De același autor
Miza celor 30 de zile de suspendare este enorma in acest context, existand semnale serioase ca se intentioneaza fructificarea lor la maximum.
Conspiratia coalitiei PSD-PLN-PRM-UDMR-PC a dat pana acum rezultatele scontate, Traian Basescu a fost suspendat si obligat sa renunte la demisie. In acest fel au fost evitate alegerile prezidentiale anticipate, iar presedintele a suferit un deficit de imagine greu de cuantificat in acest moment. Faptul ca aceasta conjuratie intentiona sa modifice Legea electorala, pentru a-l impiedica pe Basescu sa mai candideze, nu a fost scorneala unor minti bolnave de complotita in cautarea unui argument pentru razgandire. Toate declaratiile date de liderii PSD si PNL in euforia suspendarii aratau ca legea era pregatita in laboratoarele de partid si se astepta doar demisia, pentru a fi pusa in practica. Deconspirarea strategiei demonstreaza ca "Alianta 322" nu se va da in laturi de la nimic, singurul ei obiectiv fiind restauratia cu orice pret. Miza celor 30 de zile de suspendare este enorma in acest context, existand semnale serioase ca se intentioneaza fructificarea lor la maximum.
Prima batalie se va da pe referendum. Geoana a anuntat cu un aer belicos ca pe 3 mai Curtea Constitutionala va judeca cea de-a treia contestatie referitoare la majoritatea necesara pentru demiterea presedintelui. Presiunile asupra Curtii vor fi imense, fiind evident ca, in situatia mentinerii celor peste noua milioane de voturi necesare pentru demitere, sansele acesteia sunt practic nule. Un alt punct nevralgic este validarea referendumului, in cazul in care la vot nu se prezinta jumatate plus unu din alegatori. Problema nu este lamurita nici de Constitutie, nici de Legea referendumului si lasa loc de manevra "Aliantei 322". Deja parintii teribili ai rastalmacirii Constitutiei si legilor, in frunte cu Iorgovan, s-au pus pe treaba. Declaratiile lor arata intentia de a nu-l repune in functie pe Basescu in situatia nevalidarii referendumului, iar scenariul prelungirii interimatului a fost acreditat inca de acum o luna de camarila patriciana prin ziarele din subordine.
Al doilea front este cel al Justitiei. Inlaturarea procurorilor sefi pusi in functie de Monica Macovei, in frunte cu Daniel Morar, este o prioritate. Avertismentul lui Fratini - "nu va atingeti de Morar" -, nu este intamplator. La parlament, modificarea procedurii de numire in functie a procurorilor generali este pe teava, iar un raport de evaluare care sa demonstreze "incapacitatea manageriala" a indezirabililor este floare la ureche cu actualul CSM. Deja inghetul se face simtit prin Ministerul Justitiei, de unde semnalul se propaga mai departe. Consilierii si secretarii de stat, al caror curaj a intrat la apa de la inlaturarea lui Macovei, nu mai indraznesc sa deschida gura nici pentru cea mai banala informatie fara unda verde de la seful Chiuariu. Procurorii si magistratii se simt deja timorati si scenariile negre ale inchiderii sau deschiderii unor dosare la comanda politica sunt la ordinea zilei. Cei mai tineri spun ca unii parlamentari au inceput sa-i ameninte cu dosare penale pe procurorii care lucreaza la cazurile grele. Sa nu uitam ca, initial, tavalugul a pornit de la chemarea la Parchet a lui Dinu Patriciu, iar declansarea urmaririi penale impotriva unora ca Seres, Nagy, Voiculescu, Copos, ca sa enumeram doar cateva din numele celebre ale demnitarilor cu probleme de dosar, a fost liantul care i-a unit pe oligarhii coalitiei. Luna de interimat ar putea fi decisiva pentru drumul pe care il va apuca justitia si riscul activarii clauzei de salvgardare este mai serios ca oricand.
"Draga de ANI" nu va avea nici ea o soarta mult mai buna, daca luam in serios declaratia lui Vacaroiu ca in cursul acestei saptamani ar putea fi adoptat raportul comisiilor de specialitate. Ipocrizia PNL in aceasta chestiune poate intra in cartea neagra a recordurilor: Chiuariu a trimis o serie de amendamente radicale, prin care se reintroduce capitolul incompatibilitatilor si se cere confiscarea averilor ilicite, mai vechea ideea a lui Voiculescu. In mod evident, cele doua prevederi nu au nici o sansa sa treaca, dar in felul acesta PNL bifeaza capitolul "falsa buna-credinta" si se va putea spala pe maini cand ANI va iesi ciuntita.
Abia sosit la Cotroceni, interimarul Vacaroiu a pus agenda PSD-PNL la panoul de onoare. Convocarea CSAT pentru a aviza rapid legile sigurantei nationale spune totul despre potul pe care "Alianta 322" vrea sa-l umfle in aceasta perioada. Serviciile secrete vor trece in subordinea parlamentului si a guvernului, STS si SPP vor fi directionate de la presedinte la premier, va fi creat mamutul de interceptare a telefoanelor, toate urmarind sa-l lase pe Basescu fara putere. In acest fel, lupta PNL si PSD pentru controlul serviciilor va fi incununata de succes. Modul in care vor fi folosite serviciile a iesit la lumina zilele acestea: notitele furate de pe masa lui Coldea si predate la PSD, PRM si PIN, facaturile cu un asa-zis antet al SRI, prin care se incerca incriminarea lui Blaga si Macovei, sunt mostre ale tentativei de acaparare a serviciilor si de utilizare a lor in scopurile politice ale Coalitiei. Strategia s-ar putea sa nu fie pe placul serviciilor, care se vad compromise avant la lettre. Mai nou, numele lui Mihnea Constantinescu, recent demisionatul sef de cabinet al premierului, este vehiculat pentru presedintia SIE si probabil este o chestiune de zile pana cand numirea va fi pusa in practica. In acest context, faptul ca fostul sef de cabinet al lui Geoana preia functia similara la Tariceanu arata cat de stranse sunt legaturile dintre cei doi.
"Alianta 322" are multe pe agenda in aceste 30 de zile: sufocarea justitiei, acapararea serviciilor, calomnierea lui Basescu, dar mai ales indepartarea electoratului de urne printr-o campanie de minimalizare a importantei referendumului. Ticaitul ceasului masurand implacabil timpul pana la care Basescu s-ar putea intoarce la Cotroceni se aude rasunand din fiecare buzunar al celor 322.