Campania antitehnocrație

Textele antitehnocrație par scrise de aceeași mână, undeva într-un laborator de partid. Când toate televiziunile declanșează, apăsate pe buton, o campanie negativă, puțin probabil să nu fie vorba de coordonare.

Andreea Pora 29.03.2016
SHARE 12

 

Infinitatea nuanțelor depreciative cu care este fo­losit termenul „tehnocrat“ ar putea ține de pro­ver­biala sprinteneală a minții românilor – care, ve­dem din sondajul lui Vasile Dâncu, se consideră în proporție de 64% inteligenți, evident mult mai in­teligenți decât alte popoare -, de imaginația de­bor­dantă și de tradiția demolatoare. Ar putea, dar cum fenomenul apare în special la TV, altceva cred că e la mijloc. Pe micul ecran tehnocrația a ajuns ceva de ocară, iar tehnocrații, o specie de care e să­nă­tos să scăpăm definitiv și cât mai repede. Teh­no­craţia a ajuns la fel de hulită ca deontologia, am­bele sunt  scuipate cu aceeaşi obidă printre măsele de politicieni. Mi­niș­tri­lor Guvernului Cioloș nu li se mai spune pe nume, ci „tehnocratul de la Mun­că, Sănătate, Finanțe“, premierul are apelativul „șeful tehnocraților“, iar diverși directori sau se­cre­tari de stat proaspăt nu­miți – „slugile teh­no­cra­ților“. Pe crawl-uri apar titluri explozive: „ce le mai pregătesc tehnocrații românilor“, „cum vor tehnocrații să-și bată joc de...“, „tehnocrații sfi­dează mamele/ pensionarii / bolnavii de / co­piii / strada“, „cum îl sapă teh­no­crații pe Io­han­nis“ etc. Ideea e clară până și pen­tru restul de 36% posesori ai unei inteligențe nor­male (sub medie nu există în România!): teh­no­crații sunt vi­novați de tot ce mișcă, prost, cum alt­fel, sub soa­rele patriei, sunt inamicii publici.

 

Fascinante sunt însă expresiile și tonalitățile celor ca­re se ocupă de ei. Abia aici începe adevăratul re­ci­tal. Încruntați, fierbând pur și simplu de mânie, răcnind cu fața congestionată și vena umflată pe­riculos sau acri, ironici, blazați, șoptind cons­pi­ra­tiv - tocmai au aflat de ultima nenorocire pusă la cale. Cei mai mulți sunt lăcrimoși, nefericiți, em­patici, suferind alături de români - vaaai, dragii mei, ce țeapă ați luat, cum v-au înșelat ăștia aștep­tările, nu se va mai repeta, garantăm.

 

Nu știm cât de performant va fi Guvernul Cioloș, cât e de determinat și ce posibilități concrete are să facă fie și un minimum de reformă, nu știm nici dacă premierul însuși nu este parte a sis­te­mului, care îi pregătește intrarea în politică, cum circulă insistent un scenariu. Sunt destule lucruri criticabile până acum, altele care însă merită sus­ținute. Sunt miniștri vădit incompetenți, țuțeri de partid sau ai unor grupări de interese, care nu aveau ce căuta în Cabinet de la bun început - To­bă, Dâncu și Curaj sunt doar câteva exemple -, așa cum alții sunt profesioniști, de bună-credință și hotărâți să nu se lase sufocați de presiuni și sforării. Un lucru este însă clar, Guvernul Cioloș e semnificativ mai bun și onest comparativ cu ori­ca­re alt guvern politic care putea fi emanat de par­ti­de în acest moment. Și mai mult ca sigur va fi așa inclusiv după alegeri.

 

Campania antitehnocrați la care asis­tăm s-a de­clan­șat în decembrie, ime­diat după ce efectele Colectiv au în­ceput să se estompeze și după son­da­jul care arăta imensa cotă de po­pu­laritate a Guvernului Cioloș. Ea a cres­cut în intensitate pe măsura apropierii alegerilor locale și, pro­ba­bil, va atinge apogeul la parla­men­tare.

