De același autor
Chirurgii sunt clonele lui Dumnezeu, o știe tot românul, ei țin viața pacienților în mânile lor, cu sau fără mănuși și ceas, în fața lor nu poți fi decât umil, veșnic recunoscător, chiar și atunci când îți dau foc pe masa de operație sau îți uită foarfeca în burtă. Chiar și post-mortem ar trebui să-ți ceri scuze că n-ai rezistat ”efortului medical care s-a făcut”.
Profesorul Mircea Beuran este întruchiparea celor de mai sus. A lăsat o operație care se anunța dificilă pe mâna echipei de rezidenți ( n-ar fi prima oară), echipă care pus un diagnostic greșit de alegerie la un anumit tip de biocid și care a a încălcat toate protocoalele, fie din neștiință, fie din indolență ( nici asta n-ar fi prima oară, așa cum reiese din raportul ministerului Sănătății), iar filmul horror al intervenției îl arată intrând în sala de operații cu ceasul la mână, fără mască și fără să se dezinfecteze. Semnează protocolul intervenției, dar nu comunică gravitatea ”incidentului”. Batista pe țambal! Și așa ar fi rămas, cum probabil au rămas multe alte asemenea ”evenimente neplăcute”, dacă deputatul USR Emanuel Ungureanu, nu dădea în vileag povestea pe facebook. Lumea e mică și rea, domn profesor!
Ce urmează este chiar mai terifiant. Marele chirurg afișează un aer de aroganță supremă, de dispreț superior față de nefericita care a căzut victimă ”greșelilor umane” făcute de propria sa echipă și nu arată nici cel mai mic regret, nu-și cere, nici măcar formal, scuze. ”Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat, a fost o greșeală, transmit scuzele mele și condoleanțe familiei”. În loc de asta, Beuran face mișto: ” S-a spus că eu i-am dat foc, că sunt piroman. O să se spună că aveam două ceasuri la mână”. Se spală pe mâini și își spală și echipa aflată în greșeală: ”Problema de organizare a sălii, intrumentarul folosit, substanţele folosite intră în gestiunea oamenilor angajaţi să deservească sala de intervenţie. Este o tragedie, recunoaştem, dar nu e un lucru premeditat, este un accident, dar nu e unic în lume, sunt cunoştinţe despre evenimentele acestea în Europa, America. Nu reprezintă decât o problemă de înţelegere. Poporul acesta trebuie să înţeleagă care este adevărul”.
Poporul, cât o fi el de prost, înțelege, nicio grijă. Înțelege că unul dintre marii chirurgi, nimeni nu contestă asta, la care se intră pe pile, nu știu dacă și pe șpagă, nu manifestă niciun pic de empatie cu victima, spunând că, oricum, murea de cancer, deci arsurile nici nu mai contau. Să zică merci că s-a terminat repede și nu s-a mai chinuit. Înțelege poporul că de ”pacienta lui Beuran” nu se poate atinge nimeni, d-aia în sală nu au intrat chirurugii care erau de gardă. Înțelege poporul cât de putred este întregul sistem (căci a simțit-o de atâtea ori pe pielea lui), dacă medicii din spital și șeful Colegiului Medicilor se pot solidariza cu așa ceva. E o logică instituțională putredă, pe care nu o mai întâlnești în aceeași măsură la altă categorie profesională. Domnul Borcean, șeful Colegiului, i-a ridicat niște osanale jenante lui Beuran înainte chiar de afla rezultatul anchetei, ba a mai și făcut apel la ”prietenii și foștii pacienți” să sară în apărarea lui.
