Şansele şi capcanele frontului anti-PSD

Andreea Pora 06.05.2014

De același autor

PSD și Ponta pot fi înfrânți doar dacă pe dreapta apare Liderul – imposibil -, fie dacă frontul anti-PSD își lărgește bazinul electoral, ieșind din capacana în care vrea să-l arunce mașinăria PSD, cea a băsismului.

Metamorfoza campaniei pentru euro­par­la­mentare într-o nebunie pentru pre­zi­den­țiale era mai mult decât previzibilă, toate evoluțiile de pe scena politică din ultimele luni anunțau asta. Nu doar pentru că scorurile ob­ți­nu­te la europarlamentare vor genera repoziționări ale par­tidelor și noi alianțe, aici jo­cul este deschis, cât mai ales pentru a plasa pe scenă și a maximiza șansele can­didaților prezidențiali. Ve­dem cum campania PSD, debutată în forță în fie­fu­rile baronilor penali, este, de fapt, una pentru lansarea oficială a can­didaturii lui Ponta, anunțată pe tot par­cursul turneului, bazată pe construcția unei platforme anti-Băsescu, la care este in­vitat să adere oricine.

Mesajul este inevitabil centrat pe zona jus­tiției, pentru că PSD, ca și dreapta și Bă­sescu însuși, a clamat mereu, evident din perspective diferite, că marea realizare a „regimului Băsescu“ este justiția / an­ti­corupția. Ultimele evoluții, în special cru­ciada împotriva baronilor, dau dreptate tuturor taberelor, așa încât nu e de mirare că PSD prin sloganul „să terminăm cu justiția lui Băsescu“ caută să mobilizeze energiile și entuziasmele poporului pe­se­dist în jurul corupției, așa cum dreapta, în 2004 și 2009, a mobilizat în jurul an­ti­corupției. Însăși prezența lui Ponta în noua postură de prezidențiabil alături de penali din categoria Mazăre are acest tâlc, pe de o parte, vrea să spulbere îndoielile ba­ronilor că au fost lăsați din brațe pradă DNA și, pe de alta, oferă breslei corupților garanția că toate se vor termina curând, ziua marii eliberări nefiind departe, iar ho­ția nestresată va intra în matca ei fi­rească din vremurile de glorie apusă ale lui Năstase. Al doilea rând de mesaje con­ține disculparea furtului – „îmi pare rău că Solomon e la închisoare“ – și pro­mi­siunea răzbunării – „Băsescu va intra la pușcărie“ –, dar și unul de respirație mai largă: hoția nu-i cine știe ce scofală, din moment ce șefii ei sunt la mare cinste. Astfel, candidatura lui Pon­ta se construiește pe același front antibăsist, nici nu era prea complicat, ce conține, în esența lui, de data aceas­ta, spre deosebire de ale­ge­ri­le anterioare, proiectul an­tijustiție. De aici încolo se poate dezvolta nestingherit, antibăsismul permițând o paletă largă de teme, în funcție de public, dar pilonul cen­tral rămâne antijustiția.

Al doilea partid care dă semne certe că își transformă campania pentru euro­par­la­men­tare într-una de lansare a can­di­da­tului la prezidențiale este PMP. Pro­mo­varea agresivă și exclusivă a Elenei Udrea - saltul „curajos“ în absolut cu parașuta spărgând pur și simplu tiparele ex­cen­tri­cităților dâmbovițene - în detrimentul can­didaților la europarlamentare, care par bichonii scoși la plimbare pentru a com­pleta decorul ședinței foto cu diva, cons­ti­tuie un argument în sensul acesta. PMP se profilează a fi doar un pretext pentru po­tențarea Elenei Udrea în cursa prezi­den­țialelor din interiorul dreptei. E o luptă ca­re se anunță dură și în care notorietatea și „potențialul de creștere“ de care vorbea președintele vor cântări decisiv. Scorul eu­roparlamentarelor, undeva între 9 și 11% pentru PMP, potrivit sondajelor, va juca în favoarea ei, în timp ce pe Ungureanu ar putea să-l treacă pe linie moartă, ceea ce Udrea s-a grăbit să anunțe, iar pe Predoiu să-l transforme într-un noncandidat la pre­zidențiale. Acesta pare a fi proiectul (per­sonal, nu-i dau credit, pentru că nu-i văd miza rațională pe termen lung). Ar fi însă unul dezastruos. Chiar și lăsând la o parte considerente de altă natură, ră­mâ­nând doar în zona cifrelor, vedem că fa­bu­loasa notorietate – de 98% - a Elenei Udrea este majoritar negativă, 62,2%, și 28,6% pozitivă, doar Antonescu dintre toți po­tențialii candidați de dreapta reușind s-o depășească: percepție negativă 67,9% și pozitivă 21,9% (sondaj IPSOS Strategic Mar­keting, aprilie 2014). Vom vedea după 25 mai cum vor evolua ostilitățile în aceas­tă zonă, dar dezvoltarea lor nu arată deloc bine.

Mult mai important este însă că, în timp ce PSD și Ponta au reușit să consolideze fron­tul anti-Băsescu, toate sondajele arată că acesta sare de 40%, frontul anti-PSD, de care ipocrit și doar în interes personal vorbea Antonescu, este departe de a se coa­gula. În lipsa unui candidat la pre­zi­dențiale cu anvergură de lider, acest front ar putea avea ca liant doar pericolul re­prezentat de Ponta, ca persoană, în pos­tura de președinte, plus cel al concentrării întregii puteri în mâna unui partid-stat, PSD. Modelul din Slovacia. Este suficient? Nu cred, deși istoria demonstrează că elec­toratul de dreapta se poate mobiliza pen­tru un vot negativ. Problema e că anti­pe­sedismul va fi echivalat cu probăsismul, Ponta și gurile sale de tun mediatice au început deja manipularea în sensul acesta -, ceea ce îngustează inevitabil bazinul elec­toral. Altfel spus, „potențialul de creș­tere“ al băsismului este limitat - mai ales când are reprezentanți de marcă precum Udrea -, în timp ce antipesedismul com­binat cu un proiect alternativă viabil are mai multe șanse de dezvoltare. Sondajele o demonstrează. O analiză făcută de Barbu Mateescu pe Sociollogica arată că, cu cât un candidat e mai apropiat din punct de ve­dere personal sau politic de președinte, deci perceput ca mai „băsist“, cu atât sco­rul acestuia într-un tur doi cu Ponta e mai slab: Udrea 28%, Boc 31,5%, MRU 41,6%, Antonescu 42,5%, Johannis 49%. Misiunea frontului anti-PSD / Ponta va fi din această cauză și mai dificilă. Chiar elec­toratul captiv de dreapta este divizat pe falia pro și contra Băsescu după ruperea PDL și canibalizarea voturilor cu PMP, altă parte a abandonat „proiectul Băsescu“ în­tre localele și parlamentarele din 2012 din diverse motive. Dezamăgiții de serviciu pot ieși din letargie doar în fața unui real pericol - sunt șanse să-l perceapă astfel pe Ponta? - sau a unei oferte de nerefuzat, o alternativă la ceea ce există acum pe scena politică. În consecință, PSD și Ponta pot fi înfrânți doar dacă pe dreapta apare Liderul – imposibil -, fie dacă frontul an­ti-PSD își lărgește bazinul electoral, ieșind din capacana în care vrea să-l arunce ma­șinăria PSD, cea a băsismului. Doar dacă evoluțiile vor fi în direcția asta, există șansa repetării scenariului în care stânga a fost înfrântă de dreapta. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22