De același autor
Multă lume are impresia că alegerile se câștigă doar cu mesaje inspirate prin mass-media, cu panouri publicitare și cu programe atractive. Numai că în lumea politică reală sunt alți factori cheie care contează. E suficient să ne uităm la alegerile prezidențiale din America și la maniera de organizare a campaniilor preliminare de către diferiții candidați. Sunt armate întregi de voluntari pe teren și în sediile de campanie, iar pentru fiecare stat în parte se lucrează cu baze de date extrem de detaliate despre alegători: cum au votat în trecut, care sunt principalele lor temeri și priorități electorale.
Din acest punct de vedere, de departe cel mai bine organizat partid, care se apropie cât de cât de modelul de operare descris mai sus, este PSD. Partidul condus de Liviu Dragnea are organizații pe cartiere, are oameni care cunosc foarte bine situația de pe teren și care pot mobiliza eficient alegătorii din zona lor de responsabilitate în ziua votului. Aceste redutabile structuri din țară au rămas funcționale, active, chiar dacă PSD a trecut în ultima perioadă prin severe frământări interne. Și ele conferă partidului un avantaj din start, în raport cu ceilalți competitori. În afară de asta, PSD are deja și un protocol de colaborare cu UNPR și ALDE, foarte util la stabilirea majorităților din consilii și alegerea președinților consiliilor județene.
În contextul actual, cu un PNL divizat și dezorientat, cu un bagaj impresionant de primari și consilieri în funcție (la care se adaugă și cei care aparțin aliaților), PSD are toate condițiile să domine copios alegerile locale din iunie. Cum se întâmplă adesea, am văzut asta și în cazul votului uninominal, rezultatul concret al demersurilor de democratizare a vieții politice autohtone, prin relaxarea cvasitotală a condițiilor pentru înregistrarea unei formațiuni politice, va fi exact contrar celui preconizat de cei care au militat, cu bune intenții, în favoarea acestora. Coroborat cu tipul de scrutin cu care se va opera în cazul primarilor, într-un singur tur, vom consemna în final, prin spargerea votului, o dominație categorică a PSD la nivel local. Probabil cu excepția Ardealului. Ceea ce îi va permite partidului condus de Liviu Dragnea să intre în alegerile parlamentare din toamnă cu un semnificativ avantaj logistic, probabil decisiv.
Acest tip de dominație la nivelul administrației locale ar putea fi parțial contracarat doar dacă, la fel ca în 1996, de pildă, segmentul politic non-pesedist (pentru că, în momentul de față, nu e nici măcar clar cine e în opoziție și cine la putere!) ar câștiga un număr semnificativ de primării în marile orașe. Iar premiul cel mare este, evident, Bucureștiul. Numai că, spre deosebire de trecut, de data aceasta, liberalii sunt serios decredibilizați, nu mai există un pol politic major clar definit anti-PSD (cum erau Convenția Democrată, Alianța D.A. sau PDL) și nici o personalitate de mare impact ca purtător al acestui mesaj, așa cum a fost Traian Băsescu. În fapt, pentru mulți, segmentul provenit din vechiul PNL nici măcar nu este văzut ca o opoziție reală la social-democrați. Iar ceea ce ar trebui să fie o a treia forță, un fel de emanație a protestului coagulat după tragedia de la Colectiv, este fragmentată și probabil prea puțin pregătită operațional să construiască o alternativă viabilă la PSD.
