De același autor
Aparent, Ponta pare prins în menghină: ori cu Varanul, Antonescu şi penalii, ori cu Barroso & comp. Dar nu e.
În timp ce europarlamentarii USL hăuleau de răsunau Antenele cum vor pune ei Comisia Europeană pe coji de nucă şi îi vor cere să dea lista completă a trădătorilor plătiţi s-o dezinformeze şi o vor obliga să facă un alt raport MCV, mai „echilibrat“ şi mai nepătat de „erori“, la Bruxelles, Ponta arăta iarăşi ca elevul scos la tablă să promită că, în viitor, va veni cu temele făcute şi nu va mai pune piuneze pe scaunul justiţiei. Barroso i-a dat, de data aceasta, lista scurtă cu trei teme mari: selecţia procurorilor şefi la DNA şi Parchetul General, cazurile de corupţie şi de integritate din rândul miniştrilor şi parlamentarilor şi, aici e aici !, „campaniile orchestrate în presă împotriva unor magistraţi“, care afectează „independenţa justiţiei“. Ponta dădea cuminte din cap şi promitea, da, da, da, aşa voi face: „Chiar şi fără MCV sunt deplin angajat faţă de independenţa justiţiei“, „mă voi strădui să îndeplinesc toate angajamentele guvernului“, „cooperarea între premier şi preşedinte pare a fi un instrument foarte util“, „libertatea presei va fi respectată, bineînţeles, în echilibru cu independenţa justiţiei şi a statului de drept“. Mai rău, pentru ca lucrurile să fie clare ca lacrima lui Felix, şeful de la Bruxelles a spus răspicat că „avem angajamentul autorităţilor române“ că vor „corecta“ problema cu „campaniile orchestrate“. Aşadar, în loc să iasă public Mark Gray să-şi ceară scuze, aşa cum îi cerea războinic Cătălin Ivan - un soi de „Mic Titulescu“ altoit cu „dom Jiji“ -, a ieşit Ponta să mulţumeasca pentru MCV şi lui Barroso personal pentru „rolul foarte echilibrat pe care l-a jucat pe parcursul anului trecut“.
Întrebarea nu este ce va spune Ponta pe plaiurile mioritico-anteniste, putem bănui, dar nu dublul discurs interesează acum, ci cum va face ca autorităţile române să-şi respecte „angajamentele“. Plecând de la prezumţia că Ponta chiar vrea să urmeze calea europeană, soluţia este una singură: să închidă gura radicalilor anti-Bruxelles, începând cu purtătorul de cuvânt al PSD, despre care, în mod logic, se presupune că vorbeşte în numele partidului, nefericitul acela de Cătălin Ivan, să se delimiteze de linşajul mediatic practicat de Voiculescu şi ciracii săi (chiar n-o fi înţeles „Impecabilul“ că CCR, CSM, DNA, ANI şi ONG-urile independente au credibilitate la Comisia Europeană, iar Felix nu?), să renunţe la corupţi şi să-i explice şi lui Antonescu asta. Dar mai ales să lase instituţiile statului în pace, să nu încerce să trişeze la numirile procurorilor şefi şi să nu comită alte tâmpenii, precum suspendarea sau modificarea Constituţiei fără cvorum şi cu atentate la CCR şi statutul procurorilor. Asta e ceea ce îi cere Comisia şi nu mă îndoiesc că Barroso i-a explicat pe îndelete cum stă treaba. Aparent, Ponta pare prins în menghină: ori cu Varanul, Antonescu şi penalii, ori cu Barroso & comp. Dar nu e.
În fapt, cel puţin pentru moment, alegerea e făcută: repetă că nu renunţă la Fenechiu şi Dragnea, că statutul parlamentarilor, retrimis de Băsescu Legislativului, e în regulă cu incompatibilităţile şi a iniţiat diversiunea cu scrisoarea către Evenimentul Zilei, pentru a muta atenţia de la Antena 3 şi a introduce în dezbatere o temă falsă. I-a servit, deci, mingea la fileu lui Voiculescu, inducând relativizarea şi confuzia între critica şi ancheta jurnalistică sau chiar partizanat şi campania calomnioasă, linşajul şi atacul la persoană la comandă politică. Se face că nu vede diferenţa şi pune semnul egal între presă, în general, şi televiziunea de partid a USL, patronată de un turnător, un inculpat, care, dacă nu poate scăpa de justiţie, s-a decis s-o facă zob. Ponta şi echipa de diversionişti au mizat corect că breasla va fi divizată, că gâzii voiculeşti se vor revărsa împotriva „ziariştilor băsişti“, atacul imund la adresa lui Dan Tăpălagă este consecinţa, şi că Varanul va deveni „victima presiunilor“. Manipularea este perfectă, nici Securitatea n-o făcea mai bine. Te cruceşti citind că Voiculescu însuşi se plânge că împotriva lui se desfăşoară „o amplă campanie denigratoare“ purtată de Evenimentul Zilei şi cere CSM să „adopte o poziţie oficială referitoare la criteriile pe care toate instituţiile de presă ar trebui să le asume, atunci când se referă la dosare aflate în stare de judecată“. Diabolica strategie are şanse să dea roade, mai ales pe o temă atât de sensibilă, inclusiv la nivel european. „Angajamentele“ luate faţă de Barroso se vor opri la uşa Antenei 3, dar vor lovi în schimb presa independentă. Derapajele echipei Voiculescu vor fi trecute sub tăcere sau, in extremis, penalizate formal de CNA, iar criticile jurnaliştilor opozanţi se vor metamorfoza în presiuni care contravin MCV. „Consider că acest demers (către CSM, n.a.), care ar răspunde şi preocupărilor Comisiei Europene, ar fi deosebit de util pentru magistraţi şi justiţiabili, consolidând încrederea în actul de justiţie“, spune Varanul întruchipat în veritabil apărător al independenţei justiţiei şi presei. Iată cum Ponta a manevrat nu doar să nu se lepede de Voiculescu, dar să-l înhame şi mai bine la căruţa intereselor lui. Şi reciproc.
Este o indubitabilă izbândă a cuplului Ponta-Voiculescu să reuşească, sub pretextul unui paragraf din MCV, să camufleze realitatea şi să intimideze presa independentă. //