Ce ascunde domnul Tariceanu

Andreea Pora 12.02.2009

De același autor

Iesit spectaculos intr-o conferinta de presa, la o saptamina dupa declansarea scandalului Sterling- Rompetrol, fostul premier a inceput prin a ameninta cu Justitia, aceeasi, nu-i asa,  care nu trebuie facuta la televizor, si a incercat inabil sa demonteze acuzele care i s-au adus. Concluziile expozeului lui Tariceanu sint: 1. vinovat este Stolojan, 2. Sterling nu a fost favorizat, 3. cabinetul Tariceanu nu a concesionat mult si pe bani putini zacamintele tarii.

Pe scurt, totul este o minciuna al carei scop este sa abata atentia opiniei publice de la incompetenta actualului guvern in gestionarea crizei economice.

Citind sirguincios si poticnit de pe hirtiile puse la dispozitie de consilieri, Calin Popescu Tariceanu a incercat sa manipuleze informatia, sarind exact peste momentele cheie ale episodului Sterling. A vorbit pe larg despre Ordonanta de urgenta din 2002 data de guvernul Nastase, prin care s-a modificat Legea petrolului si s-a renuntat la cota-parte din productie ce se cuvenea statului roman in favoarea redeventei, sustinind ca aceasta modificare legislativa l-a obligat la semnarea actului aditional cu firma Sterling.

Ce a omis sa spuna Tariceanu

1. Ordonanta din 2002 mentinea cota-parte pentru contractele in curs

2. In 2007, guvernul pe care il conducerea a modificat din nou Legea petrolului, tot prin Ordoanta de urgenta ( chiar sub semnatura sa!), eliminind cota-parte si din contractele in curs, lucru de care a beneficiat ulterior Sterling.

3. In 2008, cu putin timp inainte sa ii expire mandatul si cind decizia de la Haga favorabila Romaniei era stiuta de initiati, a fost modificat actul aditional din contractul cu Sterling, care a beneficiat astfel doar de plata redeventei si de dreptul la exploatare.

4. Ca in 2007, prin diferite Hotariri de guvern a dat in concesiune inca 18 zacaminte unor firme dubioase sau unor offshor-uri.

5. Firma Rompetrol, detinuta de amicul Patriciu, a beneficiat nu doar de contractul cu Sterling, firma cu care deruleaza contracte inca din 2005, ci si de alte concesiuni cum este cea din perimetrul Golesti- Arges, evaluat la 56 milioane de metri cubi de gaze naturale.

6. In decembrie 2007, cabinetul Tariceanu a a aprobat un acord de concesiune cu firma "Zeta Petroleum" pentru dezvoltarea si exploatarea perimetrului petrolier Bobocu din judetul Buzau. Firma "Zeta Petroleum" este in parteneriat cu acelasi grup "Rompetrol" inca din septembrie 2007, veriga dintre cele doua fiind Bogdan Popescu. Acesta este administrator al companiei Rompetrol Well Services ( la fel cum Niculae Vidu era si in conducerea Rompetrol Well Servicies si in cea a lui Sterling) si administrator al sucursalei din Romania a lui "Zeta Petroleum".

7.Trece sub tacere Interesele care il leaga de Dinu Patriciu, Dorin Marian, Bogdan Gabuleanu si alti lideri ai PNL si nu pomenste de faptul ca prin hotariri de guvern si ordonante de urgenta care au ocolit Parlamentul, a concesionat in doi ani importante zacaminte de petrol, gaze si minereuri.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22