Post-scriptum la München: marile tendințe geopolitice

Există două reuniuni tradiționale importante cu reverberații mondiale la începutul fiecărui an.

Alexandru Lazescu 20.02.2018

De același autor

Una are loc la Davos, unde discuțiile se axează în principal pe evoluțiile economiei globale, cealaltă are loc la München și subiectul dominant acolo este cel legat de securitate. Or, anul acesta, mesajele transmise de cele două evenimente sunt diametral opuse. La Davos, în ciuda temerilor provocate de o "lume tot mai fracturată", tonul a fost unul mai degrabă pozitiv. Economia mondială pare relativ sănătoasă, Europa a revenit la un ritm de creștere încurajator iar discursul lui Donald Trump nu a fost unul contondent, protecționist, așa după cum se temeau mulți. În schimb de la München au venit semnele alarmante. Prezent la conferință, Ian Bremmer, fondatorul Eurasia Group, unul dintre experții recunoscuți în materie de securitate, a exprimat clar această stare de spirit: "Suntem în pericol pentru că toate conflictele geopolitice explodează, nici unul nu este în curs de rezolvare, și nimeni nu pare să aibă soluții".

 

Trei sunt semnalele dominante transmise de la München.

 

Primul: fractura transatlantică crește. Tensiuni au mai existat și în trecut, dar astăzi nu se mai fac nici măcar eforturi de a le estompa la nivel public. Sigmar Gabriel, ministrul de Externe german, a acuzat deschis Washingtonul că a abandonat valorile fundamentale comune. Serghei Lavrov, care anul trecut, tot la München, declara că e timpul să facem tranziția către o nouă ordine internațională, postoccidentală, nu putea să nu fie încântat de ceea ce a auzit. Pentru Moscova, decuplarea Europei de America este dezideratul esențial, de unde și dorința lui Lavrov ca „Europa să devină autonomă în politica sa externă“.

 

Al doilea semnal important este acela că Europa a devenit mult mai preocupată de amenințarea Chinei, considerată mai insidioasă și potențial mai gravă decât cea reprezentată de Rusia. Ministrul de Externe al Germaniei a părut în mod special alarmat de ascensiunea Chinei și de implicațiile acestei tranziții de putere pentru Europa: “noul Drum al Mătăsii nu este o reminiscență sentimentală a lui Marco Polo, ci o încercare de a crea un sistem cuprinzător care să pună o amprentă chineză asupra lumii. Nu este vorba doar despre afaceri. China dezvoltă un sistem alternativ, diferit de al nostru, care nu este bazat pe libertate, democrație și drepturi individuale“. Germania, al treilea mare exportator al lumii, consideră practicile comerciale anticompetitive ale Chinei o amenințare directă la adresa intereselor sale. Dacă privim în combinație cele două aspecte, nu e exclus ca atât Europa, cât și Rusia să considere, în perspectivă, că o apropiere dintre ele ar putea fi o variantă tentantă de a construi un pol de rezistență și față de China, dar și față de America.

 

În fine, ultimul semnal este cel legat de provocările reprezentate de avansurile explozive din domeniul tehnologic, mai ales cele din zona inteligenței artificiale. Un subiect major și la Davos. Însă, dacă acolo s-a vorbit în principal despre impactul social al celei de-a patra revoluții industriale, la München accentul a fost altul. Ian Bremmer aprecia că în planul securității vom asista la o cursă pentru supremație militară, prin încorporarea elementelor de inteligență artificială, între China și America. Unde, crede el, chinezii au un oarecare avantaj, pentru că acest efort este gestionat primordial de guvern, și nu de corporațiile private, ca în Statele Unite.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22