Testul Voiculescu

Alexandru Lazescu 13.04.2007

De același autor

Prin primele sale declaratii, Tudor Chiuariu, tanarul nou ministru de la Justitie, s-a grabit sa ia repede culoarea PSD. El a tinut sa spuna ca lui nu i se poate pune eticheta de "procuror ceausist", o foarte transparenta trimitere la Monica Macovei in retorica de tip Victor Ponta. In opinia, sa reforma justitiei trebuie readusa jos, la firul ierbii, "centrata pe dorinta cetateanului, nu pe dorinta de a multumi Bruxellesul sau de a obtine fraze frumoase in rapoartele de tara". Singura problema e ca fara demersurile Monicai Macovei, acuzata intre altii si de Relu Fenechiu, sponsorul politic al lui Tudor Chiuariu, ca "umbla cu para la Bruxelles", care au produs efecte directe asupra formularilor din Rapoartele de tara, e discutabil daca Romania ar mai fi prins integrarea in Uniunea Europeana in 2007.

Ambele aspecte, lamentarea cu "para la Bruxelles" si accentul pe microcoruptie, sunt parte a arsenalului de discurs public adoptat de PSD si nu fac decat sa devoaleze infratirea deplina a partidului d-lui Ion Iliescu cu liberalii condusi de Calin Popescu Tariceanu. Asta auzeam si cu 3-4 ani in urma de la Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei in cabinetul Nastase, dar aterizata intre timp in curtea lui Dan Voiculescu. Numai ca pe atunci liderii politici de la Bucuresti nu-si permiteau chiar sa dea pe fata cu tifla oficialilor din Comisia Europeana care nu incetau sa ceara, in mod enervant, ca autoritatile sa se mai ocupe si de rechini, nu doar de plevusca. Faptul ca noul minstru se reintoarce in timp ca retorica la acea perioada e dezarmant, dar deloc surprinzator. Prin plecarea Monicai Macovei ne reintoarcem, in chiotele de bucurie ale unei largi coalitii transpartinice, la "dulcea normalitate". Anomalia descrisa in trecut de jurnalistii bulgari, care faceau comparatie intre garnitura de inalti fosti si actuali demnitari romani, nevoiti sa faca fata dupa 2005 unor anchete judiciare, si ceea ce se intampla la Sofia, unde stacheta justitiei in materie de mare coruptie, se oprea cam la nivelul presedintelui Crucii Rosii, trebuia de urgenta rezolvata.

Intr-o emisiune de televiziune, Relu Fenechiu flutura triumfator CV-ul noului ministru de la Justitie. Un CV care e pana la urma in regula, desi pentru a te putea impune de pe o astfel de pozitie e nevoie si de altceva, de un plus de maturitate si autoritate asupra sistemului, pe care la varsta lui e greu sa o ai. Insa nu aici e problema principala. In actualul context, inlocuitorul in functie al d-nei Macovei trebuie in primul rand sa dispuna de o larga libertate de miscare in plan politic, altfel spus, sa nu faca parte din aparatul de partid si mai ales sa fie curajos. Sa aiba curajul de a tine spatele celor care conduc anchete sensibile in care sunt implicati "oameni grei". Sa aiba curajul de a refuza sa semneze hotarari de guvern transparent clientelare, ceea ce a facut in repetate randuri in trecut, deranjand multa lume, Monica Macovei. Acestea sunt testele reale de credibilitate. In lipsa acestora, puzderia de declaratii de bune intentii de care am avut parte in continuu de ani si ani de zile nu valoreaza nici doi bani.