Nu e vorba de linsaj public, ci de revoltă, în fond e vorba de pierderea unei vieți dintr-o culpă medicală, care s-a încercat ( și poate chiar se va reuși până la urmă) să fie mușamalizată, e vorba de reacția normală a unei societăți față de comportamentul unui medic, față de faptul că n-ai să auzi niciodată de la profesioniștii din sănătate o scuză cât de mică, un regret, un ”iertați-mă, am greșit”. E o castă care se apară cu ghearele, așa cum a făcut, de exemplu, PSD în fața justiției. N-ai să vezi niciodată o solidarizare în a pune la zid astfel de practici, iar medicii de excepție, sunt destui, din fericire, nu au decât de pierdut neluând poziție. Aș vrea să văd și eu un mare profesor spunând ”Beuran a greșit, nu trebuia să-și pună rezidenții să opereze, să ascundă apoi greșeala și să manifeste atâta aroganță, atitudinea lui nu e potrivită”. Nimeni nu neagă meritele de chirurg ale profesorului Beuran, dar tocmai de aceea e jalnică atitudinea lui, o greșeală poate fi admisă atunci când ești o somitate, tocmai asta ar trebui să îndemne la mai multă modestie, empatie și asumare.
Dar problema nu e numai a lui Beuran, a celor depind profesional de el, abdicând de la deontologie, sau de spiritul de gașcă, ci institutională, a sistemului care nu doar că facilitează astfel de cazuri, ba chiar le încurajează. Faptul că nu se aplică, deși pe hârtie există, sistemul de raportare obligatorie a incidentelor- de la greșeli medicale până la infecțiile nosocomiale-, de monitorizare și de sancționare drastică este una din marile probleme nerezolvate de 30 de ani. Toate tentativele, palide, e drept, au eșuat. De ce? Pentru că s-au făcut tot în cadrul sistemului, unde o mână o spală pe alta. Pentru că politicienii și societatea în general se consideră dependenți de medici, în special de somitățile sistemului, la mâna lor, și nu există cultura că ei sunt în slujba pacientului, pentru asta au depus un jurământ și sunt plătiți bine- au și salarii bune, iau și șpagă. De altfel, nu există această cultură în niciun domeniu, educație, administrație, justiție. Ne extaziem în fața unui medic care pune un diagnostic corect, care își tratează pacienții cu respect, empatie și considerație, care renunță la cafeaua de dimineață pentru a veni la spital pentru câte un caz grav, care nu stă la taclale în timp ce la ușa lui e coadă, sau care, pur și simplu, își face profesionist meseria. Nu înțelegem că asta e de fapt normalitatea. La fel se întâmplă și cu profesorii, cu funcționarii din spatele ghișeului. Iar până când asta nu se va schimba, pînă când monitorizarea spitalelor nu va deveni efectivă, sancțiunile pentru cazuri precum Floreasca nu vor deveni exemplare, legea malpraxisului va fi înăsprită, casta beruanilor va triumfa.
Comentarii 23
Liviu din Timisoara - 01-20-2020
Nu-i tratati pe medici ca pe niste functionari. Interesati-va cu cat este platit ...legal ...un rezident. O categorie postuniversitara care nu-si poate permite nici un fel de alta afacere. Un medic intra intre bolnavi la raport la orele 8.00 si-l vei gasi pe holul spitalului si la 18.00. Un medic isi duce viata inconjurat de " of si vai " - nu-l acuzati ca este "rece" - fiindca altfel nu si-ar putea face treaba. ( Tocmai de aceea poate sa taie ...fiindca a invatat sa fie detasat ) . In mod normal, unui medic dintr-o colectivitate trebuie sa i se garanteze locuinta si un concediu de refacere, plus un nivel de trai care sa-i permita sa se trezeasca refacut in fiecare dimineata, fiindca il asteapta la usa zeci de bolnavi. Un medic este si el un om, dar unul care si-a muncit creierii ani si ani, nopti intregi, ca sa stie ce te doare si ce se poate face. Asta sa fie clar.
RăspundeMircea - 01-16-2020
La noi se comfunda notorietatea cu profesionalismul.Dr.Beuran are notorietate ,despre profesionalism trebuie sa se pronunte specialistii in medicina.Noi,nespecialistii,am vazut ,in presa,ca e un plagiator,ca a murit o femee arsa pe masa de operatii,ca are relatii cu potentatii vremii,e.t.c.Eu constat ca ocupa,cel putin,trei fotolii,medic chirurg,sef sectie,profesor universitar,tote retribuite.Ca urmare el are niste sarcini de serviciu pentru aceste retributii.Si le onoreaza?Ca profesor universitar trebue sa scrie carti(nu plagiate),sa formeze o scoala de chirurgie,sa implementeze tehnici chirurgicale si instrumente de ultima generatie,sa faca cercetare(chirurgie experimentala).Eu constat ca face decat chirurgie generala,ceeace ar trebui sa faca orce chirurg dupa terminarea rezidentiatului,in orice spital.Ca sef de sectie am vazut cat e de organizata sectia.