 

Ce se urmărește și care sunt metodele și mesajele? În primul rând, discre­di­tarea ideii de tehnocrație, văzută ca extrem de periculoasă pentru orice par­tid politic, indiferent de culoare sau mărime. Din acest motiv, se vehi­culează obsesiv teoria, perfect valabilă într-o democrație mai puțin atipică decât a noastră, că politica se face cu po­liticieni. Nici „strada“, societatea în general nu neagă acest lucru, a spus doar că nu-i mai vrea pe acești po­li­ticieni, pe cei din cele două mari par­tide care au format până nu de mult USL. Dacă Cioloș ar avea succes, fie și parțial, ideea de tehnocrat inde­pen­dent politic ar putea câștiga teren și avea priză electorală. Pentru a evita acest risc, partidele și televiziunile afi­liate lor - niciuna nu iese din rând - îi toacă mărunt și insistent pe teh­no­crați, încercând să demonstreze că tot politicienii sunt mai buni sau, în cel mai nefericit caz, sunt „aceeași mi­zerie“.

 

În al doilea rând, e vorba de populism și limitarea accesului la resurse în plină campanie electorală. O imensă problemă. Vedem că apetitului elec­to­ral al PSD și PNL i se cam pune frână. Guvernul Cioloș face eforturi să pună în stand-by pensiile mărite, alocațiile pentru mame, darea în plată și alte po­meni nesustenabile financiar, lan­sând atenționări destul de ferme asupra ris­curilor. Cel puțin până acum. Mesajul po­liticienilor şi ziariștilor e clar: teh­no­crații sunt niste roboți, nemiloși, lip­siți de empatie, nu se gândesc la po­por pentru că nu sunt rezultatul ale­gerilor. Lor nu le pasă, pentru că nu dau socoteală în fața oamenilor, așa cum fac partidele. În același registru, deloc lipsită de importanță este com­ponenta naționalistă: tehocrații sunt un soi de venetici, teleportați de la Bru­xelles, ei fac jocurile străinătății, vând țărișoara.

 

Nu în ultimul rând, strategii anti­teh­nocrați apasă pe pârghiile deja știute și (răs)folosite: antibăsismul și anti­io­ha­nnismul în creștere. Variațiunile pe temă depind doar de interesele fie­că­rei tabere, ba „tehnocrații“ sunt în sluj­ba lui Băsescu și îl subminează pe Io­ha­nnis, ba viceversa, vor face un par­tid prezidențial înainte de alegeri.

 

Toate au însă ceva în comun: textele antitehnocrație par scrise de aceeași mână, undeva într-un laborator de par­tid. Când toate televiziunile declan­șează, apăsate pe buton, o campanie negativă, puțin probabil să nu fie vor­ba de coordonare. Toate lucrează du­pă ghidul antitehnocrați primit de la partide. Chiar acum e pe țeavă - A3, RTV, B1, Realitatea - ultimul punc­taj: „tehnocrații se remaniază“.

Comentarii 12

Pedro - 04-02-2016

Sper ca partidele cele mai vizate de actiunile anticoruptie(PSD,Partidul Conservator) ale DNA-sa nu aiba nOroc la Viitoarele alegeri, oricare ar fi ele.

Răspunde

gica - 04-02-2016

Un articol de la un capat la altul,FALS! Guvernul Tehnocrat se compromite singur,s-a compromis de la constituire si pana la Programul de Guvernare,iar acum criza se adanceste pe zi ce trece.Ministrii parca-s cazuti de pe Luna si nu din Europa,declaratii prostesti si criminale,iar capacul il pune zi de zi insusi Premierul Ciolos! Adica,cam asa gandeste si poate SRI-ul care l-a format si atat poate Ficusul de la Cotroceni. "Varza ala Cluy"!

