multe cazuri e un soi de exaltare irațională, ca în cazul unor secte religioase când adepții au o încredere oarbă în abi­li­tă­țile miraculoase ale „liderului spiritual“, Donald Trump, în cazul de față, de a le ofe­ri oferi „paradisul pe pământ“.

 

Interesant e că, dincolo de această ca­te­go­rie, a oamenilor cu școală puțină care „cum­pără“ naiv mesajele populiste ale can­didatului republican, care le promite o nețărmurită prosperitate dacă va câștiga alegerile, găsim o alta, destul de extinsă și ea, care înțelege foarte bine cine e Trump. O doamnă respectabilă declara, inter­vie­va­tă fiind de BBC, că nu e neapărat surprinsă de ultimele remarci ale lui, că nu e niciun secret că el se poartă „ca un porc“ cu fe­mei­le, dar că, în ciuda acestor lucruri, Trump e de preferat lui Hillary Clinton. Iar alt­cineva comenta pe Facebook „exact lu­crurile de care Trump este acu­zat sunt cele pentru care noi îl apreciem (!).

 

Toate acestea ne duc la concluzia că aceste alegeri sunt fundamental diferite față de cele din trecut: nu mai avem de a face cu o bătălie între doi candidați, cu convingeri ideologice diferite, fiecare cu defectele și calitățile sale, cu propuneri electorale mai bune sau mai rele. E până la urmă o bă­tălie între un candidat tradițional, per­ce­put de mulți drept unul antipatic, în mod normal, e vorba de Hillary Clinton, și o sta­re de spirit al cărei purtător de mesaj a devenit Donald Trump. Or, cu o stare de spirit nu te poți bate cu argumente ra­țio­na­le. De aceea, orice face sau spune Trump nu contează. El este doar vehiculul pe care se așază toate aceste frustrări, ne­mul­țumiri, resentimente. Iar mulți cred că, pentru a schimba sistemul pe care îl de­testă, în parte justificat, e nevoie de un fel de racket politic, ca Trump, și sunt dis­puși să riște totul pe această carte. //

Comentarii 7

FLORIAN D. MIREA - 10-11-2016

Trump este acuzat ca ar avea simpatii pentru Putin si rusi de unii politicieni care, pe parcursul ultimelor decenii, au mimat ca se opun Rusiei oligarhice si in fapt, pe sub masa, si-au dat mainile cu cei declarati "inamici". Daca Trump are o vina pentru presupusa lui atitudine ingaduitoare fata de Rusia, atunci ce sa mai spunem de presedintele Roosevelt, care s-a opus deschiderii celui de al doilea front, in Balcani, pentru a-i lasa pe sovietici sa ocupe tarile Europei de Rasarit si sa le impuna sistemul totalitar bolsevic?

Răspunde

liv stomer - 10-11-2016

"Și asta deși Do­nald Trump a mai marcat o premieră: este prima oară în care un can­didat îl ame­nin­ță pe celălalt cu închisoarea în cazul în ca­re va câștiga alegerile. Ceva ce te aștepți să auzi doar în cazul unor re­gimuri dic­ta­to­riale." Serios? Dar cand unul din candidati distruge proprietatea statului in mod intentionat, desi fusese citat in instanta si i se solicitase sa dea statului inapoi proprietatea respectiva (ma refer la cele 33000 de emailuri), in cazul asta, la ce te astepti sa se intample? Ia spuneti, tot Trump e de vina, si pentruproblema cu emailurile nu? Asta suna ca teoriile A3 despre Basescu. Recomand mai putin CNN, ca va dauneaza.

Răspunde

joenegut - 10-11-2016

Mă bucur că acest domn care se împoţonează cu titlu de profesor nu votează în SUA! Genul ăsta de oameni iraţionali care iau de bune spusele unui clovn iresponsabil, care a furat statul american prin impozite neplătite îi găseşti şi la noi dar măcar nu au pretenţia că sunt profesori.

Răspunde

alex - 10-11-2016

lazescule, iarasi regurgitezi punctajele lui clinton din new york times si wash post (detinute de mogulii carlos slim si jeff bezos). habar nu ai de alegerile din america. daca ai fi american ai sti cat de corupta e clinton si cum vrea ea sa aduca comunismul in america. dar tu esti iubitor de marx. apropo sa stii ca deficitul actual din sondaje vine de la faptul ca nu tot electoratul republican il sustine, acum 2 sapt il sustineau. mai e o luna , daca pana la alegeri reuneste partidul ca acum 2 sapt, e presedinte

Răspunde

Gheorghe Popescu - 10-10-2016

Da Pravda ce scrie despre Trump, tavarisi polcovnic?

