De același autor
După o noapte electorală de infarct, Traian Băsescu l-a învins la fotografie pe Mircea Geoană. O premieră.
Este prima oară, dacă facem abstracţie de alegerile atipice din 1990, când un preşedinte în funcţie recâştigă un nou mandat.
Şi o reconfirmare a faptului că d-l Băsescu iese de regulă din tipare. În primii cinci ani, el a redefinit rolul preşedintelui. A introdus sintagma de preşedinte şi s-a comportat ca atare. Preşedintele jucător a introdus multă agitaţie pe scena politică românească, a generat antipatii, dar a şi mobilizat ca nimeni altul un suport emoţional în spaţiul public, aşa cum s-a întâmplat în 2007, la referendumul de suspendare. A jucat adesea la risc. A făcut şi destule erori tactice, permiţând coagularea adversarilor într-un vast front politico-mediatic, lucru pe care logica oricărei bătălii, politice sau de orice altă natură, cere să-l eviţi cu orice preţ. A mizat prea mult pe capacitatea sa de a mobiliza strada împotriva a ceea ce el a numit „sistemul ticăloşit“ pentru a realiza la sfârşitul mandatului că, după bine cunoscuta reţetă de propagandă de tip Goebbels, chiar şi minciunile cele mai sfruntate, repetate la nesfârşit, au ajuns să-i erodeze pas cu pas capitalul de credibilitate, iniţial atât de ridicat.
Când a intrat în campania electorală, părea relativ obosit şi aparent copleşit de imensa maşinărie politică, mediatică, logistică şi financiară cu care se confrunta. Pentru că, în realitate, am avut în bătălia în care duminică, 6 decembrie, s-a consumat runda finală, o înfruntare a taberelor pro şi anti-Băsescu. În care Mircea Geoană a jucat doar rolul cuiva care, din întâmplare, s-a nimerit să ajungă pe terenul de joc. Şi-a revenit însă miraculos, exact pe final. A rezistat psihic, chiar dacă pe moment s-a clătinat, episodului filmuleţului trucat cu aşa-zisul pumn dat unui copil, un atac pe care adversarii săi, în frunte cu Dinu Patriciu, l-au gândit a fi unul devastator. Iar în final a punctat, probabil decisiv, în confruntarea finală televizată cu Mircea Geoană, în care a părut incredibil de proaspăt, sigur pe el, cu o alură prezidenţială care, literalmente, l-a copleşit pe Mircea Geoană. Iar asta s-a întâmplat într-un moment în care chiar şi sprijinitorii săi apropiaţi aveau mari emoţii şi îngrijorări serioase. Între altele, pentru că aveau în minte prestaţia sa anterioară de la dezbaterea în trei de dinaintea turului I, în care nu a strălucit deloc. Tocmai această capacitate incredibilă de recuperare, puterea de a reveni în momente când pare prăbuşit la podea, fac din Traian Băsescu, cu bune şi rele, un personaj remarcabil, fără termen de comparaţie pe scena noastră politică.
Putem spune că, duminică, electoratul l-a premiat între altele şi pentru capacitatea sa incredibilă de a rezista unui adevărat tsunami, care, cu doar câteva zile în urmă, părea de neoprit. Asta spune multe şi despre societatea românească, la douăzeci de ani de la căderea regimului comunist. În primul rând, faptul că există totuşi o neaşteptat de mare capacitate de rezistenţă la manipulare. Se vede aici, în parte, şi amprenta lumii schimbate în care trăim. Fără Internet, SMS-uri, Twitter şi Facebook, montajul mediatic ostil orchestrat în principal de Realitatea TV şi Antena 3 ar fi fost probabil imposibil de contracarat. În paranteză fie spus, ultima televiziune, în dispreţul total al legii, l-a adus în studiou duminică seara, când alegerile erau în curs, pe Corneliu Vadim Tudor – umăr la umăr, incredibil, cu Cristian Pîrvulescu, care, în teorie, era reprezentantul unei organizaţii, Pro Democraţia, care ar fi trebui să se îngrijească exact de derularea corectă a procesului electoral.