Răspunde

MIHAI 2 - 03-30-2016

Aveti memoria scurta. Isarescu este doar o coincidenta cronologica. Revenirea PSD ului la putere in 2000 cu Iliescu Presedinte a fost consecinta amatorismului devastator al Guvernarii Conventiei Democratice and Friends. Nu intamplator disparitia absolut meritata si din cate se vede definitiva a PNTCD atunci s-a produs.

Răspunde

MIHAI 2 - 03-30-2016

Normal ca sunt si acelea coordonate. Tocmai de aceea articolul este atat de bun - pentru ca este scris de cineva care stie cum se pregateste si se sustine o campanie de demolare sau de tamaiere mediatica. Si ultimele articole dedicate de autoare si de dl Tapalaga showului dat de Camelia Bogdan la CSM par scrise de aceeasi mana. Pe de alta parte domnule Gh. P. simt nevoia sa subliniez ca - iata ! - ce va permiteti sa scrieti si ce imi permit sa scriu si - din nou iata ! - aceste comentarii ale noastre apar. Apreciez in mod special loialitatea si fair play ul cu care echipa 22 intelege sa accepte postari dintre cele mai diverse. Cine stie cat va putea dura aceasta practica sanatoasa ? La cum merg lucrurile in Ro probabil ca nu e departe momentul cand amabilele noastre gazde vor fi anchetate pentru prea marea ingaduinta manifestata fata de noi.

Răspunde

Dan B__ - 03-30-2016

Cred ca nu cantitatea criticilor e problema in cauza.Nu poti critica credibil ceva pe care tu insuti nu esti in stare sa faci.Cazul in speta , mandate postale pentru abonament versus birocratia financiara a statului .Fair-play era sa acceptati ca este o problema si sa o remediati.Critica mea nu e o problema, e o mina de ajutor celor ce vor sa se aboneze.Pe care dvs nu-i vreti se pare.....

Răspunde

bogdan - 03-30-2016

Azi au schimbat discursul cu cartele prepay - cica nu in Irak erau folosite, ci "amenintari cu cartele prepay romanesti intr-o tara europeana"!!!! - bai, "intelligence", e una sau alta? geografica e complicata, Europa, Orientul Mijlociu, Africa?! care din ele? cand? cum? - Astia niste amatori, niste brute de tip jandar si niste cleoptomani polittruci tipic romani. - Da o dovada de "intelligence" ca s-au folosit cartele prepay romanesti in Rak, lasa vrajeala ca e secret ca daca sperii populatia cu ideea ca sa faci presiune pe guvern si pe parlament sa iti de-a puteri sporit nu se mai cheama secret de "intelligence"!!!! - Explica cum poate ajuta depistarea teroristilor, de preferinta inainte sa se detoneze, faptul ca, cand eu ma duc sa cumpar o cartela de telkefon mi se cere buletinul?! - Cand esti turist in Londra, Amsterdam sau Paris, nu tot cartela prepay iei cas anu te umfli la buzunar? - Cum de acolo e legal desi e terorism si aia n-au nevoie sa ceara buletinul sau apasaportul? - L ce dracu ajuta sa mai completez o foaie, hm? nu sunt suficiente hartii in Romania? de ce nu reintroducem ca pe vremuri buletinul de Bucuresti pentru cine vrea sa se mute prin tara?! - Hai "intelligence", sa explice, nu sa dea declaratii si stiri pe surse pe hotnews si pe altele, reluate apoi de comentatori bine plasati!

Răspunde

22 - 03-30-2016

Cred că ne confundați. La 22 sunt acceptate cele mai diferite opinii, atât timp cât sunt exprimate decent. Se pare că dvs. criticați cel puțin la fel de mult.

Răspunde

Dan B__ - 03-30-2016

Ca tot veni vorba de tehnocratie,revista 22 e ultimul dinozaur de presa la care daca vrei sa te abonezi trebuie sa trimit mandat postal catre banca ceea ce e infiorator de arhaic in ziua de azi.In schimb stiti foarte bine sa criticati birocratia din sistemul financiar romanesc.Restul comentariilor ar fi de prisos.Si conform obiceiului, va fi greu de publicat un comentariu care nu-i place doamnei redactor -sef.

