De același autor
Parcă nicio altă zonă a vieţii noastre nu şi-a arătat urâciunea şi stricăciunea aşa cum a făcut-o, în ultimul an, sistemul medical. A ieşit la iveală tot puroiul, vorba premierului, care, optimist, anticipează că rana e vindecabilă. Controalele începute de minister şi reforma legislativă iniţiată de Vlad Voiculescu în domeniul managementului din spitale ar putea contribui şi ele la închiderea rănii.
De la tinerii cu arsuri de la Colectiv şi morţi din cauza infecţiilor din spitale, cazurile de malpraxis, de corupţie, de nepăsare şi indiferenţă faţă de pacient au curs unul după altul. Asistăm acum, şocaţi, la dezvăluirile din presă (vezi tolo.ro) privind afacerile sordide ale managerului de la Spitalul Malaxa, Florin Secureanu. Un exemplu extrem, dar relevant. Acest personaj grotesc (simpla apariţie publică ar fi trebuit să ridice semne de întrebare la adresa sa) sifona banii spitalului pe bijuterii şi vacanţe cu „Vrăbi“ (sic!), ca să-şi construiască case sau ca să plătească înmormântările unor angajaţi ai primăriei. Instituţie care are în subordine spitalul şi care prin şefii săi, Sorin Oprescu şi Gabriela Firea (într-o măsură mai mică), i-a şi suplimentat bugetul destul de generos pentru spital. Secureanu nu inventase cine ştie ce inginerii financiare pentru a fura: scotea bani din casierie cu facturi fictive. Nu poţi să nu te minunezi cum şi de ce angajaţii spitalului l-au suportat atâta timp şi niciun control de la primărie nu l-a demascat. Multiplele legături în lumea politică nu i-au mai fost de ajutor în scandalul izbucnit, ghinion, în plină campanie electorală, primarul Capitalei a trebuit să îl demită rapid pe Secureanu. Al cărui nume – să nu omitem acest amănunt delicios - fusese inscripţionat de către fosta şefă a PSD Austria, pentru merite deosebite, pe soclul statuii lui Eminescu de la Viena. Inscripția a fost rasă rapid cu șpaclul după scandal.
Alţi foşti manageri au primit condamnări pentru corupţie, unora tocmai li s-au deschis dosare penale. Ministrul bănuieşte nereguli în ceea ce priveşte transplanturile, sesizate de altfel şi de controale mai vechi. Până la clarificarea situaţiei, s-a ales cu o plângere penală. De altfel, Vlad Voiculescu, venit din afara sistemului medical şi a mafiei care îl patronează, a devenit ţinta predilectă a atacurilor, de la şefi de spitale, rectori, lideri de asociaţii profesionale. Ministrul nu candidează în alegeri, dar pare să fi deranjat interese şi afaceri de milioane din sănătate.
Sunt subiectele curente care ţin agenda. M-aş fi aşteptat, în schimb, dat fiind noianul de probleme dificile şi sensibilitatea pe care opinia publică a căpătat-o referitor la acestea, ca şi temele legate de o viziune de viitor asupra sistemului medical să fie auzite în campanie. Nici gând de aşa ceva. Când vine vorba de sănătate, toată lumea dă vina pe salariile mici ale medicilor.
Bolile cronice ale sănătăţii noastre sunt însă mai multe: subfinanţarea, căpuşarea sistemului de către firme de medicamente sau aparatură, cu concursul larg al managerilor, lipsa resursei umane. Şi, totuşi, banii alocaţi sănătăţii au fost din ce în ce mai mulţi în ultimii ani. Spre exemplu, în 2016, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost de 4% din PIB, un nivel comparabil cu al Poloniei, şi cam cu 1,5-2% mai mic decât media din ţările UE. Şi bugetul CNAS, marele „investitor“ de facto din sănătate, a crescut de la 16 miliarde în 2008 la 26 în 2016. Unde sunt banii în aceste condiţii? Statisticile din anii trecuţi arată că jumătate din bani se duc în spitale.
Pe acest fond a survenit recenta ordonanţă de urgenţă a guvernului privind introducerea unor noi reguli în selecţia şi activitatea conducătorilor de spitale. Am putea asista, astfel, la o „eliberare“ a spitalelor de sub „feudalii“ care le conduc şi dictează totul. Acum, mulţi manageri sunt şi chirurgi, şi profesori universitari, conducători de doctorate, rectori, lucrează şi în clinici private. Nu puţini sunt băgaţi în politică (ceea ce a permis înfeudarea lor şi mai adâncă) şi în strânsă legătură cu firme din domeniul farmaceutic sau de aparatură medicală.
Ordonanţa vine să profesionalizeze managementul şi să îl transparentizeze prin organizarea de concursuri, care vor fi mai aplicate şi mai puţin restrictive, dând şanse de promovare şi profesioniştilor mai tineri. Se încearcă separarea răspunderilor manageriale de cele medicale (deşi, aşa cum e formulată, prevederea cu programul de manager între 8 şi 16 e hilară, greu de aplicat şi poate chiar pernicioasă), limitarea conflictelor de interese şi tăierea legăturii ombilicale dintre directorii de spitale şi conducătorii din universităţile de profil.
Dacă va ajunge să se aplice (ea nu afectează mandatele de manager în derulare, multe sunt însă pe final), depinde în mare măsură de viziunea şi interesele viitorului parlament, care trebuie să aprobe ordonanţa. Va fi însă o lovitură care va zgudui sistemul controlat de câţiva oameni. De aici şi riposta şi atacurile la adresa ministrului, venite de la unii care își văd puse în pericol poziţiile, afacerile şi influenţa.
Este o latură absolut necesară a reformei din sănătate. Pe termen mediu şi lung, este nevoie de o schimbare sistemică, un nou mod de finanţare a sănătăţii. Guvernul Cioloş a adus deja în discuţie parteneriatul public-privat pentru construcţia de spitale. O temă care sperie, dar care va trebui dezbătută la un moment dat este oportunitatea privatizării în sănătate. Fără prejudecăţi şi fără a ţine cont că, acum cinci ani, o lege în acest sens a contribuit la căderea Guvernului Boc.