Autorități și cetățeni în vremea coronavirusului

Nenorocirea prin care trece omenirea este acel moment de răscruce în care măștile cad. Care scoate la suprafață ce e mai bun sau mai rău din oameni. În care fiecare dintre noi își dă adevărata măsură.

Andreea Pora 17.03.2020
SHARE 21

Vedem zilele acestea acte de altruism, gesturi incredibile de empatie, de sacrificiu, dar și egoism, iresponsabilitate, răutate. Vedem autorități reacționând eficient, rapid, cu simț de răspundere pentru cetățeni, degajând încredere, siguranță și căldură umană. Am văzut însă și reversul medaliei, autorități indolente, rupte de realitate, ezitante, superficiale, mincinoase. Din păcate, partea întunecată a atârnat mai greu în balanță până acum. De aceea lumea a ajuns în teribilul impas. Nu degeaba se vorbește atât de insistent despre solidaritate și responsabilitate – ele vor fi esențiale pentru ca omenirea să depășească în picioare această criză de neimaginat până acum o lună.

Statele s-au trezit târziu, doar după ce s-au izbit de coșmarul trăit de Italia, care a scăpat virusul de sub control. Aici vorbim și de autorități, și de cetățeni. Comportamentul unora l-a determinat pe al celorlalți. Dacă autoritățile unui stat nu sunt capabile să transmită mesajele și să ia măsurile radicale care se impun, la ce te poți aștepta de la cetățeni? Responsabilitatea, spiritul civic, grija față de semeni nu sunt valori cu răspândire universală, așa cum cred idealiștii, ele trebuie provocate, determinate, impuse chiar. În lumea occidentală e și mai greu, modelul cultural al lipsei de respect pentru autorități și reguli, cu supremația intereselor individuale în fața celor colective și naționale, a înrăutățit lucrurile. La fel, teama de a lua măsuri care să restrângă drepturile individuale, de circulație și adunare, în primul rând, impunerea fermă a restricțiilor, cu argumentul că ar putea fi pusă între paranteze democrația, a dus la haos. Publicația americană Politico, de exemplu, este extrem de critică față de modul în care liderii lumii au gestionat epidemia de coronavirus. „Deși virusologii au avertizat încă de acum câteva săptămâni că epidemia ar putea exploda, liderii politici, în special din Vest, au făcut puțin pentru a opri răspândirea virusului”, scrie Politico. Când, în sfârșit, unele măsuri au fost luate, cetățenii le-au ignorat, iar unii continuă să le ignore, deși au în față exemplul Italiei, iar în propriile țări cazurile de infectare și decesele cresc alarmant de la zi la zi. Duminică, parizienii se plimbau liniștiți pe malurile Senei și prin parcuri, ca să nu mai discutăm că Macron a organizat alegerile municipale. Decizia de a se intra în carantină, de izolare la domiciliu, de închidere a barurilor, restaurantelor, cinematografelor, interzicerea deplasărilor și controalele s-au impus târziu și nu peste tot. Simțind lejeritatea autorităților, minimalizarea pericolului și reticența, cetățenii au răspuns în consecință. Doar groaza și măsurile cu iz militar au reușit să-i bage pe italieni în case și probabil că același lucru se va întâmpla și în restul Europei.

