De același autor
Deocamdata, aproape ca nu trece zi fara ca Guvernul si Adrian Nastase sa nu infiga cate un steag in batalia anticoruptie. Nu numai ca activul PSD a fost atentionat de la varf ca exista pericolul de "a repeta greselile trecutei guvernari", intre care si aceea de a politiza un astfel de demers esential pentru Romania ci, iata, aflam cu bucurie ca e gata si sediul nou infiintatului Parchet Anticoruptie. A doua mare batalie la ordinea zilei e cea cu administratia. Ultimul inalt demnitar aspru mustrat a fost Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii. Sefului Executivului nu i-a scapat faptul ca nici ministerul, nici directiile agricole din subordine "nu au luat in serios nevoia de urgentare a lucrarilor agricole". D-l Nastase a avertizat chiar ca se gandeste la demiterea celor care "manifesta dezinteres fata de soarta agriculturii" si a fluturat si varianta in care statul s-ar retrage complet din sistemul de administrare a agriculturii, trecandu-se la un sistem privat.
Dupa modelul patentat la varf, membrii Cabinetului lanseaza fiecare propriile sale batalii mediatice. Sambata, Daniela Bartos, ministrul Sanatatii, la brat cu o echipa de televiziune, a descins la Alexandria pentru a demasca mizeria si nerespectarea normelor sanitare la Spitalul de Urgenta din oras, prilej cu care directorul si sefii de sectie au fost mustrati si rusinati in fata intregii tari. Pana la urma, toate sunt lucruri care ar fi demne de aplauze, daca nu ar fi vorba in realitate decat de niste steaguri mediatice, infipte cu abilitatea deja cunoscuta de aparatul de profesionisti in comunicare de la Palatul Victoria. Pentru ca, daca cineva ar avea rabdarea de a intra in detalii contabilizand nu doar efectele declaratiilor transante si razboinice ale succesivelor luari de pozitie dure ale premierului, la adresa coruptiei generalizate, de exemplu, efecte poate mai greu de obtinut in timp scurt, ci actiunile concrete, ar obtine o lista foarte-foarte scurta. In plina campanie anticoruptie, oameni ca Ion Nicolae, care a ajuns sa detina doua societati comerciale uriase, Asirom si SN Tutunul Romanesc, sau Corneliu Iacobov, un colaborator foarte apropiat al lui Viorel Hrebenciuc, primesc cadou facilitati fiscale de zeci de milioane de dolari. Dupa cum, cu doua - trei luni in urma, un alt mogul de afaceri autohton, Culita Tarata, deputat PSD de Neamt, primea si el spre administrare, fara o licitatie adevarata Insula Mare a Brailei, adica o entitate care detine 56.000 de hectare de teren agricol si gestioneaza fluxuri financiare insumand peste 90 milioane dolari.
La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste avertismentele care se refera la necesitatea promovarii unei administratii publice eficiente la nivel central si local. Altfel spus multe, desi s-au aratat cu generozitate "cartonase galbene", consecintele practice pe terenul de joc au fost extrem de putine. Putini inalti functionari publici s-au clintit din loc, iar atunci cand acest lucru s-a intamplat, motivele au fost de regula de alta natura. Asa se face ca, desi in mod normal luari de pozitie ale premierului, de tipul celei referitoare la situatia din agricultura, facute la ultima video-conferinta cu prefectii, ar fi trebuit sa umple de fiori mii de functionari mai mari sau mai mici din sistemul Ministerului Agriculturii, in realitate oamenii nu par sa se astepte la lucruri dramatice in aceasta privinta. La urma urmei, cum foarte bine spun americanii, cuvintele nu costa mare lucru. Mai ales ca memoria opiniei publice e scurta. Asa ca in cel mai rau caz, lumea ar putea doar ramane cu impresia ca, desi primul ministru se da de ceasul mortii sa indrepte lucrurile in tara, subordonatii ii saboteaza bunele intentii. Aceasta adevarata tehnica a amenintarilor fioroase la adresa propriilor oameni de partid, combinate, adesea, cu ironii muscatoare directionate cu precadere catre adversarii politici, fara actiuni reale in plan practic, dublate de initiative simbolice de tipul initiativei infiintarii Parchetului Anticoruptie, o institutie care are putine sanse de a face minuni acolo unde altele similare au esuat, are probabil menirea de a castiga timp pentru d-l Adrian Nastase, presat si el din exterior, mai ales in domeniul luptei anticoruptie. Pentru ca, pe fond, primul ministru stie ca, oricate diatribe ar lansa de la Palatul Victoria catre trupele din teritoriu, nu poate spera in schimbari radicale de comportament ale structurilor sale de partid, atunci cand sunt atacate interesele concrete si foarte omenesti ale acestora. Nemaivorbind de faptul ca nici nu are interes sa deranjeze in mod real nucleele sale de influenta la nivel local si central, extrem de utile in lupta cu adversarii sai politici, mai ales din interiorul propriului partid.