De același autor
Nici nu li se uscase bine semnătura pe abrogarea nefericitei Ordonanțe 13, de abia li se răceau aburii de la „altă întrebare“, „mineriada lui Soros“, „50 de lei pentru un om, 30 de câine“, că băieții cu dosare, epoleți și ziariști în cont - armata pe care o vedem bâzâind neobosită la bălegarul proaspăt - au și trecut la planul B. Porcăria pe care tocmai o rataseră, vezi doamne, dintr-un motiv benign cum e „proasta comunicare“ s-a metamorfozat în „abuzurile DNA“. Cum ei încă nu pricep de unde li se trage și de ce atâtea sute de mii de oameni nu s-au lăsat prinși și manipulați, ba din contra, au strigat din toți rărunchii „DNA să vină să vă ia“, au repornit campania care înainte de „Boacăna 13“ dădea semne că și-a atins ținta: decredibilizarea DNA și a lui Kövesi. Ideile sunt puține și fixe, așa că au reșapat campania, au pus ventilatorul la turație maximă și dă-i înainte, neneacă! Abuzuri peste abuzuri, dosare mistificate, politicieni vânați la ordin, sereiști pe-o mână cu procurorii, ce mai, o nenorocire. Ai zice că Securitatea lui Ceaușescu era o domnișoară de pension pe lângă ce fac ăștia acum, că poliția politică de atunci s-a reîncarnat în DNA și Kövesi e un Vîșinski cu fustă. Băsescu însuși dă liste negre cu procurorii-falsificatori din dosarele propriei familii lărgite: Claudia Roșu, Camelia Sutiman, Adina Petrescu. Evident, lista finală e mult mai lungă, fiecare anchetat sau condamnat o are pe a lui. Când tragi linie după o zi de talk-show-uri rămâi cu impresia că întreg corpul de magistrați e o bandă organizată și plătită să bage nevinovați de lux la pușcărie. Iar „corupția“ și „statul de drept“ sunt două făcături scoase prea mult la plimbare prin Piața Victoriei și purtate din gură în gură până își „pierd esența“, cum ne spun înțelept Tăriceanu și Gârbovan.
Previzibil, pe câmpul de luptă nu putea rămâne neutilizat bilanțul DNA, întors ca mănușa pe dos. Nimic mai simplu, iei cifrele, schimbi baza de raportare, bagi și deciziile nedefinitive și în loc de 10% achitări îți ies 13,2%. Ce mai contează că, oricât le-ai umfla din pix, tot sub media europeană rămân și că în vremurile de glorie ale anilor 2011 și 2012 achitările erau de 17,22% și, respectiv, 13,9%. Când se gândesc ce bine mergea anticorupția atunci (2011 - 359 condamnări definitive, 2010 - 154 și 2009 - 131), prin comparație cu ce-i acum (879 de condamnări definitive în 2016), sigur că totul le pare o nenorocire. Mai ales pentru rechini, din moment ce gheața marilor condamnări s-a spart de abia în 2012 cu Adrian Năstase, după care a venit iureșul, încât până acum au uitat și ei „câți suntem“, vorba clasicilor în viață. Spaima însă e ce-o fi în viitor, că nu zăngăne prea bine la câte dosare sunt în instanțe.
Punctul forte al campaniei e, s-o recunoaștem, faza cu dosarele penale instrumentate de frăția procuror-sereist. Aici chiar ar fi o problemă după ce s-a aflat de protocoalele încheiate în regimul Băsescu, cam prin 2009, și după vacanțele Ghiță-Coldea-Maior. Armata penală caută să convingă că propriile dosare au fost făcute de fapt sub dictarea ofițerilor SRI, fiind, deci, mistificări cap-coadă. E grav, dacă ar fi pe bune, dar mă îndoiesc că există vreun act în acele dosare semnat, chiar și înainte de decizia CCR din 2016 cu interceptările, de sereist, în loc de procuror. Ceea ce îmi bate la ochi e însă faptul că toți reclamă doar ceea ce s-a întâmplat după 2013, adică după ce a venit Kövesi la DNA, asupra celor patru ani de protocol de dinainte planând o tăcere binevoitoare. Pasămite, atunci erau cu toții niște sfinți legaliști.
Dar cum informația vine de la un ziarist pe care îl respect, Dan Tăpălagă, evident că mă pune pe gânduri. Tocmai de aceea mă și întreb cum de procurorii care au sesizat „mica invazie“ și transformarea DNA în „secția penală a SRI“ (sintagmă folosită, ce coincidență!, de Cristoiu, Băsescu, Tăriceanu și alții din armata de care vorbeam) au suportat stoic vreme de trei ani cel puțin așa o grozăvie? Îmi închipui că nu le-a fost ușor. Au ieșit acum din motive de „oportunitate“ sau pentru că, post factum, nu-i lasă conștiința profesională să doarmă noaptea? Dar, până la urmă, indiferent de motivație, n-ar fi oare mai bine să facă ei un raport scris, cu nume, dosare și niscaiva dovezi de denunțători, „pe care-i găseam martori protejați în unele dosare și inculpați în altele“ la procurorul general (care, în interviul pe care mi l-a acordat, spune că-i așteaptă cu brațele deschise), ca să lămurim chestiunea și să curățăm puroiul? Că altfel, să avem pardon, pot să cred că o fi vreun ordin pe unitate, că tot face furori zicerea, sau, doamne ferește, vreun război personal, o bătălie pentru vreun scaun. Că alte surse spun că asta ar cam fi treaba de fapt. Cum eu nu cred că „DNA e plin de negulești“, nu vreau să ajung să cred că e plin de jăvruțe oportuniste care au asistat impasibile ani de zile la încălcarea legii, abuzarea protocoalelor și a dosarelor și acum s-au apucat să sifoneze pe unde apucă. Dar tocmai pentru că Tăpălagă nu-i A3 sau RTV-Ghiță, dezvăluirile și sursele lui au altă greutate.
Nici prin gând nu-mi trece să vorbesc de „oportunitate“ în cazul ziariștilor onești și profesioniști. Când afli ceva grav, chiar nu contează că se folosesc mizerabilii de tine sau că dai credibilitate campaniei anti-DNA. Important e ca tu să fii convins și să ai probe. Altfel, se sperie gândul de ce poate fi în spatele staniolului.
Până la clarificarea chestiunii și a campaniei, e clar că Kövesi trebuie să-și mai tempereze avântul mesianic, cum i-am recomandat și în iulie 2016, și să fie cu ochii în patru la profesionalismul dosarelor.