De același autor
Retragerea lui "draga Stolo" este ultima lovitura data electoratului PD-L si lui Traian Basescu. Este bomboana pe coliva credibilitatii si daca nu ar fi informatiile "pe surse", cu usurinta s-ar putea credita un scenariu al conspiratiei sau al unei deraieri care poate fi rezolvata doar medical.
In primul rand, argumentatia oficiala a lui Stolojan cum ca lasa locul "generatiei mai tinere" este puerila pana si pentru un novice in politica. Argumentele neoficiale, ca n-a rezistat in fata umerilor lati ai baronilor, ca s-a scarbit brusc de PSD sau ca voia mai mult spatiu guvernamental pentru aripa Stoica decat s-ar fi cuvenit sunt la fel de inconsistente. Motivul este simplu si de bun-simt: baronii sunt inclusi la pachet in Parteneriarul pentru Romania, semnat duminica seara, deci nimic nou, PSD este acelasi partid impotriva caruia a tunat si a fulgerat patru ani de zile, dar pe care l-a acceptat fara cracnire ca partener.
Cat despre scenariul lansat pe la Antene de tot felul de saftoi, cristoi si ciuvici, cum ca Basescu i-ar fi dat guvernul in plic si "draga Stolo" s-a simtit lezat in demnitatea sa, asta inseamna sa crezi ca baronii si liderii PSD sunt niste biete vrabiute, ingramadindu-se sa ciuguleasca din biletelul basescian.
Orice argument, de bun-simt sau provenit din imaginatia scremuta a politicienilor sau apropiatilor lui Stolojan, nu rezista in fata evidentei: gestul este incalificabil. Daca Stolojan, in marea-i sensibilitate, a vrut sa-si "recupereze onoarea pierduta" in confruntarea directa cu oprisanii si mazarii, trebuia s-o faca ceva mai devreme. Daca nu se simtea capabil sa domesticeasca fiarele, stiindu-se slab de inger si cu stomacul delicat, trebuia sa nu se bage.
Probabil ca l-au lasat nervii, asa cum se spune. Daca este asa, atunci vina este a lui Basescu. Pentru ca dupa faimoasa telenovela din 2004, omul trebuia tinut sub observatie, iar ocazii au fost, slava Domnului. Stolojan a lucrat la Cotroceni, sub atenta supraveghere a presedintelui, si, de ce nu, a serviciilor, iar daca presedintele nu a vazut sau nu i s-a atras atentia ca Stolojan are probleme de sanatate nervoasa, e grav. Presedintele a fost pus intr-o situatie "delicata". Nu este admisibil sa nominalizezi un individ cu probleme nervoase cronice.
"Renuntarea" lui Stolojan este o noua inselare a electoratului PD-L, iar de data aceasta scuze de tipul criza si pragmatism nu mai tin. Acest electorat care scr~snea din dinti la alianta PSD-PD-L se consola cu Stolojan, politicianul cotat cu cea mai mare incredere. Mai mult, unii dintre cei care au votat PD-L au facut-o tocmai pentru ca Stolojan sa fie premier. Am impresia ca liderii PD-L nu inteleg prea bine acest lucru si inca nu vad clar dimensiunea dezastrului electoral. Si nu inteleg nici dimensiunea dezastrului de imagine.
Mediatic vorbind, televiziunile puse timp de patru ani de zile pe pilot automat la demonizarea lui Basescu isi vor reintra in m~na, dupa ce si-au tras rasuflarea in asteptarea ciolanului pentru partidul lui Voiculescu. Directiva va fi una singura si deja, la ora la care scriu, ea prinde contur: Basescu este in spatele "renuntarii", "dictatorul a regizat totul". Tocmai de aceea, logica se impune: Basescu nu este nebun sa-si organizeze propriul linsaj mediatic.
Pe de alta parte, numirea lui Boc nu este cea mai fericita alegere. Discursul si influenta liderului PD-L au scazut mult de c~nd face naveta la Cluj, iar eticheta de "papagalul lui Basescu" este uneori potrivita. Important este insa ca PSD il percepe ca atare. Nu poti sa conduci un "guvern de criza", cum suna scuza pentru noua alianta, las~nd senzatia ca astepti pentru orice decizie curierul de la Cotroceni. In plus, lui Boc ii va trebui o armata de economisti si finantisti ca sa-l impiedice de la greseli ce pot fi fatale in vremuri de criza. Unii care sa fie, insa, cu c~teva clase peste Vosganian. Daca mai era nevoie de un argument pentru a acredita acuzele liberale ca palatele Victoria si Cotroceni vor fuziona, numirea lui Boc este acesta.
In final, nu pot sa spun decat ca Stolojan este dator cu explicatii. Cat de cat credibile. Indiferent de ele, insa, cariera politica a lui Stolojan a luat sfarsit.