Răspundemax - 01-16-2020
da' pina acum rezidentii unde stateau emile?daca nu erai pila lu' dom' profesor nu stateai pe hol? trebuie o schimbare in sanatate,cu las' ca merge si asa nu avansam,iar cei doresti jurnalistei e valabil pt toti
RăspundeEC I. SMARANDESCU - 01-15-2020
stimata d-mna PORA SE VEDE DELA DISTANTA CA ==ROMANIA ESYE O TARA JEFUITA PRDATA == E O HAITA DE LUPI DINAUNTRU TARIISI DIN AFARA CARE INCOMPLICITATATE FURA TOT CE SEPOATE == EU MA INTREB CUM DE ROMANIA MAI EXISTA
RăspundeEmil din Dublin - 01-15-2020
Va felicit pentru articol stimata Doamna Pora. Iata cati dusmani aveti doar pentru ca spuneti adevarul. Cinste dvs si Revistei 22.
RăspundeLiviu din Timisoara - 01-15-2020
Pe de alta parte, mita despre care se vorbeste este , practic, o contributie la meninerea unui sistem medical performant. A se tine cont ca facultatea de medicina este, pe departe, cea mai grea dintre toate. In acelasi timp, un absolvent la medicina ...ani buni, traieste inca din sustinerea familiei, fiindca chiria, intretinerea, procurarea bibligrafiei de specialitate, plata cursurilor de perfectionare, deplasarile la comunicari stiintifice ...absolut toate costa, si costa enorm in comparatie cu salarizarea lor. Un singur manual actualizat il cumperi cu 300 Euro ...Si asta , in tara in care o mita este pe la 1000 000 Euro ... iar o pensie speciala este pe la cateva mii de Euro . Cat costa un palat al tiganilor ? Ce au oferit in schimb pentru banii aia ? Asa incat, trebe sa iesim din rahat ....
RăspundeCristian Sirb - 01-14-2020
Urare sau blestem? Cât tam-tam de face pentru un criminal de rând, care nu e medic, și cum se sare în apărarea oricui face parte din tagma medicilor! Dacă ești medic, crima are circumstanțe atenuante? Dar nepăsarea? Dar luarea mitei? Să te știe toată suflarea pe tine, tagma medicilor, că obișnuiești să iei mită, condiționezi actul medical de mita aia, condiționezi eventuala salvare a vieții de luarea banilor unui pacient - nu aș putea trai cu conștiința împăcată. Când văd un medic nou sau tânăr, in primul rând îmi vine să-l întreb: și tu iei mită?
RăspundeLucian Nicolescu - 01-14-2020
Muşamalizarea, acoperirea profesorilor şi medicilor de către Casta lor o întâlnim peste tot în societate. Ne ploconim la doctori dar dăm şpagă şi la secretara notarului, avocatului, funcționarului din Primărie, frizerului, coafezei. Şi exemplele pot urma. E o practică de pe vremea fanariotă, pe care nu o putem abandona. Avem o societate bolnavă mental care e pregătită să accepte astfel de practici absolut de neadmis. Un cardiolog îmi spunea ca şi sora lui e medic. Cumnatul, în schimb, era CHIRURG, nicidecum medic. În felul acesta, nu peste mult timp, picăm de pe Glob, doamnă Pora.
RăspundeLiviu din Timisoara - 01-14-2020
Pregatirea profesionala nu scuza indolenta, momentul superficial. Greseala mentionata nu se incadreaza la greseli umane ... ci la mi se rupe, din partea celui care trebuia sa supravegheze ce lucreaza acolo rezidentii ...cel putin atat. Si apropo de pregatirea domniilor voastre, a rezindentilor ... o rezidenta o intreba pe alta, scriind o trimitere " Si cum se scrie ? Antibiograma ? " Si nu uitati, nu dati cu piatra in Romania ...fiindca nu v-ati platit scolarizarea, asa cum se plateste, prin Germania ... E drept ca noi romanii suntem experti in a ne preface ca facem ....
