De același autor
PSD și Ponta pot fi înfrânți doar dacă pe dreapta apare Liderul – imposibil -, fie dacă frontul anti-PSD își lărgește bazinul electoral, ieșind din capacana în care vrea să-l arunce mașinăria PSD, cea a băsismului.
Metamorfoza campaniei pentru europarlamentare într-o nebunie pentru prezidențiale era mai mult decât previzibilă, toate evoluțiile de pe scena politică din ultimele luni anunțau asta. Nu doar pentru că scorurile obținute la europarlamentare vor genera repoziționări ale partidelor și noi alianțe, aici jocul este deschis, cât mai ales pentru a plasa pe scenă și a maximiza șansele candidaților prezidențiali. Vedem cum campania PSD, debutată în forță în fiefurile baronilor penali, este, de fapt, una pentru lansarea oficială a candidaturii lui Ponta, anunțată pe tot parcursul turneului, bazată pe construcția unei platforme anti-Băsescu, la care este invitat să adere oricine.
Mesajul este inevitabil centrat pe zona justiției, pentru că PSD, ca și dreapta și Băsescu însuși, a clamat mereu, evident din perspective diferite, că marea realizare a „regimului Băsescu“ este justiția / anticorupția. Ultimele evoluții, în special cruciada împotriva baronilor, dau dreptate tuturor taberelor, așa încât nu e de mirare că PSD prin sloganul „să terminăm cu justiția lui Băsescu“ caută să mobilizeze energiile și entuziasmele poporului pesedist în jurul corupției, așa cum dreapta, în 2004 și 2009, a mobilizat în jurul anticorupției. Însăși prezența lui Ponta în noua postură de prezidențiabil alături de penali din categoria Mazăre are acest tâlc, pe de o parte, vrea să spulbere îndoielile baronilor că au fost lăsați din brațe pradă DNA și, pe de alta, oferă breslei corupților garanția că toate se vor termina curând, ziua marii eliberări nefiind departe, iar hoția nestresată va intra în matca ei firească din vremurile de glorie apusă ale lui Năstase. Al doilea rând de mesaje conține disculparea furtului – „îmi pare rău că Solomon e la închisoare“ – și promisiunea răzbunării – „Băsescu va intra la pușcărie“ –, dar și unul de respirație mai largă: hoția nu-i cine știe ce scofală, din moment ce șefii ei sunt la mare cinste. Astfel, candidatura lui Ponta se construiește pe același front antibăsist, nici nu era prea complicat, ce conține, în esența lui, de data aceasta, spre deosebire de alegerile anterioare, proiectul antijustiție. De aici încolo se poate dezvolta nestingherit, antibăsismul permițând o paletă largă de teme, în funcție de public, dar pilonul central rămâne antijustiția.
Al doilea partid care dă semne certe că își transformă campania pentru europarlamentare într-una de lansare a candidatului la prezidențiale este PMP. Promovarea agresivă și exclusivă a Elenei Udrea - saltul „curajos“ în absolut cu parașuta spărgând pur și simplu tiparele excentricităților dâmbovițene - în detrimentul candidaților la europarlamentare, care par bichonii scoși la plimbare pentru a completa decorul ședinței foto cu diva, constituie un argument în sensul acesta. PMP se profilează a fi doar un pretext pentru potențarea Elenei Udrea în cursa prezidențialelor din interiorul dreptei. E o luptă care se anunță dură și în care notorietatea și „potențialul de creștere“ de care vorbea președintele vor cântări decisiv. Scorul europarlamentarelor, undeva între 9 și 11% pentru PMP, potrivit sondajelor, va juca în favoarea ei, în timp ce pe Ungureanu ar putea să-l treacă pe linie moartă, ceea ce Udrea s-a grăbit să anunțe, iar pe Predoiu să-l transforme într-un noncandidat la prezidențiale. Acesta pare a fi proiectul (personal, nu-i dau credit, pentru că nu-i văd miza rațională pe termen lung). Ar fi însă unul dezastruos. Chiar și lăsând la o parte considerente de altă natură, rămânând doar în zona cifrelor, vedem că fabuloasa notorietate – de 98% - a Elenei Udrea este majoritar negativă, 62,2%, și 28,6% pozitivă, doar Antonescu dintre toți potențialii candidați de dreapta reușind s-o depășească: percepție negativă 67,9% și pozitivă 21,9% (sondaj IPSOS Strategic Marketing, aprilie 2014). Vom vedea după 25 mai cum vor evolua ostilitățile în această zonă, dar dezvoltarea lor nu arată deloc bine.
Mult mai important este însă că, în timp ce PSD și Ponta au reușit să consolideze frontul anti-Băsescu, toate sondajele arată că acesta sare de 40%, frontul anti-PSD, de care ipocrit și doar în interes personal vorbea Antonescu, este departe de a se coagula. În lipsa unui candidat la prezidențiale cu anvergură de lider, acest front ar putea avea ca liant doar pericolul reprezentat de Ponta, ca persoană, în postura de președinte, plus cel al concentrării întregii puteri în mâna unui partid-stat, PSD. Modelul din Slovacia. Este suficient? Nu cred, deși istoria demonstrează că electoratul de dreapta se poate mobiliza pentru un vot negativ. Problema e că antipesedismul va fi echivalat cu probăsismul, Ponta și gurile sale de tun mediatice au început deja manipularea în sensul acesta -, ceea ce îngustează inevitabil bazinul electoral. Altfel spus, „potențialul de creștere“ al băsismului este limitat - mai ales când are reprezentanți de marcă precum Udrea -, în timp ce antipesedismul combinat cu un proiect alternativă viabil are mai multe șanse de dezvoltare. Sondajele o demonstrează. O analiză făcută de Barbu Mateescu pe Sociollogica arată că, cu cât un candidat e mai apropiat din punct de vedere personal sau politic de președinte, deci perceput ca mai „băsist“, cu atât scorul acestuia într-un tur doi cu Ponta e mai slab: Udrea 28%, Boc 31,5%, MRU 41,6%, Antonescu 42,5%, Johannis 49%. Misiunea frontului anti-PSD / Ponta va fi din această cauză și mai dificilă. Chiar electoratul captiv de dreapta este divizat pe falia pro și contra Băsescu după ruperea PDL și canibalizarea voturilor cu PMP, altă parte a abandonat „proiectul Băsescu“ între localele și parlamentarele din 2012 din diverse motive. Dezamăgiții de serviciu pot ieși din letargie doar în fața unui real pericol - sunt șanse să-l perceapă astfel pe Ponta? - sau a unei oferte de nerefuzat, o alternativă la ceea ce există acum pe scena politică. În consecință, PSD și Ponta pot fi înfrânți doar dacă pe dreapta apare Liderul – imposibil -, fie dacă frontul anti-PSD își lărgește bazinul electoral, ieșind din capacana în care vrea să-l arunce mașinăria PSD, cea a băsismului. Doar dacă evoluțiile vor fi în direcția asta, există șansa repetării scenariului în care stânga a fost înfrântă de dreapta. //