De același autor
Ceea ce descrie fostul sef al statului e de fapt "sistemul" care a condus Romania inainte si dupa 1989. Care s-a perpetuat in mod natural si a ramas sa controleze parghiile de putere si in perioada postcomunista. Interludiul de patru ani din perioada guvernarii CDR nu l-a zgaltait semnificativ. In timp ce ultimul ciclu electoral in care PSD s-a aflat la putere l-a consolidat si mai mult, e drept, intr-un alt fel. A fost vremea afacerilor de anvergura construite cu un masiv sprijin politic in Bucuresti si in tara. Tot acum s-au consolidat si grupurile media asociate acestora, adevarate masinarii de putere, de influenta si de protectie, dupa caz. Si chiar daca am exagera vazand peste tot increngaturi cu fostele servicii secrete, pare destul de probabil ca, fie la vedere, fie de o maniera mascata, multe din imperiile financiare din Romania sa se fi construit cu o astfel de sustinere. Pana la urma, lucrurile iesite la iveala acum nu sunt noi. Criza ziaristilor rapiti doar le-a readus in centrul atentiei, iar schimbarea de putere de la sfarsitul anului 2004, plus probabile presiuni externe par sa fi facut institutiile abilitate ale statului mult mai interesate ca in trecut de astfel de subiecte. Dar cat de departe se va merge acum ramane, pana la urma, de vazut. De fapt, in functie de raspunsul la aceasta intrebare, vom sti daca din punct de vedere formal putem bifa sau nu cu adevarat sfarsitul regimului Iliescu, care, intr-o forma sau in alta, a mostenit, a perpetuat si consolidat o imensa retea de influenta, in care accesul la informatii privilegiate si "gestiunea dosarelor" au fost elemente esentiale.
Evenimentele din ultimele zile sunt in mare masura o oportunitate, dar si un test. In primul rand, pentru noua putere. Se va vedea in continuare daca aceasta are deopotriva vointa politica, dar si autoritatea, capacitatea de a ataca "sistemul" in punctele sale critice. Asta inseamna, in ultima instanta, eliminarea unor persoane cheie din angrenaj, cu legaturi subterane bine consolidate in timp. Din acest unghi, in abordarea capitolului "filiera araba" nu sunt in primul rand importante personaje de tipul lui Omar Hayssam, ci mai ales devoalarea conexiunile lor subterane din lumea politica si de afaceri.
Daca se confirma chiar si doar o parte din speculatiile avansate de unele canale media in aceste zile, efectele unui astfel de proces asupra PSD pot fi cu adevarat majore. Din doua motive. Numele aduse in discutie nu sunt unele de plan secund, ci chiar din esalonul superior al partidului. Ceea ce inseamna ca ar putea fi afectate in profunzime ierarhiile de conducere, ierarhii tulburate oricum de bataliile interne premergatoare viitorului congres. Al doilea motiv tine de perceptia publica a PSD. Daca acest gen de dezvaluiri explozive ajung in spatiul public, capacitatea partidului de a se pozitiona drept o alternativa credibila la actuala putere este serios erodata, cel putin pe termen mediu. Cu consecinte din cele mai importante, de la sansele si auspiciile sub care ar avea loc niste potentiale alegeri anticipate pana la fortarea unei redistribuiri a pozitiilor de influenta din PSD. Itele afacerii Omar Hayssam par extrem de incalcite, chiar si fara a intra in detaliile unei rapiri de ziaristi, care ridica oricum o multime de semne de intrebare. Iar daca vor aparea in cursul anchetelor si elemente concrete privind legaturi cu grupari teroriste din Orientul Mijlociu, atunci complicatiile devin cu adevarat serioase, iar impactul politic cu atat mai devastator. Iata tot atatea motive sa apreciem ca evenimentele la care asistam acum ar putea fi doar preludiul unor momente de ruptura pentru evolutiile de termen lung pe scena politica autohtona. Daca nu va fi asa inseamna ca "sistemul" ramane ingrijorator de puternic, lucru ce ar trebui sa ne puna serios pe ganduri.