Răspunde

Gheorghe Popescu - 10-10-2016

De acord cu analiza domnului Lazescu. Situatia din America e stranie si ar trebui sa dea fiori oricarui om decent, care se asteapta ca democratia sa prevaleze intotdeauna. Cita deosebire intre competitia politica de acum 4 ani si cea de azi! Situatia e de prost augur pentru orice tara de pe pamint, mai ales a celor din zonele de conflict dintre America si Rusia, avind in vedere orientarea pro-Putin evidenta a lui Trump. Cred ca reactia alegatorilor americani e legata si de conflictele interetnice din America, ce maresc insecuritatea vietii de zi cu zi. E legata si de scaderea nivelului de trai, a disparitiei slujbelor, dar si interventiei propagandei rusesti (sovietice) in Campania Americana, (Banuiesc ca si astea fac parte din razboiul hybrid dar total pe care Putin il poarta impotriva omenirii). Multe din acuzatiile lui Trump impotriva candidatei democrate sint atit de fantazmagorice incit sint crezute prin absurditatea lor. E si vina doamnei Clinton, care inca n-a descoperit contramasura le mitomania si mojicia lui Trump. (Stateam ieri si ascultam argumentele pro-Trump din stafful acestuia si nu-mi venea sa cred cum niste oameni care par educati pot sustine asa ceva!). Dar dupa mine, principalii vinovati in toata tevatura asta sint membrii Partidului Republican. Astia ar trebui sa vada, macar acum in ultimul ceas, pericolul la care se expun ei si isi expun tara, acceptind un candidat instabil mental, mitoman si cu vadite porniri dictatoriale. Ar trebui sa-l desfiinteze acum, pina nu e prea tirziu. Eu cred ca daca apele se aseaza si individul asta NU acapareaza pozitia de presedinte, justitia Americana isi va face treaba si va asana New Yorkul de acest individ bolnav mental. Cred ca in timp legaturile lui cu Putin vor iesi la suprafata si daca nu vrea sa fie inchis, va trebu isa se duca sa lucreze pentru Gazprom, la Moscova. Ca Schroeder! Oricum, prima misiune a noului presedinte e sa re-uneasca natiunea Americana, actualmente atit de divizata. Trebuie vazut ce anume a facilitat o asemenea prapastie. Diferentele sociale sint atit de mari intre cei care au tot si cei care nu au nimic, incit stai sit e intrebi cum de e posibil, intr-o natiune atit de puternica, sa existe oameni care gindesc atit de strimb si au toate simturile de auto-aparare amputate. Sa votezi un candidat ca Trump e sinucidere curata.

Răspunde

profesoru - 10-10-2016

"Donald Trump a mai marcat o premieră: este prima oară în care un candidat îl amenință pe celălalt cu închisoarea în cazul în care va câștiga alegerile. Ceva ce te aștepți să auzi doar în cazul unor regimuri dictatoriale." - uite ce a zis de fapt Trump: "În cursul dezbaterii de duminică seara, care a avut loc la St. Louis, candidata democrată a declarat că este "extraordinar de bine faptul că cineva cu temperamentul lui Donald Trump nu este responsabil cu justiţia în ţara noastră." "Pentru că ai ajunge la închisoare," a replicat Trump la această afirmaţie. Candidatul republican a completat că ar cere procurorului general să numească un procuror special care să investigheze zecile de mii de mesaje electronice pe care Clinton le-a şters cât timp ocupa funcţia de secretar de Stat. După ce a afirmat că populaţia americană este "furioasă" pe Clinton, Trump a precizat că "Vom avea un procuror special şi vom ancheta problema. "Este o ruşine. Şi sincer, ar trebui să-ţi fie ruşine de tine," a completat republicanul." (MEDIAFAX) Cât despre faptul că votul pentru Trump ar fi "un soi de exaltare irațională, ca în cazul unor secte religioase" - aşa consideră doar aceia care cred şi propagă linşajul mediatic anti-Trump din mass-media mainstream. În ultimele zile au apărut înregistrările cu Trump vorbind despre femei în 2005 şi despre fiica lui, într-un dozaj care le reaminteşte românilor de faza cu palma dată de Băse unui copil (filmată în 2004, dată în 2009) Evident, românii nu au ţinut cont de filmarea respectivă în 2009 şi nici electoratul lui Trump nu va ţine cont de remarcile sale fără perdea. Pentru că sunt raţionali: programul politic, încrederea că va realiza ce şi-a propus, sunt mult mai importante decât nişte discuţii în cadru privat. Tocmai mass-media le cer americanilor să acţioneze iraţional, adică să voteze în funcţie de considerente minore.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22