De același autor
PNL, care în materie de structuri s-a întărit considerabil după iureșul electoral din decembrie 2012, beneficiind de fapt din plin de formidabila mașinărie electorală a PSD, are mari probleme de identitate și duce o lipsă acută de proiecte politice de substanță.
Suntem singuri, împotriva PSD, a lui Traian Băsescu și a unor instituții internaționale, le spunea recent Crin Antonescu colegilor săi din conducerea PNL cu prilejul unei întâlniri în spatele ușilor închise. Apropo, e foarte interesant cum „scapă“, aproape în flux continuu, în spațiul public înregistrări ale unor reuniuni liberale, presupus private. E limpede că e vorba de scurgeri controlate, menite să transmită în exterior, către PSD, dar și către militanții proprii, mesaje care fie nu pot fi spuse față în față, fie nu pot fi asumate oficial la nivel formal. Dacă nu ar fi așa, am fi avut parte de înfierări indignate ale acestui tip de practici (dând eventual vina pe serviciile aservite prin definiție lui Băsescu și, mai nou, lui Victor Ponta), iar liderii liberali ar fi luat măsuri de protecție.
Dar să ne întoarcem la vorbele lui Crin Antonescu. Ele sună dramatic, emoționant, revoluționar chiar. Liberalii, singuri împotriva tuturor! Singura chestiune nelămurită este pentru ce anume se bat ei? Oare ce vor să obțină, ce proiecte vor să promoveze spre binele țării, în pofida piedicilor puse la cale de această, iată, monstruoasă cabală, înțelegem transnațională? Trebuie să fie un secret mult mai bine păzit decât înregistrările de la întâlnirile lor private, care circulă bine-mersi prin media de câteva săptămâni (cam de la criza legată de numirea Laurei Codruța Kövesi în fruntea DNA), pentru că până acum nu ne-am lămurit. Pentru că liderii liberali nu par foarte tare preocupați de marile teme ale momentului, modificarea Constituției și regionalizarea, ambele lansate inițial de Traian Băsescu, dar asumate în mod serios de PSD. Într-adevăr, și Victor Ponta și, mai ales, Liviu Dragnea le menționează insistent ca proiecte de prioritate zero pentru social-democrați. Liberalii nu s-au arătat a fi vizibil preocupați nici de grija sectorului privat din economie, dincolo de unele declarații de circumstanță, cu totul inconsistente, nici de educație, de energie sau de promovarea exporturilor.
Subiectele cu adevărat importante pentru PNL în perioada care s-a scurs de când USL a ajuns la putere au fost altele: demiterea președintelui, emascularea DNA și, dacă se poate, desființarea ANI, tocmai când prin alte părți din Europa, de pildă în Franța, se ia în calcul înființarea unor instituții de acest tip. Alte probleme de mare interes pentru partid au fost plasarea lui Dan Radu Rușanu în fruntea unui organism mamut care să controleze tot spectrul de servicii financiare și de asigurări sau numirea d-nei Lulache în fruntea Nuclearelectrica. Ultima persoană trebuie să fie o doamnă extrem de norocoasă, din moment ce imediat ce liberalii ajung la guvernare i se propun funcții remunerate generos din bani publici (între 10 și 30 de mii de euro pe lună). A, și să nu uităm de demersurile întreprinse în parlament de Sorin Roșca Stănescu, omul care a provocat marele deranj în USL, pentru obstrucționarea instrumentelor utilizate în lupta anticorupție.
Cam asta ar fi agenda de priorități a PNL, dacă e să ne luăm după ceea ce am văzut până acum. Sigur, poate sunt alte teme generoase și de mare interes public pe care partidul le păstrează, discret, în rezervă. Nu putem decât să așteptăm cu nerăbdare ca ele să fie scoase cât mai repede la lumină. Realitatea e însă că PNL, care în materie de structuri s-a întărit considerabil după iureșul electoral din decembrie 2012, beneficiind de fapt din plin de formidabila mașinărie electorală a PSD, are mari probleme de identitate și duce o lipsă acută de proiecte politice de substanță. Într-un fel, era inevitabil ca partidul să fie obturat de partenerii săi de guvernare, care dețin în proporție covârșitoare pârghiile de putere și controlul resurselor. Dar cantonarea mesajului său public obsesiv în zona retoricii anti-Băsescu reduce acțiunea politică până la un nivel caricatural. Mai ales acum, când, beneficiind de pactul de coabitare și de uzura inerentă a actualei puteri, președintele a recuperat în mod semnificativ din punctul de vedere al încrederii publice, tendință care are toate șansele să continue în perioada următoare.
PNL pare să fi fost surprins și oarecum confuzionat de rapiditatea cu care PSD l-a marginalizat la guvernare, probabil mult mai repede decât s-ar fi așteptat. Agenda sa ascunsă în materie de consolidare a influenței la nivelul unor structuri de putere cheie, cum ar fi serviciile de informații, devoalată între altele de demersurile întreprinse de Sorin Roșca Stănescu (acesta fiind, cu siguranță, unul dintre motivele principale ale iritării provocate de acesta în PSD), s-a dovedit a fi nerealistă, chiar naivă. Un partid cu forța și experiența PSD nu avea cum să cedeze liberalilor teritorii esențiale pe harta de putere din România. Iar maniera cocoșesc ridicolă pe care liberalii au adoptat-o la vârf atât față de instituții internaționale importante, cât și față de cancelarii occidentale de prim rang, precum cele din Washington, Berlin sau Londra, au făcut ca partidul să devină în bună măsură nefrecventabil în exterior. Mai ales că și din acest punct de vedere PSD a făcut un pas în față după evenimentele din vara trecută, lăsându-i pe liberali în offsaid. Deocamdată, șansa sa e faptul că nu s-a coagulat încă nicio alternativă consistentă în opoziție, pe același segment electoral. Pentru că, dacă acest lucru se va întâmpla, PNL ar putea avea probleme majore la alegerile europarlamentare de anul viitor. //