Ce face România în acest context? Cam ce au făcut și ceilalți. Ba, chiar ceva mai mult, având exemplul Italiei sub ochi. Statul nu s-a descurcat prea rău până acum (la momentul la care scriu, sunt 167 de cazuri), a reușit să identifice majoritatea persoanelor de contact, să bage în carantină și să izoleze suspecții. A făcut față cum a putut valului de români din Italia care au venit, firesc, acasă. Școlile și universitățile au fost închise destul de repede, zborurile au fost suspendate, traficul rutier și cel pe calea ferată, la fel. În fine, a fost declarată starea de urgență, care permite luarea unor măsuri mai dure și deblocarea banilor necesari pentru spitale, achiziții de echipamente, angajări de medici etc. Sunt relocate spitale, pregătite locuri speciale pentru infectații de coronavirus, au fost luate măsuri economice – amânări de taxe și impozite, de rate la bănci, se dau ajutoare pentru IMM-uri. Deci, nu s-a stat cu brațele încrucișate și în pofida epitetelor și umorilor care se revarsă asupra autorităților, a guvernului, a lui Iohannis, nu se poate spune că au fost impasibili sau că au tratat lucrurile cu superficialitate. Autoritățile au făcut ceea ce trebuia să facă pe măsura posibilităților și a dezastrului în care se zbate sistemul de sănătate. Plătim, de fapt, acum lipsa de reformă și de investiții. S-au descurcat însă pentru că epidemia e în faza incipientă. Ce va fi mai târziu, asta e marea întrebare. Vor (vom) face față unei explozii a numărului de cazuri? Greu de spus, dar nu se poate nega că se fac eforturi și că, până la urmă, depinde și de cetățeni ca lucrurile să nu o ia razna. Dacă vor mai fi mulți ca iresponsabilul de la MAI, care a infectat deja 30 de persoane, ca individa din Hunedoara sau deputatul Chițac, ne-am ars.

Și totuși lipsește ceva: încrederea populației în autorități (nu știu dacă ea există cu adevărat undeva în Europa). În România „piramida incompetenței”, cum o numea un medic de la Colentina, este cea care ridică problemele cele mai mari. Mai exact, este vorba de armata de clienți politici de la vârful unor instituții, piramidă clădită temeinic în perioada pesedistă. Apropo, tupeul liderilor PSD se dovedește iarăși fără limite: să ajungi să împarți săpun și dezinfectant cu sigla partidului e... fără cuvinte.

Nu se poate nega că Orban și Iohannis au făcut-o lată cu episodul Florin Cîțu, dovedind că nu au ieșit din paradigma politicianismului și din logica anticipatelor, deși știau de acum două săptămâni că pe ușă va da năvală coronavirusul. Au dovedit, ambii, că nu sunt bărbați de stat. Au riscat mult, iar viitorul lor politic va depinde de modul în care vor gestiona nenorocirea epidemiei. //

Comentarii 9

ionescuioan1928 - 04-06-2020

Dan Andronic se intreaba, intr-un articol scris in Evenimentul Zilei, de ce este liber, conform orinelor militare ad-hoc, accesul oamenilor la "Casa unui supermarket" si, conform acelorasi ordine militare, este oprit accesul in Casa Domnului, de unde sa ia fiecare roman lumina, in noaptea Sfintelor Pasti. Dan Andronic a solicitat opinia cititorilor asupra intrebarii pe care a lansat-o el. Eu am scris urmatorul comentariu, ca urmare a invitatiei lui Dan Andronic : Este cazul sa fim seriosi, sa fim pe deplin responsabili. Ca atare, slujba de inviere sa fie transmisa de toate posturile TV, iar credinciosii sa stea in casele lor. Legatura spirituala a fiecarui om, cu Dumnezeu, se face permanent (pentru cei credinciosi), in orice loc din univers. Dumnezeu este peste tot, oriunde, oricand. Starea de evlavie care trebue sa fie caracteristica sarbatoririi Invierii lui Iisus Hristos, ar fi perturbata cvasi-total, de interventia permanenta ce va fi necesara, a politiei si a armatei, pentru respectarea distantei de 4 m. intre doi participanti, pentru combaterea incercarilor permanente ale romanilor de afi cat mai in fata, mai aprope de Casa Domnului, inghesuiala la "luarea luminii", pentru controlarea daca au toti masti, etc., etc. S-ar crea o degringolada de nestapanit, specifica maselor de romani. Este cazul sa nu ne jucam cu focul *coronavirus) sa nu ne-o cautam cu lumanarea.