RăspundeBASCA - 01-14-2020
Un alt adevar spus pe sleau care taie ca un bisturiu.Atatia ministrii,atatia secretari de stat si atatea comitete si comitii si eu nu gaseam intr-o zi un plic alb.
RăspundeMaria Androne - 01-13-2020
Sistemul este de vina. Sistemul permite asta. Oamenii care reprezintă sistemul ar trebui demiși din funcțiile lor. E prea multă corupție. Sistemul Sanitar Roman ar trebui sa fie condus de către Uniunea Europeană. Nu merita Sistemul Sanitar Românesc sa fie condus de către romani. Nu sunt capabili, nu vor binele romanilor sau a României. Cei care lucrează in sănătate (medici, asistenți, personalul auxiliar care intra in contact cu pacientul) ar trebui sa trăiască doar di salariu. Șpaga o permite sistemul. Rușine Sistemule Sanitar Roman
RăspundeCetățeanului Turmentat - 01-13-2020
Draga Emil nu le mai aduce elogii somitatilor ajunse la virsta pensionarii ca si-au schimbat tactica în funcție de interese, poate cînd erau mai tineri și entuziaști va mai învățau pe voi cite ceva( nu din voluntariat făceau asta ci din orgoliu sa va arate vouă ălora mai mici ce minuni fac ei cum își iau un lambou, cum fac o sutura , etc cînd vouă vă trimită mina cînd va făceau voie să scoateți niste fire și vă imaginați că cine știe ce ați realizat), acum li s-au schimbat prioritățile: vor sa stea cit mai mult pe funcții așa că nu mai învață pe nimeni nimic de frica sa nu ridice careva capul sa candideze la șefia de secție împotriva somitati sale, și mai vor daca se poate să stea în sala pina mor și pe certificatul de deces și pe cruce sa li se scrie cu litere de aur Profesor Doctor.Iar intre timp fac garda acasă în pătuț și le ordonă rezidenților sa nu cumva să de-a dracu sa ii trezească doar daca ajunge cumva vre-un primar sau prefect făcut praf, și doar daca odată cu asta vine și presa în spital. Voi cei care ați plecat nu mai cunoașteți realitatea, eu nu am plecat doar m-am reprofilat după 20 de ani de înghițit acest sistem infect românesc!!
RăspundeCetățeanului Turmentat - 01-13-2020
Asta e purul adevăr, se comporta că și cînd ar fi Demiurgi , și învață lipsa de empatie și aroganta din primul an de facultate. Iar noi ne ploconim lor, și îi văietam că au salarii mici cînd de fapt nu este așa, un rezident de anul1 care nu știe să completeze o fisa medicala și care învață instrumentarul de la asistente că facultatea a terminat-o in club primește în medie 5000 de lei.Vi separe normal, este un ucenic plătit de noi toți să învețe meserie? Profesorii care îl învață au funcții de șefi prin spitalele publice, ore la catedra la UMF, și 2-3 colaborări cu niste spitale sau policlinici private din care o parte le aparțin și își duc la îndeplinire sarcinile zilnice la toate serviciile că fiind Dumnezei au inventat teleportarea și ziua de 72 de ore, că sa nu mai vorbim de toate consumabilele direcționate din magazia spitalelor spre clinicile private. Și atunci cînd se plictisesc procedează că somitatea Monica Pop care sta pe la Tv și își asociază imaginea cu toate personalitățile publice în suferința și își dă cu părerea despre toate diagnosticele uitaind că specializarea ei este oftalmologia, si le mai ia și apărea colegilor șpagari jurindu-se că ăștia nu fura nu cer și nu primesc de parcă vorbește cu o tara de proști, și noi nu știm că nu ni s-au cerut și nu am dat. Pai va spun eu din interiorul sistemului și public și privat am dat șpagă tuturor colegilor care mi-au cerut, și nu de puține ori , de fapt sunt doar doi din citiva zeci de care am avut nevoie pentru mine sau membrii ai familiei care nu au cerut și nu au vrut sa primeasca,,atenții", în 20 de ani cit am fost activ. Sistemul medical romanesc că și învățământul și poliția și de fapt toate sistemele au încrengături intre stat și privat, iar concluzia e că țara asta nu mai are leac!