Dar, dincolo de acest element esenţial, mai sunt încă două lucruri importante de consemnat. Primul: pentru o parte importantă din populaţie, resentimentele faţă de partidul fondat de Ion Iliescu, perceput drept continuator al fostelor structuri comuniste, sunt în continuare semnificative. Aşa că, în ciuda pansamentelor de imagine aplicate liderului PSD de conducerea liberală, care s-a dat realmente peste cap să-l „lipească“ de tot felul de figuri publice, care în teorie trebuia să compenseze această percepţie, pentru mulţi a vota PSD era un adevărat sacrilegiu. În al doilea rând, într-un final de infarct, votul diasporei s-a dovedit decisiv. Ceea ce e un lucru demn de salutat, din cel puţin două motive. Pentru că exprimă, în mod firesc, o realitate schimbată, în care milioane de români trăiesc şi muncesc în străinătate şi pentru că o parte dintre aceşti oameni se simt în continuare foarte legaţi de România.
În fine, Traian Băsescu a fost beneficiarul unei stări de spirit şi al unui tip de implicare emoţională care, în final, au făcut diferenţa. Am asistat, între altele, şi la triumful unui model de sprijin construit mai degrabă pe reţele informale ad hoc decât pe aranjamente „închise“, bazate pe structuri. În acest punct, am putea face o comparaţie cu ceea ce se întâmplă în industria software, unde se discută despre două mari modele de operare. Avem, pe de o parte, sistemele închise (un exemplu este platforma Windows, pusă pe piaţă de corporaţia Microsoft), în care structura programului este ţinută secretă, şi aşa-numitele programe de tip „open source“ (exemplul tipic e sistemul Linux, concurentul Windows), la care această structură este publică, fiind realizată prin contribuţia unei echipe de programatori din lumea întreagă, care lucrează pe gratis. Din multe privinţe, victoria la limită obţinută de Traian Băsescu poate fi văzută în ultimă instanţă şi ca un triumf al modelului reţelelor deschise, „open source“, construit prin contribuţia neremunerată a mii, poate zeci de mii de oameni care au scris pe forumuri, au trimis SMS-uri, şi-au mobilizat prietenii, pe finalul campaniei prezidenţiale, înclinând balanţa în favoarea actualului şef al statului. //
Comentarii 18
conditionalitati cu dizabilita - 12-15-2009
Continuam sa ne englezim à outrance. Daca insa chiritismele din vremile in care mai tot românul era un fin frantuzit erau exceptii luate copios in derâdere, pocirea de azi a limbii române ca regula cosmopilitismului e de bon ton. Tiens, a propos, mon cher, au mai ouat notabilli tarii un cuvânt de ti se strepezesc buzele si parca manânci creta pisata când il pronunti. E vorba de CONDITIONALITATI. L-am invatat aseeara. Cica indeplinim "conditionalitatile", zicea nu stiu care cap luminat al natiei noastre, pentru o noua transa de imprumut. Ma tata, ma (oh là là, mes amis !), dar cuvântul CONDITII ce-avea, bre ? Dar hai sa nu mai divaghez. Deci ne englezim si îi dam cu open source. Acum nu zic eu ca trebuia sa venim cu "sursa deschisa", sau cu izvorul deschis, dar daca tot facem un clin d oeil la (perfidul) Albion, cred ca mai nimerita ar fi fost o comparatie intre OPEN MINDED si NARROW MINDED. Sa fi triumfat re-prezidentul, alesul tarii, gratie vederilor lui largi in fata unei minti inguste ? Ne-ar fi facut placere. Dar chiar e asa ?
