De același autor
Ultimele miscari din partidul de guvernamant amintesc ca atitudine si tip de reactie interna de cele intamplate cu prilejul scrutinului de la referendumul pentru adoptarea noii Constitutii, din toamna trecuta. Atunci, fraiele campaniei au trecut in ultimul moment de la Vasile Dancu, un sociolog de extractie academica, la Octav Cozmanca si echipa de activisti din partid. Prin mobilizari de tip stahanovist, prin organizarea tombolelor cu castiguri consistente chiar si in sectiile de votare, ca si prin utilizarea "creativa" a urnelor mobile, care au ajuns atunci sa adune voturi la concurenta ca numar cu cele fixe, partidul de guvernamant a salvat in ceasul al doisprezecelea o situatie care risca sa devina extrem de stanjenitoare.
Ceva oarecum asemanator pare sa se intample si acum. Echipa de strategie politica si electorala alcatuita de Adrian Nastase, care ii include, intre altii, pe Alin Teodorescu, pe Bogdan Teodorescu, o echipa de experti americani plus Dan Nica, unul dintre oamenii de incredere ai premierului, considerat un fel de prototip public pentru imaginea "noului PSD", nu e in stare probabil sa dea prea multe garantii privind rezultatele de la alegerile prezidentiale si parlamentare, asa ca apele au inceput sa se agite in mod serios la varful formatiunii conduse de Adrian Nastase. Prilej pentru greii partidului, dati temporar la o parte in vara, in cursul operatiunii de "revopsire a fatadei", atunci cand a si fost inventat peste noapte un asa-numit Birou Coordonator si a fost orchestrata in acelasi scop campania de alegeri preliminare, de a reveni in forta. Asa au ajuns din nou Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu si Dan Matei Agathon la carma campaniei electorale a partidului. Cel putin un semiesec al premierului. Pe de alta parte, o posibila infrangere in fata lui Traian Basescu l-ar zdruncina atat de grav pe Adrian Nastase, din punct de vedere politic, incat e si el probabil dispus sa mearga pe orice varianta care are perspective de victorie mai bune.
La prima impresie, lucrurile nu stau chiar asa prost pentru partidul de guvernamant. Ultimele sondaje de opinie inca dau un avans de cateva puncte PSD in fata Aliantei PNL-PD. Numai ca, dupa patania de la locale, astfel de asigurari nu mai linistesc pe nimeni. Nu numai pentru ca nu prea poti pune mare baza pe rezultatele sondajelor de opinie, dar si pentru ca e tot mai evident in societatea romaneasca un curent de opinie favorabil unei schimbari politice, deci defavorabil PSD. Mai ales intrarea lui Traian Basescu in cursa prezidentiala pare sa fi energizat electoratul opozitiei. Cozile masive formate instantaneu in marile orase, prin care au fost recoltate 1,5 milioane de semnaturi in favoarea presedintelui PD in doar cateva zile, au fost expresia autentica a dimensiunii mobilizarii anti-PSD. Iar partidul de guvernamant nu mai are prea multi asi in maneca. De promis s-a promis cam tot ceea ce se putea promite. Nici Raportul de tara al Comisiei Europene relativ favorabil nu mai poate fi valorizat suplimentar. Dupa cum e indoielnic ca maldarele de dosare facute candidatilor opozitiei vor avea prea mare efect acum, cand campania parlamentara e oricum obturata de duelul Basescu-Nastase de la prezidentiale. Sigur, se mizeaza probabil pe aranjamente de culise, prin care Vadim Tudor si Gigi Becali sa-l atace pe liderul PD intr-un registru care nu poate fi utilizat direct de primul ministru. Dar e indoielnic ca masurile populiste anuntate in ultimul ceas sau ca previzibilele atacuri virulente la adresa lui Traian Basescu vor avea un impact electoral considerabil.
In aceste conditii, se spera ca buldozerele de tip Mitrea vor forta, prin tot felul de mijloace, chiar si prin cele mai putin ortodoxe, obtinerea unui rezultat final favorabil la sfarsitul lui noiembrie. Principala lor sarcina va fi aceea de a mobiliza structurile PSD la nivel national, care, se spera, vor fi in stare la randul lor sa mobilizeze electoratul traditional al partidului. Un obiectiv deloc simplu in actualele conditii, chiar si pentru activisti duri si experimentati de genul celor mentionati. Oamenii parasutati de la centru in baza unor aranjamente intre Ion Iliescu si Adrian Nastase, impreuna cu impunerile pe liste asumate prin protocolul cu PUR-ul lui Dan Voiculescu, au trimis in derizoriu clasamentele la care se ajunsese la alegerile preliminare locale. Daca mai adaugam si presiunea orgoliilor personale care au determinat plasarea pe primele pozitii din liste a unor oameni cu impact electoral minim, daca nu chiar negativ, avem o harta deloc apetisanta a situatiei interne din PSD, marcata de o demobilizare accentuata. Or, demobilizarea activului din tara este lucrul de care partidul de guvernamant avea cel mai putin nevoie in contextul actual, in care intrarea lui Traian Basescu in cursa prezidentiala are exact efectul contrar de partea cealalta a baricadei.