Unii ar putea spune, contrazicând acest tip de analiză, că, iată, în pofida acestor calcule, am avut „momentul Iohannis“ care a dat peste cap toate prognozele electorale. E adevărat, dar așa ceva este posibil doar pe fondul unei intense emoții publice. Atunci a fost puternica antipatie față de Victor Ponta, amplificată de situația de la secțiile de votare din diaspora. În acest caz, ponderea electoratului din afara nucleelor dure ale partidelor crește considerabil și rețelele de activiști, oricât de bine organizate ar fi, nu mai pot compensa deficitul. Dar am putea avea în iunie un asemenea moment de grație? I-am putea vedea pe bucureșteni stând la coadă, entuziasmați să-l voteze pe Ludovic Orban? Greu de crezut. În timp ce ceilalți, precum Nicușor Dan, stau semnificativ mai bine în percepția publică, dar, pe de o parte, nu au resursele operaționale de care este nevoie într-o astfel de confruntare și, pe de alta, fragmentarea votului va avantaja evident candidatul PSD.
În ultimele zile am auzit, din toate părțile, declarații aparent favorabile unor înțelegeri între PNL și noile formațiuni, ca M10 sau cea coagulată în jurul lui Nicușor Dan. Însă e vizibilă din start divergența enormă de obiective. Liberalii sunt dispuși să ofere la schimb un sprijin pentru primăriile de sector, dar nu iau în nici un fel în calcul ideea de a renunța la candidatul lor pentru funcția de primar general. Or, această poziție, care este principala miză simbolică a alegerilor locale și una dintre cheile importante pentru alegerile generale, nu poate fi câștigată decât dacă se ajunge la o alianță care să sprijine un candidat comun. Însă acesta nu are cum să fie, din motive evidente, un vechi politician ca Ludovic Orban. De altfel, e foarte probabil ca nici măcar cel de-al treilea pol să nu poată fi coagulat nici pentru București și nici pentru alte mari orașe din țară. Pasiunile, orgoliile, umorile sunt prea accentuate. Așa că rezultatul final e, în mare, încă de pe acum previzibil. Ca să facem trimitere la un banc: fotbalul este un joc în care 22 de oameni aleargă pe un teren după o minge și câștigă nemții. Înlocuiți nemții cu PSD și aveți exact tabloul situației electorale din România din acest moment.
Comentarii 8
MIHAI 2 - 03-13-2016
Va inselati ! Oprescu a fost o exceptie - omul a profitat de un anumit context - dar in Bucuresti PSD ul nuu are majoritatea. As spune ca mai degraba Bucurestiul este cel mai mare oras ARDELENESC in sensul ca aici se manifesta cel mai pregnant incremenirea in proiectul de dreapta. La referendum Bucurestiul s-a situat la nivelul MEDIEI NATIONALE ca prezenta - nu stim cati or fi boicotat pe bune si cati or fi dormit pe ei - dar cateva procente in plus la prezenta bucuresteana puteau valida referendumul. Si acum este rezonabil sa estimam ca in sinea lui bucuresteanul mediu va face un calcul pragmatic si va vota mai degraba cu Orban decat cu - comunistii. Doamna Macovei nu a reusit inca sa aiba priza la publicul bucurestean, ambasada avand inca mult de lucrat pe facebook pan la prezidentiale. Dl Nicusor este cam delicat - deci neconvingator , iar dl basescu desi foarte iubit inca de majoritatea bucurestenilor care se regasesc in smechereala lui galagioasa si in CIUPEALA de zi cu zi a banului oriunde s-ar afla el nu va primi totusi voturi daca nu intra personal in cursa. O victorie a lui Orban - am mai spus-o - ar regla multe chestii in PNL. Orban ar deveni liderul adevarat , tristetile Gorghiu, Blaga si Predoiu s-ar da mult inapoi iar cordonul ombilical cu Johannis ar putea fi sectionat. Eu cred ca Macovei si Basescu stiu asta - si nu le convine , de-aia fac jocul PSD ului la Bucuresti tintind la dispersarea electoratului de drepata. Ei vor ca in toamna sa existe un PNL muribund din care sa ruoa bucati , asa cum va face ALDE. O victorie a lui Orban si venirea lui in frunte ar permite in schimb o eventuala capturare a parlamentarilor ALDE de catre PNL. Si inca ceva - fixa cu USL si cu lovitura de stat din 2012 este contraproductiva in acest moment. Mai ales ca Orban a fost de departe cel mai rezervat dintre liderii PNL atunci cand s-a facut alianta cu PSD
RăspundeIrina - 03-10-2016
Nu ati vazut-o pe Alina cum spunea ca nu va face nici-o alianta cu Basescu si ca ea se adreseaza electoratului de dreapta!Femeia asta se da bine pe langa A3 dar ii ignora pe "basisti",uitand ca in turul II (la indemnul lui Basescu) l-au votat pe Iohannis.Sa creada ea ca "basistii" ii vor vota candidatu PNLl!Iar MP nu trebuie pentru locale sa faca nici-o alianta.Si in niciun caz cu "marele PNL" in care se afla PDLul care mi-a tradat si mie votul si PNL-ul(frate de sange) cu PSD-ul.