Răspunderizoaicad.arges - 12-13-2009
Al doilea mandat (daca va fi) constituie premiul pentru demagogia de inalta clasa a lui Basescu, cadoul arogantei si prostiei mogulilor, precum si rezultatul tradarii sau prostiei urmatorilor fruntasi ai aliantei PSD+PC: Bogdan Niculescu Duvaz, Valeriu Zgonea, Nicu Banicioiu, Mircea Rizoiu, Victor Bostinaru, Corina Cretu, Daniela Popa, Bogdan Ciuca, si Dan Voiculescu. Acetora se poate adaoga consilierii personali ai lui Geoana, Andrei Postelnicu si Cosmin Gusa. Toti acestia vor decide singuri ce i-a animat: tradarea sau prostia! Un singur lucru nu vor putea nega: ca inactiunea lor (din prostie sau tradare) a fost decisiva in esecul lui Mircea Geoana! Pentru conformitate, Dumitru Rizoaica.
Răspundealexandru - 12-12-2009
Hai sa fim o secunda seriosi si sa lasam la o parte si animozitatile, si afinitatile si pasiunile inflacarate, bref, sa coborâm oleaca din efervescenta (gaunoasei) politci si... sa fim obiectivi. Daca meciul Basescu-Geoana poate suferi vreo comparatie, este a alegerii intre ciuma si holera, sau vitavercea. Si, cu plecaciune autorului articolului, presedintele nu e o sintagma (un grup de cuvinte care constituie o unitate semantica), ci o functie. Vaga, la noi. Care nu s-a câstigat cu esemesul, tuitarul, sau mai stiu eu ce tehnologie moderna, ca si cum challengerul ramasese la tocul cu penita si la telefonul cu cuplaj. Pe urma, comparatia intre Linux si Windows e subtirica rau (dealtfel intru totul nepotrivita); daca ar fi sa se aplice la scara sociala, ar reprezenta (si reprezinta, dealtfel), meciul intre o INFIMA minoritate cu eticheta "antisistem", un zest rebela si MAREA majoritate pro-establishment. Establishment-ul românesc, deopotriva aplicat, sapunit, ingrijit si de o tabara, dar si de cealalta, este statornicia pilei, a afacerii cu statul, a minciunii si a furaciunii, deturnarea responsabilitatii obstesti în favoarea profitului personal, sforaitoarele si gaunoasele promisiuni politice care nu stiu ce inseamna ziua de mâine. Diaspora a adus triumful basescului ? Pardon, dar votul diasporei (mai bine spus, a românilor aflati in momentul alegerilor peste hotare, mult mai numerosi decât adevarata diaspora) nu e contat mai mult decât un judet unde presedintele in exercitiu a fost majoritar. Chestia cu diaspora duce la concluzii deformate, cum ar fi aceea ca românii de acasa fie ar fi prosti, fie incapabili. Fie ar avea o definitie a binelui (sau a mai putin raului diferita de cea a « stranierilor »). Basescu a facut greseli « tactice » ? Astea sunt singurele greseli pentru care il plângem si-l iertam ? Greselile tactice care se refera doar la strategia lui de re-prezident ? Bilantul ca presedinte nu ne intereseaza, sau e imaculat ? Alalalt pretendent e reincarnarea (sau perpetuarea) defunctului comunism ? Aiurea. Amândoi sunt emergente ale defunctului sistem. Laolalta. Iar mai mica vulnerabilitate a românilor la manipulare s-a vazut in scorul strâns. Si in marea abtinere de la vot. Si in lehamitea generala de a alege intre - cel putin asa se duelau interesatii si staff-urile lor - un prost si un bataus de copii, intre un betiv si un securist, un traficant cu arme si un vândut mafiei afaceriste. Linux vs Windows ? Ei, as : inec vs spânzuratoare.
RăspundeEmil - 12-11-2009
Termenul de "Open Source" se potriveste la perfectie, nu numai in acest context, lui Traian Basescu. Nu stiu daca la modul fericit sau (ne)fericit. Din cate stiu, acest concept are o larga aplicabilitate in domeniul serviciilor de informatii, presupunand identificarea, selectarea si dobandirea datelor din surse publice, procesarea lor si transformarea in produse utile. Cam ceeace a facut Marinaru, printre altele, pe la Anvers. Dina ceeasi familie, a sintagmelor nefericit alese, face parte si cea folosita acum 7-8 luni de Emil Boc, cand pedala pe necesitatea "masurilor active". Jargonul meseriei, bata-l vina...
