De același autor
Sfânta coabitare, la altarul căreia se închină marile cancelarii, a avut încă de la început în ea germenele confiscării justiţiei. Asta era una dintre mize, iar Băsescu, din varii motive, a capitulat.
Nicio coabitare din lume nu mă poate convinge că Traian Băsescu e obligat să-şi pună semnătura pe ruşinea numită Tiberiu Niţu. Aşa cumul de prostie, suficienţă şi aroganţă mai rar. Individul e pur şi simplu o calamitate! De abia a doua audiere de la CSM a fost lămuritoare: Niţu este produsul frăţiei de interese transpartinice care promovează nonvalorile, obedienţa cu muc şi sfârc, unsuroşenia politrucului de cursă lungă. L-aţi văzut ce relaxat era, cum debita cu zâmbetul pe buze glumiţe de trei parale, angajamente cu covrigi în coadă şi generalităţi menite să-i camufleze abisala neştiinţă, convins fiind că trocul va funcţiona uns! Din afacerea avizului pozitiv, CSM a ieşit complet decredibilizat, pentru că nu va reuşi să convingă pe nimeni că broscoiul râios de acum cinci luni, încondeiat în cele mai negre culori în motivarea deciziei, s-a metamorfozat într-un procuror competent, integru, cu viziune, coloană vertebrală şi rezultate în lupta anticorupţie. „Nu dă dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public“, scria CSM în noiembrie anul trecut. Acum da, că aşa-i linia. Lipsa „rechizitoriilor în materia conflictului de interese şi a corupţiei“ nu mai e nici ea un impediment, deşi tot CSM făcea tam-tam că aceasta este o „prioritate majoră“. Jenant!
CSM a capitulat total în faţa politicului, redevenind acea instituţie obedientă şi nereformată pe care rapoartele Comisiei Europene au arătat-o ani la rând cu degetul. O singură excepţie: raportul din 2012, făcut după evenimentele din vară, când CSM şi-a luat rolul în serios. A plătit însă scump: linşajul mediatic al Antenei 3, puciul organizat pentru revocarea lui Cristi Danileţ şi Alinei Ghica, înlăturarea brutală a lui Daniel Morar. Toate îşi arată acum efectele, strategia dovedindu-se una câştigătoare. Politicul a triumfat, aşa cum prevedea de altfel Daniel Morar. „Nu va mai fi un CSM reformist, ci un CSM încolonat, comod pentru puterea politică“, spunea Morar în interviul pentru revista 22. Din păcate, totul s-a confirmat destul de repede şi exact în zona esenţială: numirile la vârful parchetelor. Urmează cele de la conducerea Înaltei Curţi. CSM s-a predat cu arme şi bagaje politicului tocmai pentru că nu este reformat, ca de altfel întreg sistemul de justiţie, atitudinea curajoasă din vara trecută depinzând de câţiva oameni. Constatarea nu e nouă, în România orice pas înainte, cât de mic şi de căznit, se datorează puţinilor oameni integri, din afara sistemului, de aceea decapitarea acestora a fost adevărata prioritate a Guvernului Ponta. Şi-a dat însă mâna cu Băsescu pentru asta.
Sfânta coabitare, la altarul căreia se închină marile cancelarii, nu toate, e drept, uşurate că România nu a luat-o pe arătura rusească şi anti-stat de drept, a avut încă de la început în ea germenele confiscării justiţiei. Asta era una dintre mize, iar Băsescu, din varii motive, a capitulat. Prin numirea lui Niţu, şi nu numai - Elena Bica şi Georgiana Hosu ar trebui cercetate la relaţiile de prietenie cu Ponta şi Udrea (cineva din PSD îmi spunea deunăzi să arunc un reporter pe urmele lor, să văd cam de câte ori s-au întâlnit în ultima perioadă) –, Băsescu îşi va pune semnătura pe actul de abdicare, indiferent cum îl va ambala. Mai are timp să cugete, să pună în balanţă raportul beneficii-cost şi să se răzgândească. Nu cred că o va face (să dea domnul să mă înşel), dar nici să încerce să se/ne îmbete apoi cu apă rece! Am acceptat de la început că răul cel mai mare era ca Voiculescu-Antonescu să-şi pună ei procurorii şefi, dar raportat la principiile pe care Băsescu le-a susţinut şi pentru care s-a luptat în mandatele sale, trio-ul Niţu, Bica, Hosu este un rău nu cu mult mai mic. Băsescu ştie cel mai bine ce înseamnă să ai la conducerea parchetelor procurori slabi şi controlaţi politic, ştie că mareea neagră a NUP-urilor se va întinde (apropo, ce se întâmplă cu dosarul Dragnea, care, zice-se, e gata, sau cu plângerile penale pe care Ponta ameninţa că i le face „hoaţei“ de Udrea?).
Asta vrea? Păi, atunci de ce a mai rămas la Cotroceni? Nu ca să ţină cât mai mult timp, măcar până în 2014, deschisă uşa independenţei justiţiei? Nu ca să obţină, cu compromisul sau cu „arma în mână“, chiar şi în condiţiile nefaste ale celor 70 de procente useliste, numirea unor procurori verticali şi competenţi? Nu mai ales pentru asta a fost susţinut vara trecută de acea minoritate activă şi implicată, care şi-a pus speranţa că Băsescu va împiedica restauraţia măcar în justiţie? Dacă în preţul coabitării intră un deal general făcut pe dosarele de corupţie ale politicienilor din ambele tabere, eventual cu negocieri punctuale pentru unele capete (se aude că s-a bătut palma pentru Boagiu şi Videanu, ca să nu-i sară USL în cap lui Ponta), atunci Băsescu îşi taie craca de sub picioare. Semnăturile pe aceste numiri anulează dintr-un condei şi în plan simbolic, şi în cel al realităţii care se prefigurează tot ce a făcut esenţial în justiţie în cele două mandate. Are toate motivele să refuze numirea lui Niţu, cel puţin. Prostia expusă public este cel mai convingător argument, plus că nimic catastrofal nu se va întâmpla în planul coabitării. Un lucru pare clar, compromisul obscur nu avea voie să conţină justiţia. Chiar nu-şi dă seama? Sau îşi dă, dar nu-i pasă. Mizează că va ieşi curat-reevaluat, „omul nou“ al coabitării. Oricum, cred că şi-a luat gândul de la pagina de istorie, că acolo reevaluările le fac elitele, şi nu masele.
P.S. : Nu mă aşteptam ca preşedintele să devină expert în ceea ce Françoise Thom numeşte „falsa limbă naturală“. //