Răspunde

bogdan - 03-30-2016

Cand il auzi pe Hellvig sau pe Maior (ori chiar cativa pusti care mai scriu si pe-aici cica analisti de aparare) pronuntand cuvantul "intelligence" de apuca rasul si iti vine sa si vomiti. Lumea are impresia ca astia sunt oameni destepti, SRIisti, oameni bransati, conectati, cand ai de-a face cu niste rudimentari politicieni de basca romani in cel mai romanesc sens! Niciun serviciu secret din lume nu isi folosea "inteligenta" sa faca Academii de securitate cu ministrul educatiei in ea...basca! niste porci care cheltuie banul public pe ei, pe confortul lor si relatiile lor de grup de putere politica, iar din cand in cand mai sperie natia ca vin teroristii - unde sa vina? intr-o tara saraca condusa de cleptomani? din care pleaca romanii cu milioanele? nu vin aici teroristi! nu trebuie sa inregistrezi cartelele prepay cu buletinul, la ce dracu ajuta asta la munca de securitate, oops de "intelligence"?! - auzi, cica folosite in Irak, bai chiar suntem prosti?!...

Răspunde

ionel - 03-29-2016

Lasati-l pe Costi Rogozanu sa explice cum e cu fascistii-capitalisti-finantati de Soros-neoconservatori-anticomunisti-neoliberali care ne conduc!...Doamne-Dumnezeule cred ca si ateii s-ar converti daca ar putea concepe ce poate fi in mintea paralogica a unui individ de genul asta, specializat in a arunca cuc acat la gramada si cu o incoreneta de limbaj atroce in orice cuvant si orice om! - Inchideti universitatile romanesti ca produc numai dobitoci si doctorate plagiate sua oricum compilate - mai rau probabil au ajuns si populate de o specie din asta orwelliana de dobitoci!

Răspunde

Gheorghe Popescu - 03-29-2016

Uite cine vorbeste de coordonare! Dar textele dumneavoastra, doamna Pora, ale lui Tapalaga si ale doamnei Ene-Doghiroiu, sint coordonate? Atunci cind luati apararea Binomului. Nu e bine sa vorbiti de funie in casa spinzuratului, stiti zicala, nu?

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 03-29-2016

Draga Andreea, Romania a avut si in trecut guverne de tehnocrati (sau de tehnicieni, cum erau numiti mai demult). Uneori aceste guverne au fost benefice tarii, alteori nu. Sa luam doua exemple. Primul: constituirea "locotenentei domnesti" dupa plecarea (fortata) a lui Cuza, echivalenta cu o administrare a problemelor tarii fara o anumita coloratura politica, s-a incheiat cu aducerea pe tron a "principelui strain" (Carol I), care a inaugurat o perioada de progres si modernizare, benefica tarii. Al doilea: guvernele de tehnicieni (Sanatescu 1, Sanatescu 2) au condus finalmente si fatalmente la instalarea guvernului Groza, la 6 martie 1945, care apoi a falsificat alegerile din noiembrie 1946, netezind calea catre instaurarea ordinii totalitare in Romania. Sigur ca acum contextul politic intern si international este cu totul diferit. Dar problema care se pune este daca guvernul Ciolos va duce tara inapoi catre o noua guvernare PSD / USL, asa cum s-a intamplat cu guvernul Isarescu, ori va netezi calea pentru venirea la putere a unei alte formatiuni politice / sau aliante politice care sa ofere Romaniei mai multa democratie si stabilitate. Din pacate, in acest moment, mai toate vocile sustin ca ne paste inca un cincinal de dominatie pesedisto-uselista, fiindca nu exista un pol politic de dreapta suficient de puternic, de unit si de credibil.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22