RăspundeDogaru - 12-10-2009
I se recomanda acum lui Basescu sa fie mai conciliant cu adversarii. In principiu, un sfat bun. In particular-depinde de adversar. Va mai amintiti de Ciumara, unul di fostii sefi ai fostului PNTCD? Prin 1998 l-am vazut la TV intr-un dialog cu Basescu. A fost facut praf! Vreau sa spun ca poti fi conciliant cu un on aflat pe o pozitie potrivita capacitatior sale. Dar nu cu un impostor. Asa ca e bine ca Basescu sa-i loveasca in plin pe impostori. Se pricepe sa o faca bine.
RăspundeCamelian Propinatiu, scriitor - 12-10-2009
Modelul retelelor deschise, „open source“, construit prin contributia neremunerată a mii, poate zeci de mii de oameni care au scris pe forumuri, au trimis SMS-uri, si-au mobilizat prietenii, model Linux contra Windows propus de dl Lazescu pentru explicarea biruintei basesciene asupra mogulilor, ar putea fi aplicat si Revolutiei Romane de la 1989! Precum mecanica celesta a lui Laplace nu avea nevoie de axioma interventiei divine, asa si acest model explicativ al retelelor deschise spulbera gogorita cu cei 35 000 de agenti sovietici, plimbati cu Lazile de istoriografia criptoceausista, de la Iasi la Timisoara.
Răspundeviorica iovan - 12-09-2009
Adrian @Viorica iovan. Parditul Democrat din State are in componenta sa foarte mult liberali(social-democrati pe limbajul nostru). Ar fi poate un titlu mai potrivit pentru partidul lor............@adrian.....1. nu ai simtul umorului...2. citeste vietile lui Theodor Roosevelt si ale nepotului sau Franklin Roosevelt ...si vezi ce inseamna la americani doctrina democratica si ai sa gusti din plin mesajul meu
RăspundeLiviu din Timisoara - 12-09-2009
Sumtem cumva tara latratorului de Vadim Tudor?! Daca Da, nu aplicam legea electorala !Daca Nu, antena 3 sa raspunda pentru ce a facut in seara scrutinului. Cristian Parvulescu, ai avut nevoie de multa "subtilitate" sa fii la acea emisiune ? Lacheule!
RăspundeLiviu din Timisoara - 12-09-2009
Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor, va chem sa facem presiuni in aplicarea legii electorale in cel mai flagrant caz de incalcare a ei. Fara acest pas se poate vorbi de justitie? TOTI AM VAZUT ! Nu are nici o importanta cine a iesit castigator!Nu are nici o importanta cui a folosit! NE FACEM DE RASUL EUROPEI! Numai noi si Afganistanul!
RăspundeIonescu Ion - 12-09-2009
Apel catre cei de dreapata, alesi acum de popor!/ Dragi sustinatori ai lui Crin Antonescu, dragi sustinatori ai lui Traian Basescu, dragi sustinatori ai lui Kelemen Hunor, va rog sa nu va mai certati intre dumneavoastra. Romania este in UE. In parlamentul european, PNL, UDMR si PD-L fac parte din majoritatea de dreapta, colaboreaza in armonie. Uniti-va si aici, in casa voastra comuna, Romania. Dati-va mana ! Conduceti impreuna tara, indemnati-i pe simpatizantii partidelor dumneavoastra sa se solidarizeze pentru construirea, in favoarea lor, a unei societati moderne, civilizate, pentru ei si pentru copiii lor. Indemnati-va copiii sa se inteleaga intre ei, sa se respecte reciproc, sa admita si sa respecte diferentele culturale. Aceste diferente culturale dau farmec Romaniei. Asa cum culorile diferite ale curcubeului coexista si se unesc formand culoarea "alba", tot asa sa se uneasca si toate culturile etniilor din Romania. Sa fim uniti in diversitate. Ca americanii, pe care ni-i servim unii, altora ca exemplu, dar nu facem ca ei. Daca cei din fruntea celor trei partide de dreapta nu se aliaza acum, umar-la-umar, cinstit, fara cea mai mica rezerva, sa guverneze impreuna Romania (sa o administreze, sa o gospodareasca), inseamna ca aceste partide sunt conduse (vremelnic) de niste iresponsabili cu capete patrate, de niste demagogi care nu isi urmaresc decat interesul personal, folosindu-si partidele numai ca vehicul pentru a pune mana pe putere, intr-un duel stupid, continuu, distrugator al destinelor celor in (pe) al caror cap s-au cocotat. Romania este mare, bogata si frumoasa. Este mult loc pentru fiecare cetatean al ei sa munceasca cinstit, sa prospere pe toate planurile, sa se civilizeze, in armonie cu toti concetatenii.
