De același autor
Dezbaterea despre Roșia Montană a rămas la fel de dezlânată și inconsistentă ca în trecut.
Roșia Montană a redevenit un subiect fierbinte. Dar e greu de spus despre ce ar trebui să vorbim în primul rând: despre potențiala poluare cu cianuri, despre bani, despre locurile de muncă care s-ar crea la fața locului? Sau poate despre faptul că duminică seara au ieșit în stradă mii de oameni, nu doar în București, ci și în țară și chiar în străinătate, pentru a protesta împotriva proiectului de lege promovat de guvern. Curios, cu numai un an în urmă, când ca urmare a puciului USL România se afla aproape pe marginea prăpastiei, abia dacă s-au adunat în București câteva sute de oameni! Însă dincolo de asta, faptul că două importante televiziuni de știri, Antena 3 și România TV nu numai că nu au transmis nimic în direct, dar au ignorat manifestațiile și în buletinele de știri din cursul serii de duminică arată cât de departe s-a ajuns cu prostituția profesională în mass-media româneşti. Când în ianuarie 2012 un număr semnificativ mai mic de protestari împotriva Guvernului Boc se adunaseră în Piața Universității, „profesioniștii în știri“ de la Antene nu mai pridideau să transmită în direct, timp de zeci de ore, de la fața locului și să comenteze cu aprindere din studiou evenimentele. Duminică seara, în prime time, RTV a preferat, de pildă, să discute despre indemnizația de maternitate a Elenei Băsescu care, culmea, fiind vorba de un europarlamentar, nici măcar nu era plătită de statul român, ci de la Bruxelles.
Din câte am văzut pe micul ecran, manifestanții erau foarte supărați pe Guvernul Ponta căruia îi cereau demisia. Ei nu ar avea însă niciun motiv să se supere și pe deputatul Victor Ponta, având în vedere că acesta a declarat că ar vota în parlament împotriva proiectului. În acest punct, avem o mostră de schizofrenie politică la cel mai înalt nivel, greu de imaginat chiar și în țări mai exotice. Pe un forum de discuții, un cititor descria cu mult umor situația absurdă în care s-a ajuns. „Am înțeles. Deputatul Victor Ponta va face tot posibilul (prin votul său) să respingă proiectul de lege al prim-ministrului Victor Ponta. Păcat că nu inițiază și o moțiune de cenzură prin care să pice guvernul lui Victor Ponta. Ce îmi rămâne neclar e poziția lui Ponta ca șef al PSD: vrea sau nu vrea legea? Sau optează pentru a treia varianta (îi e indiferent), ca să acopere toate opțiunile teoretic posibile?“ Mai rămânea doar ca deputatul Victor Ponta să se alăture manifestanților care protestau în fața sediului guvernului pe care îl conduce, în calitate de prim ministru.
Să nu uităm, în perioada de opoziție, pentru USL și pentru premier, în particular, proiectul Roșia Montană și gazele de șist erau exemple emblematice pentru corupția la nivel înalt și pentru nepăsarea regimului Băsescu-Boc față de cetățeni. Acestea au fost, de altfel, puncte cheie ale moțiunii de cenzură inițiată de USL, care a provocat căderea Guvernului Ungureanu. Cu oricâtă înțelegere am privi angajamentele politice electorale, de regulă supralicitate, astfel de volute sunt absolut bulversante, dincolo de orice nivel de acceptabilitate, transformând totul într-un fel de cacealma generalizată.
Trebuie să recunoaștem că a avea un astfel de premier, în vremuri atât de tulburi și complicate din toate punctele de vedere (mutații geopolitice majore, o economie mondială aflată încă în criză, amenințări teroriste, proliferarea armelor de distrugere în masă), e un lux pe care puține țări și l-ar putea permite. Cu toate acestea, din nou curios, românii nu par atât de contrariați de acest gen de comportament care, prin alte părți din Europa, ar fi fatal unui politician aflat la un asemenea nivel. Din contra, d-l Ponta, în ciuda plagiatului, glumițelor adesea de prost gust cu care ne gratulează constant în cursul aparițiilor sale publice și a unor declarații stupefiante de tipul celor de mai sus, continuă să se bucure de o cotă de încredere dezarmant de ridicată.
Dacă revenim însă la Roșia Montană, nu putem să nu constatăm că dezbaterea a rămas la fel de dezlânată și inconsistentă ca în trecut. De fapt, nici nu avem parte de o dezbatere reală, ci mai degrabă de o imensă hărmălaie în care se amestecă discursuri preponderent politicianiste cu poziții ecologiste dogmatice. Până la urmă, e greu de înțeles ce vor de fapt cei care au ieșit în stradă sau chiar principalii vectori de opinie care se exprimă pe acest subiect: nu-și doresc deloc să se extragă aur în perimetrul de la Roșia Montană sau vor ca exploatarea să se facă doar în anumite condiții, de mediu sau financiare. În primul caz, lucrurile sunt clare și orice discuție e inutilă. Acest gen de ecologism radical e de regulă opac la argumente. Ecologiștii de acest tip au nevoie de cauze cu care să se identifice, iar atunci când asta se întâmplă, Roșia Montană e un exemplu în acest sens, conul de interes pentru alte subiecte se îngustează semnificativ pentru că, în primul rând, contează doar cele cu impact public major. Nu poți să nu te întrebi, de pildă, de ce ecologiștii nu sunt la fel de activi în cazul dezastrului de la Copșa Mică sau în altele similare care produc efecte chiar acum. În fapt, în momentul de față, chiar zona Roșia Montană se confruntă cu un adevărat dezastru ecologic.
Dacă însă se militează pentru o exploatare condiționată, atunci o discuție serioasă are sens. Iar această discuție trebuie să aibă în vedere două aspecte: 1) utilizarea unor tehnologii care să nu afecteze mediul; 2) condiții financiare (e vorba de nivelul redevenței, dar şi de cel al participației) avantajoase pentru statul român. Sigur, ecologiștii radicali vor decreta că nu există niciun fel de tehnologii sigure. E greu însă de crezut așa ceva, atunci când o țară ca Suedia, unde preocuparea pentru mediu nu e punctuală și mai degrabă conjuncturală ca la noi, ci larg răspândită în interiorul întregii societăți, exploatează zăcăminte de aur. Așa că, dacă vrem cu adevărat o discuție serioasă din acest punct de vedere, e suficient să vedem cum procedează suedezii și alte țări scandinave. E greu de crezut însă că așa ceva e posibil la noi. //