De același autor
Circula deja un banc pe chestia telefonului matinal din chiar ziua in care Grajdan a retras ISC din procesul lui Nastase. "Alo, Adi? Cine-i? Sint Grajdi, te-am sunat sa-ti spun la multi ani de ziua lui Cuza". Apelul de la 5 dimneata, "doar 45 de secunde" adminte transpirat Nastase dupa ce studiaza listingul depus de procurori, a avut efectul intrebarii care l-a trimis pe Geoana direct in bratele Mihaelei, dragostea mea: "Nici azi-noapte la Vintu nu v-a placut?" In pauza, la fel de lunga in ambele cazuri, se auzea sunetul sec al pamintului rostogolindu-se pe sicriu. Daca telefonul-catastrofa ar fi fost dat la oricare alta ora din zi, asa cum au fost celelalte convorbiri intre Grajdan si Nastase, inainte si dupa instalarea la sefia ISC ( asa cum arata listingul), s-ar fi putut spune ca puneau la cale reformarea departamentelor PSD, a justitiei si tarii intregi. Dar la 5 dimineata, chiar in ziua X?
Nu stim daca episoadele "uite prejudiciul, nu-i prejudiciul" si "suna un prieten" vor avea efecte juridice in dosar si cum le vor interpreta judecatorii, dar pentru opinia publica sint cele mai zdrobitoare probe ale vinovatiei. Daca PSD si Nastase ar fi lasat acest proces sa-si urmeze cursul firesc, fara sa intervina asa cum au facut-o, o achitare, desi cotroversata, ar fi tinut capul de afis citeva zile si cu asta basta. In noul context insa, eventuala achitare va fi dovada ca justitia va fi invirtita pe degete de noua putere. Nimeni nu va crede ca ea nu se datoreaza interventiei puterii. Pentru Victor Ponta (ar fi interesant de stiut cine este "prietenul din partid" care i l-a recomandat pe Grajdan) decontul politic este imens si, culmea, doar o condamnare l-ar diminua.
Greu de inteles cum oameni, totusi inteligenti, ca Nastaase si Ponta pot comite erori similare cu vizita nocturna a lui Geoana la Vintu. Ca si atunci, raspunsul este unul singur: disperarea combinata cu o imensa aroganta si siguranta. Presati de timp, cei doi au jucat pe cartea puterii, asa cum au fost obisnuiti, convinsi fiind ca mesajul schimbarii de regim este suficient pentru a le permite orice si a intimida procurorii. S-au inselat amarnic. Rapiditatea cu care a actionat DNA, perchezitia la sediul ISC, punerea sub urmarire penala a lui Grajdan, proba listingului arata ca USL n-a anticipat corect. Procurorii DNA au trecut un test extrem de important, au infruntat masinaria puterii pornita sa-l salveze pe Nastase si sa puna bocancul in gura justitiei. Nici Nastase, nici Ponta, nici USL nu si-au mai luat nicio masura de precautie, incredintati fiind ca oricite potllogarii vor face nu li se va intimpla nimic. Iata insa ca procurorii le-au intors bocancul in plina figura. USL a inteles va avea mult de furca cu procurorii. Ca va trebui sa munceasca din greu, sa exercite presiuni mai mari decit si-au imaginat pentru a-i pune cu botul pe labe pe procurori si a-i aduce la obedienta de soldat din garda personala din epoca Nastase.
Desfasurarea specataculoasa a "Trofeului Calitatii" in aceasta luna de la schimbarea guvernului este un mesaj atit pentru public (daca acum fac asa, ce-o sa urmeze dupa ce se vor fi instalat cu peste 60%? e o intrebare deloc retorica), dar si unul pentru USL. Miza inlocuirii lui Daniel Morar de la sefia DNA a devenit imensa si USL, cu exemplul "Trofeului Calitatii" sub ochi, constientizeaza acum ca aceasta nu va fi suficienta. Sint zeci de procurori sub Morar care s-au invatat in acesti ani sa nu mai lucreze la comanda politica, care au deprins gustul independentei, ca dovada arestarile, inculparile si trimiterile in judecata ale celor din fosta putere. Pe acestia va trebui USL sa-i "convinga" sa "umple puscariile" doar cu PDL-isti si sa-i ocoleasca pe ei, cei aflati la butoane. Dupa decapitarea lui Morar vor urma la rind subalternii acestuia, procurorii despre care chiar Ponta si Corlatean spuneau ca trebuie "pedepsiti" pentru ca au facut dosare celor din PSD si PNL. Detasarile vor fi cuvintul de ordine. Adica, rotirea cadrelor in care PSD este expert. Nu sint excluse nici modificarile legislative, desfiintarea DNA ca atare si trecerea lui la Parchetul General. Probabil ca la asta se refereau Dan Mihalache si Titus Corlatean cind vorbeau de "ajustarile" care trebuie operate la DNA. Toate acestea vor fi insa mai complicate decit a crezut USL, care descopera acum cu ingrijorare ca reformele detestatei Macovei chiar au fost implementate si functioneaza. Valul de ura si castroanele cu laturi aruncate asupra ei in ultimele saptamini arata cu prisosinta acest lucru. Situatie in care este greu si costisitor din punct de vedere politic sa intorci caruta din drum. Paradoxal, dar exact Adrian Nastase face demonstratia ca atunci cind reformele sint profunde restauratia e mai dificila. Oricum, trebuie sa transpiri si sa nu-ti suni prietenii la 5 dimineata.