Răspundemai nimeni - 03-09-2016
Am uitat. Cand, inainte de parlamentare, diaspora va constientiza finalmente ca votul ei, atat de mediatizat de PNL si Iohannis, nu conteaza aproape deloc, ca ei se agita cu milioanele ca sa dea doar 6 parlamentari cu totul, oricat de multi ar fi, oricat de dimineata s-ar scula, oricat de departe al calatori, oricat i-ar costa biletul, oricat de mult ar sta la coada, orice ar face. Nu-i vad bine pe PNL la legislative. Poate iar da diaspora telefon acasa. Iata cat sunt de sinucigase oportunismul si ipocrizia pe dreapta.
Răspundemai nimeni - 03-09-2016
Situatia aduce putin cu cea de la alegerile europarlamentare. Dreapta n-a vrut sa se uneasca ca sa promoveze impreuna macar un europarlamentar, au preferat sa stranga pentru PSD, in fond, ca voturile s-au redistribuit. Nici macar partidele mici, Forta Civica, PNTCD, Noua Republica. Nu-mi dau seama ce au vrut sa demonstreze de s-au incapatanat sa candideze separat? Cam asa se va ajunge si la locale. Predoiu zice ca sa oblige pe Nicusor Dan si pe Macovei sa le dea voturile, mizand poate pe oroarea lor de PSD, spaima care pe ei nu-i afecteaza atat de mult. Intrebarea e cum o sa castige Orban, ca mult mai mult decat are partidul nu poate lua, daca ia si procentele alea. Intrebarea cu un candidat ca Nicusor Dan sau cu Ciprian Cucu este cine ar avea ceva impotriva lor, pe fond, sa-i voteze? A, PNL e partid mare? Are fondurile? Deocamdata. Sincer, cred ca toate zvarcolirile din electorat din ultimele luni se vor solda mai mult cu efecte in baza electorala a PNL. PSD nu prea are de ce sa fie atins. PNL nu poate decat sa scada, a scazut probabil si sustinerea pentru Iohannis. Si, peste toate, in Bucurestiul care oricum voteaza altfel, tinerii si restul se trezesc si se framanta politic, si nu pentru a descoperi PNL. Ce efect ar avea o infrangere a PNL la locale, in pregatirea legislativelor? Cumplit. Il pierd si pe Orban dintre lideri, Blaga, organizator, Gorghiu. Ce fac, ii readuc pe Preda si Atanasiu? Mai rau. Ii inghite ALDE. Pot sa scada la 15% la parlamentare. Se scindeaza inainte sau dupa parlamentare? O alta opozitie va prinde viata, restul populatiei tot la PSD ajunge, ca asta e ideologia lor, partea aia a societatii.
RăspundeMIHAI 2 - 03-09-2016
Eu nu am abandonat inca speranta ca Ambasada va emite totusi un Decret pentru organizarea alegerilor locale in 6 tururi, astfel incat incet-incet orgoliile partidelor sa se confrunte cu necesara filtrare a votului popular pana la identificarea celui mai dorit dintre cei 7 nominalizati de dreapta. Optimismul meu se bazeza si pe cresterea ritmului de activitate la DNA unde se opereaza o filtrare similara a candidatilor de stanga, cu observatia ca acest din urma proces va continua la fel de ferm si dupa alegeri - deci chiar daca pierdem in iunie , vom castiga la rundele suplimentare din semestrul 2 2016 si tot 2017.