Răspunde

Liviu - 04-02-2020

Doamna Pora aveti, ca de altfel intotdeauna, dreptate. Va rog sa reveniți la televizor. E mare nevoie de dumneavoastra.

Răspunde

Kostas - 03-29-2020

Stare de urgenta avem. Ce ne mai trebuie sa scoatem din uz un ponta, un tariceanu, o olguta vasilescu si cativa ciraci din presa si televiziuni si sa ne punem putina incredere in noile autoritati ,ca sa iesim cu bine din aceasta nenorocire care a navalit peste lume ? Doar sa punem in paranteza ,pentru o vreme, democratia. Vedeti cat bine s-a facut daca, cu mult chin, a reusit justitia noastra schioapa, sa ne scape de nemernicul dragnea, dupa care ,incet dar sigur, se duce si gasca lui.

Răspunde

Stan P. - 03-28-2020

Ma tem ca unii comentatori, desi bine intentionati, nu prea inteleg fenomenul si ca atare dau cu batul in balta. singurul aspect prost controlat a fost intoarcerea masiva a lucratorilor dubiosi. Dar e suficient.

Răspunde

MIHAI 2 - 03-22-2020

La Revoluție , într-un celebru filmuleț, generalul MILITARU propunea ca Frontul Salvării Naționale să fie decris in documentele oficiale cu formula limbaj de lemn ”ORGAN DE PARTID ȘI DE STAT”. Auzind ce poate să scoată pe gură generalul , Petre Roman a replicat: ”ASTA SUNĂ CA DRACU”. Dacă are cineva numarul de mobil al domnului Soros , poate îi dă un mesaj pe what s up . Ceva în genul - ”Șefu, ai vazut că tre să ne închidem toți în casă. Mai ales matale , ca peste 80 de primaveri procentajul e sus-sus ! Chestia e că pravalia noastră se numește ”PENTRU O SOCIETATE DESCHISĂ ” Și nu știu cum o rezona în engleză , dar în română sună ....cum a zis Petre Roman.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 03-20-2020

Daca Romania va ajunge la mii de imbolnaviti , fosta criza economica va fi o adiere fata de prapadul economic ce va urma. Toata industria productiva de la noi este de import ...aproape tot sistemul bancar este de import ... Noi nu ne putem compara cu Germania, Anglia sau Franta ... nici chiar cu Italia care are cateva concerne europene. O sa traim cu castravetii de prin serele noastre ... bancile isi vor incasa ipotecile.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 03-18-2020

Orice mica ezitare se poate multiplica incredibil de pagubos, chiar dramatic. Nu vad actiuni decisive : armata sa scoata corturile din dotare, echipamentul specific razboiului chimic pentru cadre de supraveghere si toate astea in tabere de tranzit situate la punctele de granita. Acord bilateral pentru convoaie de trecere cu insemnele crucii rosii , cu masini ale armatei intercalate. Toata politia comunitara pe strazi. Accelarea productiei de masti, spirt, dezinfectanti, manusi pentru populatie. Absolut tot personalul sanitar in schimburi continue. Sa nu ajungem ca Italia, Spania, Iran fiindca am capota.

Răspunde

Carmen Ionita - 03-17-2020

Din pacate altruismul a fost depășit de răutate , neîncredere si scenaristica. Multa vreme am refuzat ideea dar se pare ca suntem o societate bolnavă iar bolile au rădăcini adînci despre care vorbim rar sau deloc si pentru care nu luam masuri.

Răspunde

nick - 03-17-2020

Eh,vedeti,daca erau Barna presedinte si Ciolos primministru...La d-voastra anticipatele sunt politicianism curat.Cat de mult va asemanati cu gasca ccr-ista,doar ca aia au ramas fideli leninismului iar d-voastra ati trecut la trotkism. Si cat de insufletita erati acum cativa ani la conferinta lui Bakonsky despre crestin democratie.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22