RăspundeCetățean responsabil - 01-13-2020
Pora, cea mai, mai jurnalistă, s-a uitat și nu a pus mâna (să scrie), de aceea scrie „linsaj public”. Ciudat mod de a învăța să operezi, fără a opera. „Beuran a greșit, nu trebuia să-și pună rezidenții să opereze”
RăspundeCetățean responsabil - 01-13-2020
Exemplu de articol unde meritocrația e înlocuită de ipocrizie și demagogie. Asta promovează Revista 22. „E o castă care se apară cu ghearele, așa cum a făcut, de exemplu, PSD în fața justiției.” Ați trântit-o în politic. Citatul de mai sus vă „vine ca o mănușă” vorba Melaniei Cincea. Sunteți o castă diferită de a beuranilor, dar tot castă.
Răspundemax - 01-13-2020
emile vin rachetii din moldova,sunt in toate spitalele,da stii de ce?tocmai pt lamentari ca ale tale,jurnalista vorbeste de principii,despre deontologie,empatie si nicidecum nu se pronunta pe profesionalismul sau pregatirea profesorului Beuran pe respectarea si invatarea protocoalelor de aplicare a dezinfectantelor etc,lucrurile simple fac sa mearga sistemul
RăspundePoranu - 01-13-2020
Procurorii din mizeria asta de țară ar trebuii puscati pt că nu-si facă datoria ca să elimine leprele din sistem, asa zisele ,,somitati" sunt multe dosare în parchetele din tara in care sunt vizati diferiti medici pt diverse unfractiuni, dar acesti ticăloși din parchetece fac..... nimic, fac doar front comun cu acesti criminali din sănătate pe principiul, las ca e bine si asa că doar nu ne punem rău cu ei că si noi ajungem pe mâna lor. Asa se întâmplă când ajung procurori niste impostori, gen Licu!
RăspundeJenna - 01-13-2020
Se mai vor și respectați
RăspundeJenna - 01-13-2020
Niște jeguri umane cu suflete negre în halate albe
Răspundenicolaie apolzan - 01-13-2020
Ministru a aratat dovezi clare ale vinovatiei si ma intreb de ce nu sesizeaza direct DNA -ul,pt.ca el pastoreste medicii.Sa asteptam alte victime?????
Răspundeemil - 01-12-2020
Cand mafia italiana isi demasca membrii cu insigna din FBI un mafiot spunea in fata completului de judecata; in italiana ne numim ''coza nostra'' si in romana ''familia noastra'' Astazi mafia italiana primeste logistica si tactica de la mafia institutionala romaneasca.
RăspundeCatalin Efrimescu - 01-12-2020
un exemplu perfect de lipsa de profesionalism....din partea domnei Pora. o prezentare limitata doar la un singur punct de vedere. asta nu este jurnalism ci canibalism doamna Pora. dr Beuran a gresit dar nu este un monstru si un incompetent asa cum il prezentati. rusine.
RăspundePopa Emil - 01-12-2020
Să vă dea Dumnezeu stimată doamnă Pora sa nu ajungeți niciodată la mâna unui chirurg, fie el și din casta beuranilor.... Să vă ardă buza sa și sa nu puteți ajunge nici la Viena, nici la Berlin, nici măcar la Budapesta, sa nu dea Dumnezeu să aveți nevoie... Va spun eu ca veți vedea altfel viața. Generațiile care vin după noi, cei care am învățat de la cei ca prof. Burnei, prof. Beuran, etc. suntem cam toți plecați peste hotare.... Să vedem ce vine din urma și cine va mai tratează....ca acum rezidenții stau pe holuri, ca pe maeștrii îi arestam... Asta e întrebarea......ca nu au toți bani sa se trateze în..... UE....
Răspunde