De același autor
Forțând un conflict gratutit cu Budapesta, din rațiuni pur personale, Victor Ponta nu face decât să submineze poziția țării într-un moment complicat pe plan european.
„Ca mulţi alţi lideri politici europeni, am datoria să atrag atenţia şi să sancţionez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceştia sunt o ruşine pentru cultura şi valorile Uniunii Europene; şi în atitudinile antisemite, şi în ceea ce priveşte tratamentul minorităţilor de toate tipurile, şi acum, în timpul crizei refugiaţilor!“, scria cu câteva zile în urmă Victor Ponta pe pagina sa de Facebook, vorbind despre „indignarea pe care o simte, ca om şi cetăţean european, faţă de mentalităţi şi atitudini pe care Europa le-a văzut doar în anii 1930-40!“.
De altfel, subiectul a fost reîncălzit chiar luni, când, după terminarea ședinței Comitetului Executiv al PSD, premierul, după ce a repetat în mare lucruri similare cu cele spuse mai sus, a declarat, adoptând o postură eroică, că „o să-mi apăr țara și guvernul!“. De parcă ne-am aștepta la o iminentă invazie a armatei maghiare! Sigur, e ironic că un politician care în repetate rânduri în trecut a criticat sau a ironizat poziții și declarații exprimate la Bruxelles sau în diferite capitale europene, cu trimitere la situații din România, mai ales în ceea ce privește justiția, să-și descopere brusc mari afinități cu Comisia Europeană și să vorbească pasional despre valorile europene.
De ce o face nu e greu de ghicit. Este vorba de o încercare destul de transparentă de a abate discuția pe un alt făgaș decât cel legat de problemele sale în justiție. Iar a reaprinde mai vechi, tradiționale, diferende și resentimente româno-maghiare i s-a părut a fi o bună oportunitate. Pentru că, știindu-l pe Victor Ponta, e greu de crezut că situația refugiaților nu-l lasă să doarmă noaptea. Problema sa e însă aceea că a descoperit valorile europene și consensul cu lideri din Austria, Serbia, Croația etc. în legătură cu criza imigranților în condițiile în care abordarea sa nu pare să fie neapărat populară printre români. Nici în mass-media și nici în societate. Așa că, din punctul de vedere al reacției opiniei publice interne, declarațiile sale nu au avut mare ecou, în sensul dorit de el, chiar și printre cei care nu îl simpatizează defel pe premierul maghiar. În timp ce în exterior e greu de crezut că pozițiile unui prim-ministru aflat iremediabil pe făraș, lipsit de o putere reală, ar fi putut interesa în mod serios pe cineva.
Oricum, deși vrând-nevrând polemica româno-maghiară declanșată de Victor Ponta a prins și instituții ale statului, precum MAE, atmosfera generală nu a devenit nici pe departe atât de aprinsă și tensionată pe cât poate spera premierul. Nici președintele, nici Liviu Dragnea nu au marșat în niciun fel pe această linie, rămânând rezervați. Subiectul e sensibil și complicat, iar pozițiile lui Viktor Orbán, deși criticate dur de o serie de lideri europeni, de reprezentanți ai ONU, sunt destul de populare, nu doar în Ungaria, unde se bucură de sprijinul a 82% din populație, ci și prin alte părți din Europa. Pentru că, dincolo de platitudini de genul „gardul nu va rezolva nimic“ (în Israel s-a spus același lucru atunci când a fost construit zidul care desparte în Ierusalim zona controlată de Autoritatea Palestiniană, dar s-a văzut apoi că atentatele teroriste au scăzut cu 95%!), oamenii se lovesc de problemele din lumea reală, atunci când se confruntă cu acest imens flux de imigranți. Și au temeri alimentate nu de fantezii, ci de situații concrete legate de integrarea acestora, un eșec aproape peste tot, din Franța până în Suedia, și o potențială creștere a amenințărilor terorismului islamic.
Însă dincolo de toate acestea, comportamentul lui Victor Ponta în acest caz reprezintă încă un argument în favoarea plecării sale din fruntea guvernului, chiar dacă pe moment acest lucru nu pare deloc probabil. Ca și în alte cazuri din trecut, el a demonstrat că, pentru propriul său interes, nu ezită să depășească orice linii roșii, oricât de mult ar fi afectată țara și în interior, dând apă la moară vocilor maghiare radicale, și în exterior. Forțând un conflict gratuit cu Budapesta, din rațiuni pur personale, Victor Ponta nu face decât să submineze poziția țării într-un moment complicat pe plan european, în care era în interesul nostru ca, dacă tot susținem ceea ce susținem în chestiunea imigrației, refuzând să acceptăm cote obligatorii, să cultivăm o apropiere de țările din grupul de la Vișegrad, care susțin același lucru. Și nu e vorba doar de acest aspect. În general, ne așteaptă vremuri tulburi în interiorul UE, cu tensiuni în creștere și posibile evoluții imprevizibile. Nu sunt vremuri să faci politică externă pe genunchi.