RăspundeAdrian - 12-09-2009
@Viorica iovan. Parditul Democrat din State are in componenta sa foarte mult liberali(social-democrati pe limbajul nostru). Ar fi poate un titlu mai potrivit pentru partidul lor.
Răspundenonalegator - 12-08-2009
Traian Bãsescu poate fi vãzutã în ultimã instanþã ºi ca un triumf al modelului reþelelor deschise, „open source“, construit prin contribuþia neremuneratã a mii, poate zeci de mii de oameni care au scris pe forumuri, au trimis SMS-uri, ºi-au mobilizat prietenii, pe finalul campaniei prezidenþiale, înclinând balanþa în favoarea actualului ºef al statului. // ...........................imi pare rau dar eu nu cred asta...Basescu a furat voturi de a stins!...si asta pentru a contrabalansa hotia PSD_ istilor
Răspundeomi - 12-08-2009
SUNT DE ACORD CU Nr.,4 - Liviu de la Timisoara, astept acelasi lucru.
Răspundeviorica iovan - 12-08-2009
. PD-L in americana se traduce: partidul democrat - republican . si fiti siguri ca intr-o tara cu o autentica traditie democratica un asemene partid nu s-ar fi nascut nicioata pentru ca din start ar fi fost partidul vulpe al Americii
RăspundeComan Horatiu - Medias - 12-08-2009
"Realitatea e ruina unui basm" - Lucian Blaga, d-le Geoana ! Am votat Basescu, pentru consolidarea unei noi politici ; politica fara Agenda Ascunsa in treburile publice, d-lor Geoana, Iliescu, Vantu, Nastase, Patriciu, Hrebenciuc, Guse, Putin, Voiculescu, Medvedev, Orban, Antonescu, Remes ! Intelesu-m-ati !?
RăspundeComan Horatiu - Medias - 12-08-2009
"Viata este ceea ce se intampla in timp ce esti ocupat sa faci planuri" - John Lennon ( BEATLES ) Dedicata nefericitului cuplu marital Geoana - Antonescu ! ... ( si tuturor nasilor, cuscrilor, finilor, cumnatilor si cumnatelor, shogorilor, matusilor si crinolatrilor ce si-au chemat nuntasii la "ospatz") Am zis Howgh !
RăspundeAdrian Cinta - 12-08-2009
Corect ! Dar trebuie facut ceva de pe acum si in privinta sistemelor inchise. Nu este permisa manipularea in continuare , caci atunci ne-am bate joc de incredibila sansa care ne-a fost oferita In ce priveste marsavia, vezi: http://www.hotnews.ro/stiri-media_in_campanie-6608979-realitatea-lui-emil-hurezeanuco.htm
RăspundeLiviu din Timisoara - 12-08-2009
Este inacceptabil ca legea sa nu se aplice! Vreau sa stiu care sunt consecintele incalcarii legii electorale de catre antena3. Nu vrem opinia unuia sau a altuia, ci vrem aplicarea legii in litera ei. Punct.
Răspunde