Un prim astfel de test a si aparut. Si ce test?! Deschiderea anchetei penale impotriva lui Dan Voiculescu, intr-un caz despre care surse din Parchet spun ca este foarte solid si bine documentat, il pune pe Tudor Chiuariu intr-o postura mai mult decat incomoda. Un test concret, mai concludent decat o suta de declaratii de bune intentii. E greu de spus daca anuntul DNA a venit intamplator sau nu exact in ziua in care noul guvern Tariceanu, fara Monica Macovei la Justitie, era validat in triumf in parlament, cu un scor la vot nemaiintalnit niciodata in perioada postdecembrista. Cativa comentatori, printre care in mod dezamagitor s-a aflat si Cornel Nistorescu, s-au grabit sa-i sara indirect in aparare lui Dan Voiculescu, spunand ca e suspect momentul anuntului si ca astfel s-ar fi dorit influentarea votului din parlament. Ultima speculatie nu are nici un fel de acoperire. Ar fi o dovada de crasa naivitate sa-ti inchipui ca astfel s-ar putea influenta rezultatul unui vot cat se poate de previzibil, asigurat de o solida coalitie transpartinica cimentata in jurul unui program deschis de actiune politica, care, dincolo de inflorituri, avea doar doua puncte majore pe agenda: 1. suspendarea presedintelui; 2. eliminarea Monicai Macovei din fruntea Ministerului Justitiei.

Dar e drept ca momentul ales pentru anuntul DNA privind inceperea urmaririi penale impotriva lui Dan Voiculescu nu e probabil intamplator. Din cu totul alte ratiuni insa. Un factor important trebuie sa fi fost teama ca noua formula de putere va incerca sa ingroape ancheta, asa cum s-a intamplat adesea cu altele asemanatoare in trecut. DNA forteaza astfel un fel de echivalent al testului cu detectorul de minciuni. E aproape sigur ca, la cate servicii a facut de o buna bucata de vreme conducerii PNL si personal premierului Calin Popescu Tariceanu, Dan Voiculescu va solicita imperativ o "rezolvare" operativa a cazului. Tonul belicos al declaratiilor sale nu lasa nici o urma de indoiala. El joaca deschis la intimidare. "Traian Basescu, cat este el de presedinte, si Monica Macovei, cat e ea iubita la Bruxelles, cat si Daniel Morar nu au nici o sansa in ceea ce ma priveste. Ii somez sa-mi lase familia in pace! Va fi scandalul secolului daca va continua politia politica!"

Iata ca, daca noul Executiv spera probabil ca va putea sa arunce fumigene in perioada urmatoare vorbind in termeni generali despre continuarea hotarata a luptei impotriva coruptiei, pentru a estompa impactul public al eliminarii Monicai Macovei din fruntea Ministerului Justitiei, acesta se vede din start pus intr-o situatie putin zis neconfortabila. Presiunile neindoielnice la care va fi supus premierul din partea liderului conservator ar putea cere masuri extrem de costisitoare in plan politic. Cum ar fi accelerarea demersurilor pentru eliminarea lui Daniel Morar din fruntea DNA si de inlocuire a actualului procuror general al Romaniei. Pentru asta e nevoie de un ministru obedient la Justitie, si aici nu sunt de asteptat surprize, dar si de suspendarea presedintelui. Care se apropie cu pasi repezi. Daca vreti un semn privind directia in care se indreapta lucrurile, ar fi bine sa va uitati cu atentie la clipul TV difuzat pana la saturatie care, sub masca unei campanii de promovare a ziarului Ziua, nu e nimic altceva decat un atac subliminal, dar cat se poate de transparent la adresa lui Traian Basescu. "Domnule presedinte, astia stiu sa voteze! Ce le facem?" se spune acolo, pentru a inocula ideea ca actualul sef al statului ajutat de serviciile secrete este gata sa impuna dictatura in tarisoara. Noroc ca oameni de calibrul moral si politic al unora ca Dan Voiculescu, Nicolae Vacaroiu, Ion Iliescu, Serban Nicolae, Vadim Tudor, plus coechipierii lor din conducerea PNL sunt oricand pregatiti sa ne salveze de astfel de nenorociri care risca sa se abata asupra noastra.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22