RăspundeRusu - 03-08-2016
Pe liberali i-a lovit flacara violet ,de au acceptat alegeri dintr-un singur tur ?
RăspundeGheorghe Popescu - 03-08-2016
Gresiti domnule Lazescu, marea vibratie Johannis din noiembrie trecut n-a fost contra Ponta (omul sistemului), ci contra Basescu si ai lui (omul antisistem). N-a fost facuta de diaspora (scuze tuturor celor care au crezut ca atitudinea lor conteaza), ci de servicii. Altfel cum explicati petardele franceze, sa intarite lumea. Johannis era mai usor de controlat decit Ponta, atit. Are nevasta care trebuie plimbata. Cum explicati toata Intimidarea care a avut loc dupa, cu arestari sforaitoare, cu luni de beci domnesc sau chiar puscarie pentru oamenii lui Basescu, pentru ca acum sa vedem borfasi de talie lasati direct la vatra, sau doar gainari hazlii arestati in fata camerelor tv? Cum explicati ca partidul PDL, prezidential, devine peste noapte partidul vamesului pe care-l pindea arestul, cum explicati ca politicieni democrati ca Macovei sau Preda se intorc impotriva celui care i-a mosit? Cum explicati ca presa democrata (ha ha) schimba foaia peste noapte si scuipa acolo unde pupase? Basescu devine dintr-o data BuBu. Nu credeti ca toate astea aveau nevoie de dirijor? Cam greu sa le potrivesti altfel. Traiti intr-o cloaca securista, domnule Lazescu, dumneavoastra si alte 20 de milioane de romani. Si-or fi schimbat baietii sigla, dar naravul e la locul lui. Ma umfla risul cind citesc despre marile cuceriri DNA, de laudele europene. Astia au universitati, au politicieni formati in ele, au presa lor, televiziunile lor, au pina si presedinte de tara (care prefera sa-si trimita seful cancelariei sa-l inlocuiasca in misiuni oficiale!!). Plingeti de mila Antenei 3, dar omul lor numarul unu se plimba de mina cu sefa opozitiei si cu seful cancelariei prezidentiale?! Ma indoiesc ca PSD mai are mina libera. Daca cistiga PSD, o va face cu autorizatia Secu. Cu Dragnea cu un picior in puscarie? O doamna blonda e arestata luni de zile ca-si pune degetul pe nas si cara banii in poseta, c-asa au dat-o de gol colegii, iar Dragnea care scoala mortii la vot inca mai conduce cel mai mare partid din tara? De el tremurati dumneavoastra? Eu zic sa exersati in fiecare dimineata cu se spune Am inteles sa traiti! Ajuta. Astia sint toti o apa. Si nu mai despartiti dumneavoastra apa aia. Nu uitati sa va duceti sa votati in vara. Sau macar la toamna. Sa-I votati pe aia cu stele albastre in loc de aia cu stele verzi.
Răspundeprofesoru - 03-08-2016
„momentul Iohannis“ a fost posibil deoarece prezidenţialele sunt în două tururi. În primul tur el s-a clasat pe locul 2. "Momentul Iohannis" nu se poate repeta la locale, deoarece au loc într-un singur tur. Apelul liberalilor la unirea tuturor forţelor împotriva PSD nu este destinat celorlalte forţe "de dreapta" (care bineînţeles că nu vor fi de acord să suţină candidaţii liberali). Este destinat electoratului, pentru a-i sugera votul util, pentru candidatul anti-PSD cel mai bine plasat în sondaje (candidatul PNL).
Răspunde