De același autor
Cu toate ca multa lume considera ca Traian Basescu s-a pripit atunci cand a cerut repetarea alegerilor, aproape nimeni nu ia in serios declaratiile trandafirii ale BEC, care nu a acceptat nici macar de forma una-doua contestatii, pentru a salva aparentele, ignorand astfel cu o aroganta suficienta existenta unor nereguli electorale majore vazute de toata lumea. Comportamentul profesional, etic si moral al unui organism a carui credibilitate ar trebui sa fie deasupra oricarui dubiu, tocmai pentru a asigura acel climat de integritate institutionala necesar pentru buna functionare a oricarei democratii functionale exprima nefericit de plastic drama unei tari impachetate atragator la export, dar roasa profund in interior de o cangrena degenerativa galopanta. Desi "suntem la un pas de Uniunea Europeana", daca ar fi sa citam de pe un panou stradal albastru, din care ne zambeste sigur de sine Adrian Nastase.
La randul sau, Agentia de Monitorizare a Presei vorbeste de o frauda electorala informationala facuta de principalele canale de televiziune, in frunte cu TVR. Din declaratia echipei de observatori OSCE a disparut tocmai partea care ridica semne de intrebare in privinta neutilizarii cartilor de alegator si temerilor privind votul multiplu. Asemanator, TVR a decupat strategic o buna parte din declaratiile privind fraudarea alegerilor facute de Traian Basescu in seara zilei de 30 noiembrie, pentru a face loc unei stiri despre norocul cetateanului roman Ogica la tragerea Loto. A urmat, cam pe toate televiziunile importante, un atac concertat impotriva lui Basescu, astfel incat telespectatorii sa fie ajutati sa retina esentialul, adica sa ignore neregulile electorale si sa se concentreze pe declaratiile "iresponsabile" ale liderului democrat. Pe 2 decembrie, cotidianul Libertatea definitiva linsajul mediatic al lui Traian Basescu. Un montaj editorial ce ocupa in intregime prima pagina, facut dupa toate regulile de baza ale dezinformarii, il acuza pe candidatul Aliantei PNL-PD ca, prin afirmatiile sale legate de fraudarea alegerilor, ar fi provocat prabusirea economiei nationale si destabilizarea tarii, "spre satisfactia kaghebistilor care doresc ucrainizarea Romaniei".
Dar lucrurile nu se opresc aici. Alegatorul mai trebuie protejat si de posibile stiri neplacute venite din exterior. Daca cineva ar fi urmarit, de exemplu, stirile TVR de saptamana trecuta, in particular corespondentele Soniei Rusu de la Bruxelles, nu avea nici un motiv sa banuiasca ca Romania are probleme majore cu inchiderea dosarelor de negociere privind justitia si, mai ales, concurenta. Curios, relatarile de la fata locului ale Anei Maria Bota, de la BBC, prezentau lucrurile cu totul altfel. Si atunci, cum sa nu te intrebi, la fel ca Andrei Plesu, ce fel de tara e asta, in care, in preajma finalizarii negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, televiziunea publica mistifica grosolan chiar stirile venite de la Bruxelles pe aceasta tema, pentru a nu-l deranja pe candidatul PSD in turul doi al prezidentialelor. De fapt, nu e nici o surpriza. De patru ani de zile cam asa arata realitatea virtuala proiectata de principalele televiziuni, intre care evident si cea publica, care au ignorat cu seninatate si cu o obstinatie demna de o cauza mai buna toate temele majore de dezbatere ale perioadei, de la problemele de coruptie la amestecul politic in justitie, de la libertatea presei pana la dificultatile legate de procesul de integrare in Uniunea Europeana.
Traim cu totii intr-un climat de mistificare pe scara larga. Imaginea Romaniei la televizor e mistificata, declaratiile hotarate ale guvernului in sprijinul statului de drept se dovedesc tot o mistificare, iar falsificarea fluturasilor Coalitiei pentru un Parlament Curat de catre PSD nu e nimic altceva decat o inselaciune grosolana. Acum si alegerile stau sub semnul suspiciunilor de frauda.
O victorie a lui Adrian Nastase, duminica viitoare, ar marca in aceste conditii un adevarat triumf al mistificarii. Spre linistea "aparatului de partid" si a clientelei politice a partidului de guvernamant, care se tot intreba ingrijorata, din vara, cine va castiga alegerile. Va fi, insa, o victorie costisitoare pentru toti ceilalti. In primul rand, pentru ca fraudele, deloc neglijabile in conditiile unei curse electorale atat de stranse, vor afecta serios legitimitatea viitoarei guvernari. Apoi, geografia votului pro-PSD va adanci semnificativ tensiunile din societatea romaneasca, adancind falia dintre partea de vest a tarii si regiunile din est si din sud, falia intre urban si rural. Institutiile statului, care devenisera ceva mai tematoare dupa alegerile locale, vor reveni la normal, adica la obisnuitul comportament obedient fata de putere. Ceea ce va duce pana la urma la un plus de coruptie si de clientelism politic. In fine, chiar daca neregulile electorale nu vor compromite integrarea in Uniunea Europeana, prestigiul si autoritatea guvernului de la Bucuresti in exterior vor avea de suferit semnificativ. Probabila continuitate la guvernare va incepe prost, in ciuda strangerilor de mana satisfacute de la sediul PSD, fiind marcata din start de un ingrijorator deficit de legitimitate interna si externa. Capacitatea de mistificare are totusi limitele ei.