De același autor
Realitățile de pe actuala hartă geopolitică a lumii îi fac pe mulți să facă trimitere la un celebru schimb de replici din campania prezidențială americană din 2012, dintre Barack Obama și Mitt Romney. Atunci, președintele în funcție a luat în derâdere opinia lui Romney care vedea în Rusia principala provocare geopolitică pentru America. În opinia lui Barack Obama, pentru care Rusia nu era nimic altceva decât o putere regională în declin, afirmația acestuia era doar o reminiscență a perioadei Războiului Rece, fără acoperire în realitate. Or, iată că astăzi nimeni nu mai ia în râs analiza de atunci a lui Mitt Romney. Din contra.
Și, cu toate acestea, dacă citești comentariile pro-Trump ale suporterilor acestuia, inclusiv ale românilor care trăiesc în America, această idee nu s-a evaporat cu totul. O parte dintre ei consideră puțin sau chiar deloc relevante simpatia lui Donald Trump pentru Vladimir Putin și refuzul acestuia de a condamna, de pildă, bombardamentele din Alep sau atacurile cibernetice asupra bazei de date a Partidului Democrat, de care Moscova se face responsabilă. Unul dintre motive fiind, în mod ironic, același invocat chiar de către Barack Obama, pe care ei îl detestă profund: Rusia este o putere în declin. Unii avansează chiar și termene: Rusia „e terminată în cinci ani“.
Epoca Trump |
---|
„Rușii cred că, într-o măsură încă și mai mare decât perioada în care Barack Obama s-a aflat la Casa Albă, o președinție Donald Trump le-ar oferi încă patru ani în care vor putea să erodeze influența globală a Statelor Unite ale Americii și să destructureze Uniunea Europeană.“ (American Interest) |
Problema e că antipatia enormă față de Hillary Clinton, văzută drept o continuatoare a liniei politice Obama, îi face pe cei în cauză să confunde dorințele cu realitatea. Rusia câștigă teren pe toate fronturile. Își consolidează poziția în Orientul Mijlociu, prin prezența și acțiunile militare din Siria. Își repoziționează o parte a arsenalului militar în zone din imediata vecinătate a unor state NATO, precum Polonia și țările baltice. Apoi, Moscova și-a extins considerabil colaborarea militară cu China, împreună cu care a organizat recent manevre navale în Marea Chinei de Sud, după ce anul trecut au avut loc unele similare chiar în Mediterană.
Dar, dincolo de asta, poate cea mai importantă este dimensiunea simbolică, sfidarea pe față a Occidentului, în special a Statelor Unite, cu un impact global imediat și concret. Aflat la Beijing, președintele filipinez Duterte, după ce a anunțat cu pompă „despărțitea de America“ („Goodbye America, hello China!“), a plusat, spunând: „Și poate voi merge de asemenea în Rusia să discut cu Putin și să-i spun că acum suntem trei împotriva lumii: China, Filipine și Rusia“. Trebuie spus că Filipine erau considerate până la Duterte unul dintre cei mai importanți aliați din Asia ai Washingtonului, americanii având o prezență militară semnificativă în țară. Apoi, iată, avem o altă știre doar aparent minoră: Burundi a decis să nu mai recunoască Tribunalul Penal Internațional și se așteaptă ca și alte state din Africa să facă același lucru. Toate aceste lucruri păreau de neconceput până de curând, într-o lume în care influența occidentală era una majoră, și e un semnal că sfidarea lui Putin are și o dimensiune ideologică importantă, punând în discuție principiile și valorile care stau la baza democrației liberale.
Pericolul rusesc |
---|
„În cea mai mare parte a mandatului său, Obama a considerat că, din moment ce Rusia este în declin, nu trebuie să-i acorde prea multă atenție. Însă o țară slabă și imprevizibilă dotată cu arme nucleare este periculoasă, chiar mai mult decât a fost în trecut Uniunea Sovietică.“ (The Economist) |
După cum remarca Wall Street Journal, aceasta din urmă are acum o competiție redutabilă în plan ideologic. Al cărei purtător de stindard este Vladimir Putin, care, din convingere sau din interes, este văzut drept „un campion al salvgardării valorilor naționale și a celor creștine, un scut împotriva liberalismului decadent, mai preocupat de chestiunea toaletelor pentru transsexuali decât de pierderea identității datorită migrației sau de protejarea intereselor sale vitale“. Iar ca dovadă că ne aflăm într-un punct de cotitură, acest tip de discuție a devenit tot mai frecventă. Pe 19 octombrie, fostul secretar general NATO Javier Solana și Strobe Talbott, fost secretar de stat adjunct al Statelor Unite, publicau în The New York Times un articol cu titlul semnificativ Declinul Occidentului și cum poate fi oprit.
Numai că, dacă diagnosticul este corect, o bună parte dintre soluțiile sugerate merg exact pe linia celor care ne-au dus la situația actuală și care relevă faptul că în confruntarea cu Rusia, de exemplu, problema Occidentului nu e lipsa resurselor, ci paralizia politică, cacofonia introdusă de numeroasele agende contradictorii, parte politice, parte din societatea civilă, care afectează letal capacitatea acestuia de a contracara agresiunea Moscovei în plan militar, politic, mediatic. Cât despre ideea prăbușirii inerente și apropiate a Rusiei, aceasta este una fantezistă, care judecă situația de acolo prin prisma unor elemente relevante doar pentru democrațiile liberale. Regimurile dictatoriale sau autoritare, Coreea de Nord este un caz extrem, reușesc să se mențină la putere, prin represiune, chiar și atunci când se confruntă cu crize economice profunde.