Albă ca Zăpada îşi aşteaptă piticii

Andreea Pora 07.06.2011

De același autor

Numirea lui Sebastian Lăzăroiu la Ministerul Muncii este o mişcare cu multe mesaje şi sensuri, care arată că Băsescu nu şi-a epuizat nici strategiile, nici furiile. Înainte de toate, e un afront adus premierului Emil Boc, dovadă că relaţiile acestuia cu Băsescu scârţâie pe la încheieturi şi nu numai. Nu doar că lista scurtă a premierului conţinea numele unor soldaţi disciplinaţi aflaţi în solda PDL – Sulfina Barbu, Raluca Turcan, Claudia Boghicevici –, dar nimeni nu a ştiut de intenţiile prezidenţiale până în ultima secundă. E de presupus că discuţiile au fost dure şi Lăzăroiu impus cu forţa. De ce acest gest şi cum poate fi el interpretat?

A-l pune în coasta lui Boc pe omul care de trei luni îi cere, pe toate tonurile şi cu toate argumentele posibile, plecarea din fruntea guvernului arată, oficial de data aceasta, tensiunile dintre şeful statului şi premier. „Raţiunea ar trebui să-l îndemne pe Boc să lase locul unui tehnocrat“, spunea Sebastian Lăzăroiu pe 16 mai, într-un interviu acordat EVZ. Ipoteza că, după ajutorul primit pentru realegerea sa la şefia PDL, Boc nu a respectat înţelegerea de a se retrage se confirmă prin numirea lui Lăzăroiu. Sprijinit de partid, înconjurat de oameni care vor garanţia stipendiilor în campanie, Boc pare decis să nu se dea dus. Cu toate acestea, numirea lui Lăzăroiu, dincolo de faptul că este o palmă şi pe obrazul partidului, şi pe cel al lui Boc, nu rezolvă fondul problemei. Cel puţin pe termen scurt. Intrat în echipa lui Boc, lui Lăzăroiu îi va fi dificil să mai ceară plecarea acestuia, solidaritatea şi decenţa îi vor impune să ţină gura închisă pe subiect. La fel, criticile aduse Executivului vor fi mult mai estompate. Pe de altă parte, aripa prezidenţială a Cabinetului se întăreşte şi nu este exclus ca, la un moment dat, să pună presiune pe Boc. Să ne aducem aminte de episodul „remanierii“ tripletei BVB, când Boc a fost ameninţat cu demiterea chiar de Elena Udrea.

În al doilea rând, preşedintele a lansat un mesaj în ce priveşte intenţiile viitoare în legătură cu Cabinetul: mai puţini politicieni. Este o primă încercare de înclinarare a balanţei spre „independenţi“ şi de schimbare a imaginii. O încercare cu bătaie mai lungă. Niciunul dintre numele avansate pentru ministeriatul Muncii nu ar fi produs emoţie sau senzaţia de schimbare. În schimb, intelectualul Lăzăroiu este un asemenea semnal. Ca dovadă, reacţiile ponderat-acre ale opoziţiei. Mai mult, Lăzăroiu vine în sensul mişcării de depolitizare, „fără baroni şi boieri“. Personaj care cunoaşte bine PDL, dar nu este angrenat în plasa de interese, relaţii şi clientelism a partidului, Lăzăroiu poate avea misiunea, trasată de altfel la învestire de către Băsescu, de a susţine o astfel de politică şi de a face legătura, până acum lipsă la nivel guvernamental, cu aripa reformatoare, Macovei şi Voinescu, ajunsă în poziţii-cheie în PDL. Lucrurile se leagă. Se mai leagă într-un punct: preşedintele şi-a introdus oamenii şi în interiorul guvernului, şi al partidului. Cu Lăzăroiu alături la masa şedinţelor de guvern şi cu Macovei la cea a conducerii PDL, Băsescu va şti direct de la sursă ce se întâmplă, cine pune beţe-n roate unor măsuri şi cine ce jocuri face. Va avea de veghe acolo reformiştii pe care i-a susţinut şi propulsat.

„Sper că cele ce le-am discutat până târziu, după miezul nopţii, vor fi promovate şi în guvern“, a punctat Băsescu vineri. Un aviz amatorilor din Cabinet de a schimba strategiile şi regulile reformei! Lăzăroiu, fără calităţi dovedite de manager, fără a fi expert în problemele muncii, urmează să aplice viziunea preşedintelui în ce priveşte reforma protecţiei sociale, o nucă tare pentru un Executiv aflat în campanie. Vin vremuri grele din acest punct de vedere, dacă ne gândim doar la comasarea şi plafonarea ajutoarelor sociale şi la opoziţia acerbă pe care o vor genera. Nu este exclus ca preşedintele să mizeze şi pe capacitatea de bun comunicator a lui Lăzăroiu, capabil să împacheteze şi să explice mai bine măsurile impopulare.

Ar mai fi o ipoteză interesantă în strategia prezidenţială: aruncarea lui Lăzăroiu în marea politică. Funcţia de ministru ar putea fi doar o rampă de lansare spre altceva. Nu ştim deocamdată spre ce, dar deficitul de lideri, de persoane cu imagine bună şi credibilitate, cu real apetit reformist este evident. Lui Lăzăroiu i se va rezerva un rol mult mai activ pe scena politică. Fie în PDL, fie pe post de prinţ al Albei ca Zăpada. //

Citeste si despre: Sebastian Lazaroiu, Ministerul Muncii, intentii prezidentiale, demiterea premierului, regulile reformei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22