De același autor
Multă lume are impresia că alegerile se câștigă doar cu mesaje inspirate prin mass-media, cu panouri publicitare și cu programe atractive. Numai că în lumea politică reală sunt alți factori cheie care contează. E suficient să ne uităm la alegerile prezidențiale din America și la maniera de organizare a campaniilor preliminare de către diferiții candidați. Sunt armate întregi de voluntari pe teren și în sediile de campanie, iar pentru fiecare stat în parte se lucrează cu baze de date extrem de detaliate despre alegători: cum au votat în trecut, care sunt principalele lor temeri și priorități electorale.
Din acest punct de vedere, de departe cel mai bine organizat partid, care se apropie cât de cât de modelul de operare descris mai sus, este PSD. Partidul condus de Liviu Dragnea are organizații pe cartiere, are oameni care cunosc foarte bine situația de pe teren și care pot mobiliza eficient alegătorii din zona lor de responsabilitate în ziua votului. Aceste redutabile structuri din țară au rămas funcționale, active, chiar dacă PSD a trecut în ultima perioadă prin severe frământări interne. Și ele conferă partidului un avantaj din start, în raport cu ceilalți competitori. În afară de asta, PSD are deja și un protocol de colaborare cu UNPR și ALDE, foarte util la stabilirea majorităților din consilii și alegerea președinților consiliilor județene.
În contextul actual, cu un PNL divizat și dezorientat, cu un bagaj impresionant de primari și consilieri în funcție (la care se adaugă și cei care aparțin aliaților), PSD are toate condițiile să domine copios alegerile locale din iunie. Cum se întâmplă adesea, am văzut asta și în cazul votului uninominal, rezultatul concret al demersurilor de democratizare a vieții politice autohtone, prin relaxarea cvasitotală a condițiilor pentru înregistrarea unei formațiuni politice, va fi exact contrar celui preconizat de cei care au militat, cu bune intenții, în favoarea acestora. Coroborat cu tipul de scrutin cu care se va opera în cazul primarilor, într-un singur tur, vom consemna în final, prin spargerea votului, o dominație categorică a PSD la nivel local. Probabil cu excepția Ardealului. Ceea ce îi va permite partidului condus de Liviu Dragnea să intre în alegerile parlamentare din toamnă cu un semnificativ avantaj logistic, probabil decisiv.
Acest tip de dominație la nivelul administrației locale ar putea fi parțial contracarat doar dacă, la fel ca în 1996, de pildă, segmentul politic non-pesedist (pentru că, în momentul de față, nu e nici măcar clar cine e în opoziție și cine la putere!) ar câștiga un număr semnificativ de primării în marile orașe. Iar premiul cel mare este, evident, Bucureștiul. Numai că, spre deosebire de trecut, de data aceasta, liberalii sunt serios decredibilizați, nu mai există un pol politic major clar definit anti-PSD (cum erau Convenția Democrată, Alianța D.A. sau PDL) și nici o personalitate de mare impact ca purtător al acestui mesaj, așa cum a fost Traian Băsescu. În fapt, pentru mulți, segmentul provenit din vechiul PNL nici măcar nu este văzut ca o opoziție reală la social-democrați. Iar ceea ce ar trebui să fie o a treia forță, un fel de emanație a protestului coagulat după tragedia de la Colectiv, este fragmentată și probabil prea puțin pregătită operațional să construiască o alternativă viabilă la PSD.
Unii ar putea spune, contrazicând acest tip de analiză, că, iată, în pofida acestor calcule, am avut „momentul Iohannis“ care a dat peste cap toate prognozele electorale. E adevărat, dar așa ceva este posibil doar pe fondul unei intense emoții publice. Atunci a fost puternica antipatie față de Victor Ponta, amplificată de situația de la secțiile de votare din diaspora. În acest caz, ponderea electoratului din afara nucleelor dure ale partidelor crește considerabil și rețelele de activiști, oricât de bine organizate ar fi, nu mai pot compensa deficitul. Dar am putea avea în iunie un asemenea moment de grație? I-am putea vedea pe bucureșteni stând la coadă, entuziasmați să-l voteze pe Ludovic Orban? Greu de crezut. În timp ce ceilalți, precum Nicușor Dan, stau semnificativ mai bine în percepția publică, dar, pe de o parte, nu au resursele operaționale de care este nevoie într-o astfel de confruntare și, pe de alta, fragmentarea votului va avantaja evident candidatul PSD.
În ultimele zile am auzit, din toate părțile, declarații aparent favorabile unor înțelegeri între PNL și noile formațiuni, ca M10 sau cea coagulată în jurul lui Nicușor Dan. Însă e vizibilă din start divergența enormă de obiective. Liberalii sunt dispuși să ofere la schimb un sprijin pentru primăriile de sector, dar nu iau în nici un fel în calcul ideea de a renunța la candidatul lor pentru funcția de primar general. Or, această poziție, care este principala miză simbolică a alegerilor locale și una dintre cheile importante pentru alegerile generale, nu poate fi câștigată decât dacă se ajunge la o alianță care să sprijine un candidat comun. Însă acesta nu are cum să fie, din motive evidente, un vechi politician ca Ludovic Orban. De altfel, e foarte probabil ca nici măcar cel de-al treilea pol să nu poată fi coagulat nici pentru București și nici pentru alte mari orașe din țară. Pasiunile, orgoliile, umorile sunt prea accentuate. Așa că rezultatul final e, în mare, încă de pe acum previzibil. Ca să facem trimitere la un banc: fotbalul este un joc în care 22 de oameni aleargă pe un teren după o minge și câștigă nemții. Înlocuiți nemții cu PSD și aveți exact tabloul situației electorale din România din acest moment.