De același autor
Infinitatea nuanțelor depreciative cu care este folosit termenul „tehnocrat“ ar putea ține de proverbiala sprinteneală a minții românilor – care, vedem din sondajul lui Vasile Dâncu, se consideră în proporție de 64% inteligenți, evident mult mai inteligenți decât alte popoare -, de imaginația debordantă și de tradiția demolatoare. Ar putea, dar cum fenomenul apare în special la TV, altceva cred că e la mijloc. Pe micul ecran tehnocrația a ajuns ceva de ocară, iar tehnocrații, o specie de care e sănătos să scăpăm definitiv și cât mai repede. Tehnocraţia a ajuns la fel de hulită ca deontologia, ambele sunt scuipate cu aceeaşi obidă printre măsele de politicieni. Miniștrilor Guvernului Cioloș nu li se mai spune pe nume, ci „tehnocratul de la Muncă, Sănătate, Finanțe“, premierul are apelativul „șeful tehnocraților“, iar diverși directori sau secretari de stat proaspăt numiți – „slugile tehnocraților“. Pe crawl-uri apar titluri explozive: „ce le mai pregătesc tehnocrații românilor“, „cum vor tehnocrații să-și bată joc de...“, „tehnocrații sfidează mamele/ pensionarii / bolnavii de / copiii / strada“, „cum îl sapă tehnocrații pe Iohannis“ etc. Ideea e clară până și pentru restul de 36% posesori ai unei inteligențe normale (sub medie nu există în România!): tehnocrații sunt vinovați de tot ce mișcă, prost, cum altfel, sub soarele patriei, sunt inamicii publici.
Fascinante sunt însă expresiile și tonalitățile celor care se ocupă de ei. Abia aici începe adevăratul recital. Încruntați, fierbând pur și simplu de mânie, răcnind cu fața congestionată și vena umflată periculos sau acri, ironici, blazați, șoptind conspirativ - tocmai au aflat de ultima nenorocire pusă la cale. Cei mai mulți sunt lăcrimoși, nefericiți, empatici, suferind alături de români - vaaai, dragii mei, ce țeapă ați luat, cum v-au înșelat ăștia așteptările, nu se va mai repeta, garantăm.
Nu știm cât de performant va fi Guvernul Cioloș, cât e de determinat și ce posibilități concrete are să facă fie și un minimum de reformă, nu știm nici dacă premierul însuși nu este parte a sistemului, care îi pregătește intrarea în politică, cum circulă insistent un scenariu. Sunt destule lucruri criticabile până acum, altele care însă merită susținute. Sunt miniștri vădit incompetenți, țuțeri de partid sau ai unor grupări de interese, care nu aveau ce căuta în Cabinet de la bun început - Tobă, Dâncu și Curaj sunt doar câteva exemple -, așa cum alții sunt profesioniști, de bună-credință și hotărâți să nu se lase sufocați de presiuni și sforării. Un lucru este însă clar, Guvernul Cioloș e semnificativ mai bun și onest comparativ cu oricare alt guvern politic care putea fi emanat de partide în acest moment. Și mai mult ca sigur va fi așa inclusiv după alegeri.
Campania antitehnocrați la care asistăm s-a declanșat în decembrie, imediat după ce efectele Colectiv au început să se estompeze și după sondajul care arăta imensa cotă de popularitate a Guvernului Cioloș. Ea a crescut în intensitate pe măsura apropierii alegerilor locale și, probabil, va atinge apogeul la parlamentare.
Ce se urmărește și care sunt metodele și mesajele? În primul rând, discreditarea ideii de tehnocrație, văzută ca extrem de periculoasă pentru orice partid politic, indiferent de culoare sau mărime. Din acest motiv, se vehiculează obsesiv teoria, perfect valabilă într-o democrație mai puțin atipică decât a noastră, că politica se face cu politicieni. Nici „strada“, societatea în general nu neagă acest lucru, a spus doar că nu-i mai vrea pe acești politicieni, pe cei din cele două mari partide care au format până nu de mult USL. Dacă Cioloș ar avea succes, fie și parțial, ideea de tehnocrat independent politic ar putea câștiga teren și avea priză electorală. Pentru a evita acest risc, partidele și televiziunile afiliate lor - niciuna nu iese din rând - îi toacă mărunt și insistent pe tehnocrați, încercând să demonstreze că tot politicienii sunt mai buni sau, în cel mai nefericit caz, sunt „aceeași mizerie“.
În al doilea rând, e vorba de populism și limitarea accesului la resurse în plină campanie electorală. O imensă problemă. Vedem că apetitului electoral al PSD și PNL i se cam pune frână. Guvernul Cioloș face eforturi să pună în stand-by pensiile mărite, alocațiile pentru mame, darea în plată și alte pomeni nesustenabile financiar, lansând atenționări destul de ferme asupra riscurilor. Cel puțin până acum. Mesajul politicienilor şi ziariștilor e clar: tehnocrații sunt niste roboți, nemiloși, lipsiți de empatie, nu se gândesc la popor pentru că nu sunt rezultatul alegerilor. Lor nu le pasă, pentru că nu dau socoteală în fața oamenilor, așa cum fac partidele. În același registru, deloc lipsită de importanță este componenta naționalistă: tehocrații sunt un soi de venetici, teleportați de la Bruxelles, ei fac jocurile străinătății, vând țărișoara.
Nu în ultimul rând, strategii antitehnocrați apasă pe pârghiile deja știute și (răs)folosite: antibăsismul și antiiohannismul în creștere. Variațiunile pe temă depind doar de interesele fiecărei tabere, ba „tehnocrații“ sunt în slujba lui Băsescu și îl subminează pe Iohannis, ba viceversa, vor face un partid prezidențial înainte de alegeri.
Toate au însă ceva în comun: textele antitehnocrație par scrise de aceeași mână, undeva într-un laborator de partid. Când toate televiziunile declanșează, apăsate pe buton, o campanie negativă, puțin probabil să nu fie vorba de coordonare. Toate lucrează după ghidul antitehnocrați primit de la partide. Chiar acum e pe țeavă - A3, RTV, B1, Realitatea - ultimul punctaj: „tehnocrații se remaniază“.