De același autor
Sloganul-vedetă al protestelor, „PSD, ciuma roşie“, face cu siguranţă un arc peste timp: de la PSD înapoi la epoca FSN. De ce? Pentru că mentalitatea şi practicile celui mai mare partid din România au rămas aceleaşi, impunând manifestanţilor să ceară respectarea unui acelaşi principiu moral în politică: cel al curăţeniei. Dacă în anii ’90 oamenii doreau aplicarea Punctului 8 de la Timişoara, adică lustraţie, astăzi ei cer PSD politicieni şi guvernanţi integri şi pedepsirea celor corupţi. E perspectiva protestatarilor. De partea cealaltă, în comuna Schitu Duca din judeţul Iaşi, de exemplu, vreo 20 de membri PSD au luat sloganul ad litteram şi au strigat în replică „PSD nu e ciuma roşie“. Alţi pesedişti au ieşit în stradă împotriva preşedintelui Iohannis, iar vreo două-trei nume mai grele din PSD, în frunte cu primarul din Iași, Chirica, au cerut retragerea OUG 13 şi au criticat guvernul. Este suficient pentru a mişca ceva în partidul care astăzi stă încremenit în deciziile liderului său Liviu Dragnea?
Faptul că PSD trebuie să sufere o reformă profundă a devenit un clişeu şi un deziderat utopic. Cei 27 de ani de existenţă a partidului, sub diferitele sale denumiri, arată că, în ciuda schimbărilor de leadership, partidul nu a renunţat la conducerea supercentralizată şi recurge în continuare la mijloace prea puţin democratice pentru a-şi atinge scopurile. Dacă pentru FSN miza era salvgardarea „valorilor“ comuniste şi a unor reprezentanţi ai sistemului comunist, astăzi lupta se dă pentru apărarea libertăţii unor infractori şi a averilor ilicite dobândite de aceştia. Tehnica a rămas aceeaşi: minciuna, manipularea, jignirea adversarului, intimidarea, exacerbarea naţionalismelor şi atacurile la adresa Occidentului sau a capitalului străin. Diferenţa o face astăzi reacţia extraordinară a societăţii, maturizată între timp şi scăpată de reflexele comuniste, şi a câtorva instituţii ale statului. Înăuntrul PSD însă, directivele venite de la „Numărul Unu“ nu par a putea fi puse la îndoială.
PSD a câştigat fluierând alegerile, dar a reuşit performanţa extraordinară ca, la nici o lună de la instalarea guvernului, în timp ce împărţea daruri de la buget pentru diferite categorii sociale, să producă cea mai teribilă revoltă de după 1989. Anularea controversatei OUG 13 (care, de altfel, ar putea renaşte sub formă de lege) şi demisia tardivă şi forţată a unui ministru nu pot spăla onoarea compromisă a Guvernului Grindeanu şi a PSD, spun oamenii. Strada cere demisia întregului guvern şi asumarea greşelii. PSD mizează probabil pe resemnare şi uitare, alegerile fiind - teoretic – încă departe. Pe de altă parte, a da curs solicitării înseamnă pentru PSD a analiza modul în care au fost desemnaţi miniştrii, impunerea unor criterii pentru nominalizări, eventuala tragere la răspundere a lui Dragnea. Adică echivalentul unui început de reformă în partid, cu toate riscurile care decurg de aici, inclusiv cel al pierderii guvernării.
Aşa că partidul se pregăteşte să facă exact contrariul revendicărilor din piaţă: îl pune în discuţie pe primarul Iaşiului, Mihai Chirica, vicepreşedinte al PSD, singura voce din interior care l-a criticat public pe Liviu Dragnea pentru scăderea în sondaje a partidului după aprobarea OUG 13. Au curs în ultimele zile „adeziunile“ filialelor judeţene pentru susţinerea lui Dragnea şi Grindeanu, la pachet cu cereri de excludere a lui Chirica, devenit duşman al poporului pesedist. Cei mai vrednici sunt chiar colegii de filială ai d-lui Chirica: 56 din cei 63 de primari din Iaşi solicită retragerea acestuia din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene. Chirica îşi arogă meritul de a fi deschis un val de democraţie în PSD, deşi mai nimeni nu îl urmează.
Cât de onest este Mihai Chirica şi în ce scop a pornit un război cu Dragnea nu este clar. Ştim doar că nu este la prima „abatere“: s-a pronunţat şi împotriva nominalizării lui Sevil Shhaideh. Toate indiciile îl arată pe primarul Iaşiului drept un tip pragmatic. Să fi riscat Chirica de unul singur sau să existe totuşi alţi pesedişti dispuşi la disidenţă şi schimbare în PSD? Intervenţiile europarlamentarilor Sorin Moisă şi Cătălin Ivan sunt insuficiente pentru a crea o masă critică. Cu o cu totul altă greutate apasă „indignarea“ de ultim moment a lui Vasile Dâncu. Într-o primă luare de poziţie de la începutul protestelor şi în termeni mai mult filozofici, fostul vicepremier atacă PSD şi guvernul pentru a se fi transformat într-o „majoritate obtuză“. În numele reformei interne din partid, aşa cum a susţinut de fiecare dată când a pus umărul la execuţia lui Iliescu, Năstase, Geoană şi Ponta, l -ar putea desfide pe, până mai ieri, apropiatul său Dragnea. Pe termen scurt însă, poziţia lui nu e în pericol. Partidul rămâne un monolit în jurul lui din dorinţa de a nu pierde puterea.
Pe termen mediu şi lung, PSD va trebui să se transforme fundamental şi să înţeleagă că scopul guvernării nu este de a pune în aplicare, indiferent de mijloace şi costuri, măsuri care satisfac în primul rând, uneori chiar exclusiv, clientela de partid.
În ultimii 27 de ani, reforma din PSD s-a învârtit într-un cerc vicios, nimeni din interior nu a putut să-l schimbe. S-ar putea schimba sub presiunea străzii? Puţin probabil.